в

Дмитро Ковбасюк - з навчальною програмою UFuture: підтримка молоді як спосіб боротьби з трудовою міграцією

25 липня

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив депутат Лиманської районного ради Дмитро Ковбасюк.
В інтерв'ю Дмитро Ковбасюк розповідав про проект UFuture.

- Дмитре, що представляє собою проект UFuture?

- Це стипендії для випускників, оплата курсів та репетиторів для отримання стипендії під час навчання в ВУЗах та допомога у працевлаштуванні. Все це з метою зменшення трудової міграції, мотивації для школярів та студентів краще навчатися,  а також виховувати професіоналів, починаючи зі шкільної лави. Проект відпрацював перший рік, весь рік 12 стипендіатів отримували стипендію по 1500 грн, вони оплачували підготовчі заняття, які їм потрібні для вступу, тепер діти успішно здали ЗНО, і з вересня вони отримають стипендію в розмірі 2500 грн. Ну, а з нового навчального року в школі будуть отримувати стипендії вже інші стипендіати. Таким чином, учасників програми стане у два рази більше.

- Що ви маєте на увазі під "трудовою міграцією"?

- Наша команда: я, Марія Слепченко, Андрій Серебрій, Олексей Кулик та багато інших, працюють у великій компанії «Ривьера Девелопмент». Сьогодні в багатьох компаніях часто стикаються з дефіцитом кадрів і довго не можуть знайти потрібних співробітників. Проаналізувавши ситуацію, ми зрозуміли, що є безліч хороших студентів, які не можуть знайти роботу, а роботодавці не можуть знайти цих студентів. Тому студенти їздять за кордон або працюють не у спеціальності, а роботодавці не можуть знайти співробітників. Ми розробили проект, який має шанс змінити ситуацію.

- Як відбувається фінансування проекту?

- Коли проект був розроблений, ми відправилися на пошуки інвесторів. Зрозуміло, у першу чергу, пішли по знайомих, звернулись у компанію, де працюємо, а також до депутата Одеської обласної ради Ігоря Учителя, разом з яким ми займаємося депутатською та громадською діяльністю в Лиманському районі. Ігор Леонідович повністю підтримав нас, адже вважає, що молодь - це майбутнє України, у неї є перспективи, і їй треба допомогти! На початку 2017/2018 навчального року ми зібрали перші 12 стипендій.

- Де реалізований проект?

- Зараз програма UFuture працює в трьох школах Лиманського району: в Крижанівці, у Фонтанці та Чорноморському. Результати роботи першого року показали, що такий проект потрібен нашій країні. Діти стали навчатися набагато краще, знаючи, що їм будуть платити стипендії. І зараз у нас не 12 кандидатів на 15 місць, як і в минулому році, а 25 кандидатів на 15 місць. Викладачі відзначають, що діти дійсно стараються набагато більше. Тому ми хочемо реалізувати проект спочатку у всій Одеській області, потім у місті та країні.

- Як плануєте вивести проект на всеукраїнський рівень?

- Орієнтовно півроку тому ми дізналися про проект «Нові лідери», зареєструвалися там і виступили саме з програмою UFuture. За результатами голосування ми посіли 3 місце по всій країні. У нас амбіціозні плани - обов'язково пройти в десятку проекту «Нові лідери» і перемогти в ньому для того, щоб про наш проект дізналося більше людей, а також, щоб ми, з їх допомогою чи ні, почали реалізовувати проекти для талановитої молоді. Адже зовсім не обов'язково мати фінансову підтримку з бюджету країни, досить спонсорської допомоги від підприємств, цю допомогу можна сміливо назвати інвестицією. Бо 3000 - 5000 грн витрат для великого підприємства на місяць - невеликі гроші, і, таким чином, вони самі для себе виховують якісні кадри, а для України — розумну молодь. 

- Які зараз ведуться роботи по програмі UFuture?

- Ми готуємося до нового навчального року, у своєму пості я написав, що ми вже відібрали нових стипендіатів. Зараз відбуватимуться роботи щодо укладення меморандумів з компаніями, які готові у подальшому працевлаштувати до себе наших випускників. Таких меморандумів підписано близько 75. Також готуємося до нового етапу програми "Нові лідери", адже ми дуже хочемо, щоб про наш проект дізналося якомога більше людей, адже так важливо не втратити талановиту молодь.

Текст: Ольга Победовська
Джерело: https://goo.gl/8n5wK5

Інші новини

Громадська наглядова рада