Тригуб

Лідер Євген Тригуб: Як налагодити сортування сміття у містечках

4 вересня

Борця зі сміттям Євгена Тригуба, колишнього інспектора з благоустрою, на роботі так вразили масштаби сміттєвого лиха, що він вирішив створити цілу програму боротьби із ним. Уже рік привчає населення невеличкого містечка на Сумщині до революційної теми сортування непотребу, а ще показує, як його перетворювати в гроші, а на них - перетворювати місто. Свою програму він представив у проекті "Нові лідери".

Євген стоїть у купі сміття і каже - саме із нього все почалося. Був інспектором із благоустрою у своєму рідному містечку Кролевець. І тоді побачив: сміття - це те, що нищить місто найбільше. Закачали рукава і почали працювати.

Євген почав організовувати суботники для молоді в ігровій формі, аби очистити принаймні найпопулярніші місця. Але потім зрозумів - треба боротися не з наслідками, а з причиною. Тому зважився на революційний як для маленького міста крок - сортування сміття.

— Хочу сказати, що йде гарна тенденція: раніше сміттєвий контейнер наповнювався раз на місяць, зараз - два рази, а то навіть і три, - каже він.

Поки що їх лише 14. Зроблені зі звичайної сітки, а призначені лише для пластику. Але кролевецький люд їх на диво швидко сприйняв. І пластикових відходів на вулицях поменшало.

— Зібрала, поставила на ґанку, і коли йду із дому - викину. Аби не забруднювати навколишнє середовище - я дуже люблю природу, - каже Катерина Григорівна.

Аби таких, як вона, ставало у Кролевці більше, Євген зі своєю командою роздає пояснювальні листівки. А агітпункти розташували просто біля ринку.

— Скажіть, будь ласка, чи готові ви сортувати сміття? - питає він у перехожих.

— А ми і так його сортуємо, - чує він у відповідь.

Саме придбання та встановлення контейнерів для різних видів відходів - це наступний крок у планах Євгена та його команди. Але фінансово поки що непідйомний. Заробити гроші на сміттєві баки намагається з допомогою зібраного пластику.

Частину пляшок продають на переробку до Харкова, а от відходи із твердого пластику йдуть на місцеве підприємство. Там із них роблять тротуарну плитку.

Падає і не розбивається -  це працівниця підприємства показує, яких переваг пластикові відходи додають такій плитці.

— Вологостійка, не покривається коркою під час снігу, дуже довгий термін експлуатації - від 30 до 50 років, - каже вона. 

Пластикові кришки, які додають у таку тротуарну плитку, збирають і у місцевих школах.

Євген з однодумцями свою просвітницьку роботу із сортування сміття свідомо запустив і у навчальних закладах. 12-річна Настя якраз принесла батарейки. У школі нещодавно пояснили, для чого.

— Тому що батарейки не можна викидати ні в сміття, ні у землю. Усе буде пропадати, гинути, - каже дівчинка.

Свій проект про те, як налагодити сортування сміття у невеликому місті, Євген подав на "Нові лідери".

Увійшов до сотні найкращих, він і тепер сподівається на перемогу. Хоча, каже, одну вже здобув - нехай поки що і невеличку.

— Кілька років тому на місці цього пагорбу усе було жахливо: усе було завалено сміттям, навіть не було видно рослин. Тобто, впевнено можу сказати, що на цій ділянці результат є.

За програму Євгена Тригуба виборці віддали 60 голосів.

Деталі - у сюжеті "Вікна-СТБ":

Інші новини

Громадська наглядова рада