122

Лідер Євгенія Лашко: Зробити соціальне підприємництво трендом

3 серпня

Допомогти у пошуках роботи тим, хто опинився в скруті - таку мету має 27-річна Євгенія Лашко.

Дівчина вже працевлаштувала багатьох людей з непевним минулим. Каже, що роботавці до таких ставляться упереджено. Євгенія вирішила ламати стереотипи і активно розвиває соціальне підприємництво у рідних Черкасах.

Головна мета - не заробити грошей, а допомогти соціально-вразливим групам населення.

- Мені тут подобається. Скажемо так - я знайшов своє, робота не важка і головне, що подобається, - каже Сергій.

Перш ніж влаштуватися тут вантажником, Сергій отримав з десяток відмов від працедавців. Він лише кілька місяців тому вийшов з тюрми. Колись сам працював у виправній колонії, потім за перевищення повноважень потрапив за грати на чотири роки. Тепер у свої 26 будує життя наново.

- Я стикнувся з такою проблемою. Офіційно складно знайти роботу, я багато куди ходив - всі відмовляли, як тільки дізнавались, що я судимий, - каже мужчина.

Напарник Сергія - Ош, він з Нігерії в Україну приїхав навчатися, але в цей час загинули його батьки. Грошей на навчання не стало, тому хлопець змушений працювати, аби заробити і таки здобути освіту інженера-механіка.

З ними знайомить Євгенія Лашко. Вона часто приїжджає на це виробництво, аби спостерігати, як себе реалізують люди в скрутному становищі.

- Я народилась в не благополучному районі. Я бачу, як соціум все ж таки впливає і, коли ти ростеш у цьому всьому - пам’ятаєш про те, що були люди і є люди, яким треба допомагати. Головна думка у тому, щоб допомогти людям, - розповідає Євгенія.

Своєю головною ідеєю вона вважає соціальне підприємництво - це коли мета бізнесу не тільки дістати прибуток, а й владнати проблеми у суспільстві. Вже кілька років Женя домовляється з місцевими підприємствами, аби такі, як Ош і Сергій могли заробляти на життя, - і не безрезультатно.

- Коли до тебе приходить людина, і їй не має чим годувати дітей. Коли під час розмови, ти розумієш, що людині потрібно працювати, - каже підприємець Араїк Мкртчан.

Женя певна, що завдяки проекту “Нові лідери” їй вдасться зробити соціальне підприємництво трендом.

-  Планується задіяти такі категорії населення, як люди з інвалідністю, в минулому судимі, пенсіонери, матері-одиночки, малозабезпечені. Вони працездатні, вони хочуть працювати, реалізувати себе і вирішити свої внутрішні проблеми.

Це горіхове виробництво, де працюють матері-одиначки. Женя вмовила власників, аби тут зробили й кімнату для дітей. Саме цим проектом вона пишається, бо добре знає, як то воно - без чоловіка виховувати дитину.

- Я така ж сама, я знаю, коли ти намагаєшся продумати, де заробити грошей, яким чином, щоб прогодувати свою дитину, винаймати житло, - розповідає жінка.

Поки вона самостійно рухає свою ініціативу в рідних Черкасах, каже: бракує розголосу і соціальної реклами. В ідеалі треба, аби в Україні соціальне підприємництво підтримувала держава.

- Не один підприємець говорить про те, що ми працюємо з групами ризику, як би нам надали хоча б якісь пільги, то було б дуже добре, хоч якесь зниження податків або якимось чином допомогли, - каже учасниця проекту.

У проекті “Нові лідери” Женя потрапила до сотні найкращих, каже, на реалізацію її задуму часу потрібно чимало - років із сім. Але вірить: завдяки соціальним підприємствам, може зменшити злочинність та число непевних сімей. Вірить, бо передусім має власний досвід.

- Є мої власні приклади, коли ти ніхто, звуть тебе ніяк. Ти у пошуках роботи і, коли тобі дають можливість - ти береш і робиш, - згадує Женя.

За програму Євгенії Лашко проголосувало 4022 виборця. Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми "Вікна" телеканалу СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада