gnb

Лідер Владислава Рутицька: Що дасть скасування мораторію на продаж землі

30 серпня

Скасувати мораторій на продаж землі та запровадити реформу пропонує Владислава Рутицька. Екс-урядниця та успішна бізнес-вумен, одна із сотні фіналістів проекту "Нові лідери". Жінка певна, що земля — найдорожчий ресурс України, а отже його треба вивести з тіні. Людям це дозволить не працювати на агрохолдинги, а самим бути бізнесменами.

Діловий дрес-код, високі підбори та ідеальний мейкап — це Владислава Рутицька, віце-президентка великої інвестиційної компанії. Її день розпланований до хвилини: десятки зустрічей у різних куточках світу. Тому не гає ані хвилини і розповідає про свій проект на "Нових лідерах". По-перше, хоче оцифрувати геокадастр, уже заручилася підтримкою світового банку. Усе, аби кожен шмат землі мав чіткі межі.

— Є численні приклади того, як паї відмічені абсолютно різними межами на різних картах — і це усе в одній сільській раді. Цифри різняться і тому людині належить пай, а вона не знає його точних меж.

Друга частина проекту — вдосконалити законодавство у аграрній галузі. Зміни лобіюватиме в національній Раді реформ.

— У проекті зі світовими лідерами ми казали про те, аби спільно зі Світовим банком підписати відповідний Меморандум на підтримку прозорості земельного законодавства та підтримку ініціативи відміни мораторію, — каже Рутицька.

Скасування мораторію на продаж земель, каже Владислава, дасть змогу розвиватися малим та середнім аграріям. Вони зможуть брати кредити у банках та розбудовувати власні господарства і відроджувати села. Зараз же, навіть попри заборону, ринок продажу землі є, але повністю тіньовий.

— Це те, що виймають з офіційного "білого" обігу коштів України, величезна кількість цих коштів, які не є врахованими, — розповідає вона журналісту.

Щоб не бути голослівною, Владислава змінює підбори на зручне взуття, костюм  — на спортивний одяг, і показує конкретний приклад паю на продаж: Київщина — Бориспільський район, оголошення видно здалеку.

— Це знову-таки можливість якісного прозорого ринкового вибору. Тобто, цей момент, коли у тебе немає дієвого механізму і гарної ринкової ціни. Коли ти вимушений здавати її за копійки чи не знати, куди подіти цю землю, — розповідає вона прямо посеред поля, яке збираються продати.

Саме у такій ситуації більшість власників землі — а скасування мораторію дасть їм змогу не працювати на агрохолдинги, а самим бути бізнесменами.

Земля — це така сама власність, як і все інше. Тільки в Україні вона й досі залишається недооціненною.

— Це все повинно бути інформативно і прагматично. Нема місця тільки для романтики, бо без гарної та ефективної бізнес-частини вона швидко закінчується. З іншої сторони, ставитись до цього як до бізнесу неможливо — бо це наша рідна земля, — розповідає Рутицька.   

За програму Владислави Рутицької проголосувало 48 виборців. 

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходили сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше - у сюжеті "Вікна-Новини" від СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада