фі

Як вирішити проблему доступності незрячих школярів до отримання якісної освіти?

21 червня

Я займаюся волонтерством більше трьох років, бо мені небайдуже. Забезпечення прав людиней та конституційних гарантій громадян - глибока вибоїна в нашій державі.

Особливого захисту та нашої з вами підтримки потребують люди з інвалідністю. Від 2015 року разом з командою однодумців ми порушували публічно безліч питань, аби покращити ситуацію: починаючи із необхідності забезпечення владою аудіовізуального супроводу в громадському транспорті, встановлення пандусів, маркувальних доріжок, належної роботи світлофорів на переходах, закінчуючи організацією безкоштовних курсів з англійської мови для людей з інвалідністю, сприянням їх працевлаштуванню, проведенням мотиваційних вечорів, чекінгом веб-сайтів центральних органів влади на доступність та іншим.

За цих три роки разом з волонтерською командою ми зробили, насправді, багато розумних, корисних і дуже потрібних речей.

Але я зрозуміла однин важливий момент: якщо хочеш досягти більшого , сфокусуйся на чомусь одному і спрямуй всі сили для досягнення цієї мети .

Я визначила таку мету: це - аудіокниги шкільної програми для діток, які не бачать. Так народився проект #Книги_що_говорять.

Ми вже озвучили і передали 700 дисків з творами шкільної програми до спеціальних закладів Що далі? А далі - є конкретна короткострокова ціль: озвучити до початку навчального року дві чудові Хрестоматії сучасного дитячого читання української літератури. Механізм запущено! У ході оформлення аудіокнижок ми вже їх публікуємо на нашій Інтернет-платформі проекту "Книги, що говорять" http://virvua.info/, а також на нашому каналі в ютубі "ВІР в Україну", тобто публікуємо уривки з цих Хрестоматій для загального доступу.

До речі, наші аудіонижки слухають не лише діти з порушеннями зору та вчителі, яким це потрібно в роботі, а й звичайні школярі! Більше 9000 підписників та близько 2 млн переглядів на нашому каналі в YouTube! Гадаю, це непоганий результат, еге ж? 

Хто є стейкхолдерами проекту?

Загалом, проект цікавий та потрібен:
а) незрячим дітям та дітям з порушеннями зору;
б) вчителям спеціалізованих та загальноосвітніх навчальних закладів;
в) школярам навчальних загальноосвітніх закладів 1-11 класів;
г) людям, які люблять аудіокниги.

Багато фоловерів залишають для волонтерів та авторів нашого проекту коментарі, в яких висловлюють позитивні враження, свій захват та вдячність. Дітям дісно подобається те, що ми робимо. 

Тож ми з вами, друзі, не лише вирішуємо проблему доступності незрячих школярів до отримання якісної освіти зі шкільними програмами української та зарубіжної літератури, а й підвищуємо зацікавленість усіх дітей до книжок, популяризуємо українську та зарубіжну літературу, книги, як такі. А сучасних дітей, ви знаєте, насправді, дуже важко чимось зацікавити у цьому світі прогресивних технологій.

Не знаю, як ви, а я особисто для себе бачу велику і світлу місію в ракурсі освітнього виміру та маю величезне бажання успішно реалізувати її в Україні. Мені потрібна ваша підтримка, приєднуйтеся: [email protected].

P.S. Дякую організаторам проекту Нові лідери за світлину та інформаційну підтримку моєї діяльності!
#Книги_що_говорять — почувається життєрадісно.

Інші новини

Громадська наглядова рада