Христина Морозова

Лідер Христина Морозова: Як зробити зручним залізничне сполучення між містами

16 липня

З незначним запізненням до столиці прибуває потяг з Маріуполя. Пероном починають метушитися люди - намагаються вгадати, де саме зупиниться потрібний їм вагон.

Валентину Миколаївну запізнення не засмутило - каже, зайві 13 хвилин не дуже й позначаються, коли їдеш 18,5 годин.

— Ми сіли о 18.47, і от тільки зараз приїхали, - каже жінка.

Альтернативи цьому потягу поки немає - швидші поїзди цим маршрутом не курсують. Однак не їздити до Києва Валентина Миколаївна не може:

— Дуже часто їжджу до Києва - у мене донька тут живе, онуки. Зараз іншого шляху немає.

За змученими тривалою мандрівкою пасажирами стежить Христина Морозова. Вона знає, як допомогти таким, як Валентина Миколаївна.

— Найдовший час в польоті - 18 годин 45 хвилин. І за цей час можна дістатися до Нью-Йорка, до Сингапура, Австралії, Канади. І у цей же час ви можете потрапити з однієї точки України до іншої - ну, це ненормально, - каже Христина. 

На перший погляд, порівняння некоректне, бо у літака та потяга різна швидкість. Проте лайнери до Маріуполя не літають, бо лінія бойових дій близько.

Тож, каже Христина, лишаються два варіанти: чекати на гіперлуп або уже зараз покращити те, що маємо.

 — Є простий сценарій, як без значного вкладення грошей можна цей шлях між Києвом та Маріуполем скоротити.

Рудоволоса киянка - філологиня за освітою. Здавалось би, що словесниця тямить у залізничних сполученнях.

Та Христина каже - її тільки ідея. За чіткими планами прийшла до експертів.

— Ми були готові до того, що хлопці зараз скажуть - та ні, треба 20 років чекати, це дорого. Але вони сказали, що можна.

Команда активно взялась за проект, який назвала "Потяг на Маріуполь". Створили онлайн-ресурс, де зібрали пасажирів залізничного сполучення. 

— Для вантажних поїздів цього напряму шлях прокладено значно вигідніший. А ті два, що доправляють пасажирів, в дорозі на 5-6 годин довше. Одному із них ми пропонуємо повністю кардинально змінити маршрут, завдяки чому скоротити його до 12-13 годин в дорозі. Інший просто прискорити, і залишити за тим маршрутом, який є, - каже Віктор Гарвона, учасник "Потягу на Маріуполь".

Команда Христини планує покращити і начиння вагонів, Нині інспектують потяги і опитують пасажирів. Найпекучіше питання - кондиціонери та нові вікна. А ще - розетки. Кажуть, на найдовших маршрутах - це найдовший клопіт.

— Павербанки із собою брати, але це не вихід. Лежати собі на поличці тюленчиком, бо спекотно, і нічого не хочеться - хочеться здохнуть, - каже Олександр Рудоманов, учасник проекту "Потяг на Маріуполь".

Для того, щоб залізниця розглянула пропозиції маршруту, їм потрібна підтримка у Верховній раді. Але найголовніше - її задум підтримали українці.

— Внутрішній туризм, поїздки до родичів, робочі поїздки - це дуже важливо. Вони мають налагоджуватись із дня в день, і тоді Україна ставатиме сильнішою.

Далі Христина планує розробляти аналогічні проекти для інших маршрутів. Напрямок до Маріуполя - лише приклад, як істотно покращити залізницю, практично не вкладаючи грошей.

За програму Христини Морозової проголосувало 466 виборців.Тож у топ-50 Лідерів за результатами голосування Виборців вона не пройшла. Але її програму з-поміж 860 анкет претендентів відібрав Відбірковий комітет. Доля її проекту буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше - у сюжеті програми "Вікна СТБ":

Інші новини

Громадська наглядова рада