Шкитер

Як у Луцьку розробляли та лобіювали програму для вирішення проблем округів без депутатів

4 липня

Через недолугий закон “Про місцеві вибори” у Луцьку 12 з 42 округів, а це 44 тисячі виборців, залишилися без повноцінного представництва у міській раді. Схожа ситуація і в інших міських та обласних радах - близько 25% виборців не мають свого депутата.

Тарас Шкітер та Андрій Покровський разом із командою Громадянського Руху “СВІДОМІ” вперше у Луцьку почали не тільки говорити про наявність проблеми, але і спробували її вирішити. Вони звернули увагу на те, що основний  негативний наслідок відсутності депутата в окрузі – менше надходження бюджетних коштів на благоустрій. Зокрема у Луцьку за 2016-2017 роки такі округи отримали в середньому втричі менше коштів в рамках цільових програм. Зокрема:

Округ без депутата: 0,66 відремонтованих дворів на округ та 0,25 запланованих дитячих чи спортивний майданчиків.

Один депутат в окрузі: 2,37 відремонтованих дворів на округ. 0,82 запланованих майданчиків.

Два депутати в окрузі: 2 відремонтовані двори, 1,14 запланованих майданчиків.

Щоб вирівняти фінансування міських територій, команда ГР “СВІДОМІ” запропонувала розподіляти бюджетні кошти депутатського фонду на всі округи пропорційно. До цього у міськраді вже 2 роки поспіль кожен депутат мав річний депутатський фонд в розмірі 100 000 гривень для того, щоб спрямувати їх на вирішення найбільш нагальних проблем лучан. Як засвідчив аналіз використання цих коштів, вони першочергово спрямовувались депутатами на потреби виборців з тих округів, де вони були обрані.

За ініціативи ГР “СВІДОМІ” пропонувалось так само розподіляти щорічно по 100 000 гривень на кожен із 12 округів, які не мають свого депутата, на основі звернень у міську раду від їх мешканців.

У сесійній залі та на комісіях Луцької міської ради пропозицію неодноразово озвучував депутат міської ради Андрій Покровський.

Саме у його громадську приймальню часто зверталися мешканці різних кварталів Луцька, які просили встановити у дворі лавку чи майданчик, відремонтувати доріжку тощо. Проте для того, щоб все це насправді мало позитивний результат, потрібно було діяти системно.

У результаті постійного і наполегливого лобіювання цієї ідеї 27 вересня 2017-го року більшість депутатів Луцької міськради дослухалися до аргументів та підтримали «Програму підтримку ініціатив виборців територіальних виборчих округів, від яких не було обрано депутатів Луцької міської ради на 2018-2020 роки».

Про те, як наша команда інформувала лучан та стимулювала їх долучатися до залучення бюджетних коштів на потреби своїх територій, читайте у наступному матеріалі.

Інші новини

Громадська наглядова рада