ДЕМ'ЯНЕНКО ВОЛОДИМИР

Блокчейн-технології в медицині: плюси і як впровадити в Україні

19 вересня

Сучасний світ розвивається і прагне до практичності. Багато вже чули про блокчейн-технології, але чи можна їх використовувати в повсякденному житті - питання.

Блокчейн - це в першу чергу про безпеку зберігання і передачі даних, автоматизації та верифікації. Саме в медицині ця технологія особливо актуальна, з точки зору даних про пацієнтів.

- У цій сфері вкрай важлива точність, анонімність і секьюрність інформації, щоб потрібному фахівцю потрапила вся релевантна інформація про пацієнта, передачу якої схвалив пацієнт.

Блокчейн-технологія працює децентралізовано: база даних сконцентрована не в одному місці, а на комп'ютерах сотні різних користувачів в зашифрованому вигляді і збереженій (back-up) версії.

- Технологія в медицині набирає обертів. Зараз часто можна зустріти інформацію про проекти, спрямовані на розподіл і управління даними пацієнтів, електронними медичними картками з використанням блокчейн-технологій.

Так як блокчейн зберігає тільки хеші баз даних (тобто історію змін бази: яка база актуальна, а яка підмінена і коли вона була зроблена). Медичні дані громіздкі, повністю зберігати їх в блокчейні немає сенсу. Побоювання і противники цієї технології в медицині просто не розуміють того, що вона привносить в індустрію.

За своїм принципом блокчейн чудово підходить для створення єдиного реєстру карт пацієнтів.

Лікар отримує єдиний доступ до раніше розміщеної інформації, яка зараз існує у пацієнта в паперовому вигляді і може бути загублена, коли пацієнт видає дозвіл на надання лікарю такої інформації - підтверджуючи своїм приватним ключем доступ до неї.

- Це може бути група крові, генетичні захворювання, хронічні схильності, алергії - все в одному місці і електронному доступі. Наприклад, в Естонії в електронну базу медичних даних про пацієнтів 2 роки тому була впроваджена блокчейн-система для безпеки і прозорості доступу та обміну даними.

Другий важливий напрямок розвитку для технології, де її вже почали застосовувати - відстеження поставок медикаментів.

Розробляються платформи з доступом для постачальників послуг і контролюючих органів, що забезпечить прозорість партнерських взаємин і виключить шахрайство.

- Впровадження платформи в систему дистрибуції на фармацевтичному ринку, крім того, дасть можливість підвищити безпеку і зупинити вхід контрафактного/фальсифікованого продукту.

Наприклад, в США необхідність створення платформи для регулювання поставок фармацевтичних препаратів обумовлена ​​законопроектом, який до 2023 року зобов'яже всі американські фармацевтичні фірми забезпечити вільний доступ до інформації про всі поставки ліків, що відпускаються за рецептом.

Дослідження (жовтень 2017) Black Book (Healthcare Industry interest in Blockchain is heating up, Black Book Survey, Q3 2017) показало, що:

  • 19% керівників медичних організацій та 76% представників, які оплачують медичні послуги, розглядали або вже застосовували рішення на основі цієї технології;
  • 70% різних організацій, які оплачують медичні послуги, очікують інтеграцію blockchain в існуючі системи;
  • 9% постачальників медичних послуг збираються використовувати нову технологію вже в 2018 році.

Основний бум блокчейн-проектів в медицині доводиться на США, там це величезний ринок.

Загальна картина обсягу розвитку технології виглядає більш, ніж оптимістично.

Графік

У Європі добре себе зарекомендував естонський проект e-health загального реєстру даних пацієнтів, запущений в 2016 році.

У Британії рік тому стартував блокчейн-проект безпечного зберігання особистих даних пацієнтів Medicalchain.

- У пацієнта є доступ до всіх оновлень записів лікарів, він може використовувати їх для віддаленої консультації з лікарями, покупки ліків або спілкування зі страховою компанією. Також пацієнт має можливість надати доступ третій особі, наприклад, дослідницькій організації.

У Франції ведуться розробки щодо консультування пацієнтів консиліумом лікарів і ШІ на блокчейн платформі medicaldao.io.

Впровадження автоматизації роботи лікарів, електронні картки пацієнта, теле-медицина, доступ до даних пацієнта через блокчейн-технології дозволять значно поліпшити ситуацію зі здоров'ям населення України.

- А також заощадити кошти і гроші як держави, так і платників податків та інших громадян України, які користуються медичними послугами. Приватні клініки зможуть отримувати дані від державних і навпаки, при згоді пацієнта на розкриття таких даних. Для цього треба буде просто цифровий підпис пацієнта, що є звичайною функцією в будь-якому блокчейні.

Можна взяти існуючі системи/рішення для медицини, додати до них блокчейн, і застосувати спершу в тестовому режимі в невеликих містах України. Оцінити їх результати і ефективність і привнести найкраще в створення своєї платформи.

В Україні понад 160 тис. ІТ-фахівців, більш ніж впевнений, що частина з них створювали подібне для інших країн. У нас є кому створювати, необхідна увага та підтримка держави.

Інші новини

Громадська наглядова рада