Колиба

Лідер Максим Колиба: Як перетворити сільські бібліотеки на освітні хаби

3 вересня

Максим Колиба мріє, щоб бібліотеки стали популярними серед молоді, особливо в сільській місцевості. Новий лідер зі Львова вірить: державні бібліотеки можна перетворити на креативний простір, де не лише читатимуть книжки, але і проводитимуть популярні майстер-класи та тренінги.

Про соціальну ініціативу, яку чоловік вже почав втілювати в життя - далі.

Це звичайна львівська школа, а це її випускник - 33-річний Максим Колиба. Чоловік приїхав по книжки, які знесли для нього учні.

— Я планував, що якщо зі школи надійде 50 книжок, це буде дуже добре. А тут не 50, а набагато більше,-  каже він.

Тепер ці книжки поїдуть до сільських бібліотек.

Про збір Максим оголосив у всіх міських школах місяцем раніше. Попросив школярів подарувати те, що вони вже прочитали самі та чим хочуть поділитися з іншими.

— Приносили сучасну гарну підліткову літературу: "Хроніки Нарнії", "Гаррі Поттер" - те, що читають вони. Протягом місяця діти збирали тут книжки, - каже Ірина Соколовська, вчителька англійської мови.

Сьогодні Максим відвідав лише 2 школи. Тепер його жовтий фургончик, ущент заповнений книгами, їде до села Бродки. Тут чоловіка зустрічають усією громадою. Дітей уже попередили, що до їх бібліотеки прибуде новий цікавий асортимент.

За головну тут - бібліотекарка пані Стефа.

Жінка каже - у кращому разі на рік бібліотека отримує із півсотні книг. Але трапляється і таке, що нема геть ніяких надходжень. А сьогодні одразу близько 3,5 сотні новинок.

Кілька хвилин - і діти уже набрали книжок, аби читати їх влітку.

Максим задоволений результатом, але це - лише один із результатів його масштабного проекту. Головна мета Максима - перетворити бібліотеки на місця, які дітям не захочеться полишати.

— Два роки тому ми їздили на прощу в Ізраїль. І там хтось питав в нашого гіда, чому євреї такі мудрі. І він сказав: "Тому що вони вчать не просто фактів, а осмисленню самого процесу". Я роблю це якраз для того, аби дати дітям базу для розвитку. Тому що у нас 20 років про дітей думали в останню чергу, - каже чоловік.

Максим сподівається перетворити порожні зали сільських бібліотек на креативні простори, у яких можна буде освоювати навчальні курси, опановувати іноземні мови, дивитись і обговорювати фільми.

— Усі розуміють, що та бібліотека, яка була, себе віджила. Є працівники старшого віку, які кажуть, що хочуть працювати по-новому. Але просять навчити їх, як це повинно виглядати, - каже Олександра Дзиндра, спеціаліст із соціально-гуманітарних питань у Тростянецькій ОТГ Львівської області.

Поки що Максим курує зміни самотужки у 5 сільських бібліотеках. Займається усім - від поповнення книжкових фондів до ремонтів у приміщеннях. Сподівається, що перемога у проекті "Нові лідери" дасть змогу прискорити зміни, а його ініціатива приживеться в усіх містах та селах.

За програму Максима Колиби проголосувало 217 виборців. 

Детальніше - у сюжеті "Вікна-Новини" від СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада