Шкітер

Як ми мотивували лучан в округах без депутатів бути активними

10 липня

Через недолугу виборчу систему понад 25% округів у Луцьку, як і в інших містах, залишилися без свого депутата. Через це, на благоустрій та ремонти різних об’єктів у таких округах витрачають в середньому втричі менше коштів.

Щоб компенсувати відсутність депутатів у 12 із 42 виборчих округів Луцька, Тарас Шкітер та Андрій Покровський разом із командою Громадянського Руху “СВІДОМІ” добилися ухвалення відповідної програми міською радою.

Йдеться про “Програму підтримки ініціатив виборців територіальних виборчих округів, від яких не було обрано депутатів Луцької міської ради на 2018-2020 роки”. Справа у тому, що кожен депутат Луцької міськради може на підставі звернень виборців пропонувати розподілити 100 тисяч гривень щороку із свого депутатського фонду. Як правило, ці гроші розподіляються на благоустрій та допомогу мешканцям округів, від яких обирався цей депутат. А у деяких округах таких депутатів два.

Натомість ухвалена програма передбачає, що у 2018 році на ремонти об’єктів у округах без депутатів виділять по 200 тисяч гривень. Щоб ефективно розподілити ці кошти, постала потреба активізувати мешканців таких виборчих округів, аби вони зверталися із відповідними запитами в міськраду.

Для цього команда Громадянського Руху “СВІДОМІ” розробила відповідні листівки та флаєри із короткою інструкцією для мешканців. Їх поширювали під час особистих зустрічей у дворах, нарад із головами ОСББ та місцевим активом, а також як інфографіку через ЗМІ. Окрім того, рух організовував загальні збори активу 12 таких округів, щоб розповісти про різні інструменти залучення коштів міського бюджету на потреби своїх територій. Головне завдання  кампанії – розповісти, що звернутися у Луцьку міську раду та домогтися ремонту у своєму дворі/парку/сквері - цілком реально.

У інших округах функцію такого “містка” між мешканцями та бюджетними установами виконують депутати (якщо вони сумлінно ставляться до своєї роботи). Натомість тут такого “містка” на практиці немає. Проте така проблема стала ще однією нагодою для Руху активізувати людей вирішувати їх власні проблеми та брати відповідальність за стан свого двору, вулиці та міста.

Шкітер

 

 

Інші новини

Громадська наглядова рада