ПКП

Лідер Юрій Бова: Якісне та безкоштовне лікування для всіх

24 липня

Реформа медицини починається не лише з міністерських чиновників чи політиків - це може робити кожен.

Учасник проекту “Нові лідери” Юрій Бова з Сумщини показав, якою має бути лікарня у кожному куточку країни.

За його проектом: через п’ять років занедбаний медичний заклад у 20-тисячному містечку Тростянець перетвориться на лікарню європейського рівня.

- Це Тростянецька лікарня, яку ми прийняли з першого січня 2018 року у власність нашої об’єднаної територіальної громади, фактично. За яку тепер несемо повну відповідальність, - розповідає Юрій

Майже 30 років без ремонту, занедбане обладнання, мільйонні витрати на опалення і холодні приміщення. Саме в такому стані, після об’єднання територіальних громад Тростянця, дісталася районна лікарня.

Міський голова показує будівлі на десяток відділень: щомісяця тут лікується сім тисяч людей, і майже кожен був вимушений доплачувати медикам, бо інакше не лікували.

- Перше рішення, яке ми прийняли по цій лікарні - це заборонити будь-який збір коштів, “благодійний”, який збирали раніше: в коробочки чи в кассу тощо, - каже чоловік.

Юрій Бова уже 13 років мер Тростянця. Місто шість разів вигравало національний конкурс “Кращі практики місцевого самоврядування” за створення ефективних комунальних підприємств, залучення інвестицій, стимулювання бізнесу.

По досвід сюди їдуть керівники звідусіль, тож очільник вирішив створити за два роки медзаклад європейського рівня: кількох медиків повіз до Польщі, аби показати в яких умовах лікуватимуться тростянівці незалежно від статусу і доходу.

- В такій палаті лежав якийсь з "віпов", в якого були всі умови: і телевізор, і холодильник, і менший простір тощо, щоб він окремо лежав - такого більше не буде. Фактично, всі палати будуть однакового рівня, - пояснює учасник проекту.

Почали з ремонту терапії - у палатах буде чотири ліжка, замість восьми. У кожній: душова, туалет, холодильник, інтернет.

Гроші на все це знайшлися в самій лікарні. Юрій Бова вивчив витрати на зарплати і був шокований: із майже семисот штатних працівників, кожен десятий був фейковим. Мертві душі за рік отримували майже п’ять мільйонів гривень, а це майже два відремонтованих відділення.

- Ми бачимо, що Петров працює в відділенні, а ще на ставку числиться, а ще працює на півставки, наприклад, в поліклініці, - розказує учасник проекту.

Замінив сторожів на сигналізацію, заощадив ще 300 тисяч гривень на рік і закупив 15 комп’ютерів, провів інтернет.

А ще обстежив стіни та вікна: із трьох з половиною мільйонів гривень на опалення - половина йшла на обігрів вулиці.

Переведення лікарні з газу на дрова, утеплення стін, пластикові вікна дають змогу заощаджувати два мільйони гривень щороку.

На прикладі цієї лікарні Бова хоче продемонструвати, якими мають бути всі медзаклади країни.

- Проект “Нові лідери” - це можливість залучити, у тому числі, і фінансовий ресурс. Я знаю, що перемога дасть можливість отримати кошти не для себе, я не хочу отримувати фінанси для себе. Я буду боротися за перемогу, щоб цей мільйон гривень пішов у цю лікарню додатково, - розвповідає Юрій.

Принципова позиція Юрія Бови - зберегти кожного лікаря і створити гідні умови праці, аби нікому навіть на думку не спало шукати роботу у великому місті чи за кордоном.

За програму Юрія Бови проголосувало 1375 виборців. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми Фактів ICTV:

Інші новини

Громадська наглядова рада