Ведровська

Моя громада – мій дім!

19 вересня

Комфортна, здорова громада – це можливість жити, розвиватися, навчатися та працювати для кожного її жителя. Аби у громаду поверталися, вона має давати якісну освіту та медицину, а ще забезпечувати робочими місцями та цікавим дозвіллям. Цільовою аудиторією такої громади є діти та молодь, адже саме вони її майбутнє. А хто як не вони знають основні проблеми й потребують найбільше уваги?! Тому наше завдання – забезпечувати комфорт саме їм, - Голова Правління БФ «УГФ» Валентина Ведровська.

інфо

Літо з Українською Галицькою Фундацією – вдалося!

Із початком теплої пори року благодійний фонд «Українська Галицька Фундація» продовжив реалізацію вже третьої Галицької Школи Лідерства. Проекту, що покликаний повернути молодь у містечка та села, зробити її активною й допомогти розвиватися.

Буський район став пілотним проектом у багатьох починаннях і вже отримав свої результати. З часом організатори планують зробити ініціативу «ГШЛ» обласною, а то й всеукраїнською можливістю. Адже рушійною силою змін є молодь, яку потрібно для цих змін виховувати.

«Галицька Школа Лідерства» – це ініціатива, що об’єднує активних й мотивованих на благо власної громади. Школярі та студенти, які готові діяти мають отримати підтримку й поштовх, бо саме вони основний ресурс свого села, міста чи району. Тому «ГШЛ» проводить літні табори проектного менеджменту, навчає підлітків поводитися із знаннями та фінансами, дає можливість й відповідальність.

інфо

83 дитини із прилеглих сіл Буського району (Олесько, Ожидів, Соколівка, Кути, Тур’я, Гутисько-Тур’янське, Переволочна, Чаниш, Чіжки, Грабина, Баймаки, Брахівка) цілий тиждень навчалися проектувати та реалізовувати. Програму для учасників складали спеціально так, щоб опісля діти бачили результат, якого досягли власними силами, та ще й могли претендувати на співфінансування. Адже часто основна проблема занепаду – це байдужість та страх відповідальності. Тому усі 8 груп учасників почали із командних ігор та визначення лідера, позаяк громада працює за таким же принципом. Потім був пошук проблеми, наслідків, причин і переосмислення початкових ідей.

Поїздка до Львова в Обласну державну адміністрацію та зустріч із депутатами й чиновниками докорінно змінила ставлення до власних сил учасників. Завдяки заступнику голови ЛОДА Оксані Стоколос-Ворончук та начальнику Служби у справах дітей ЛОДА Володимиру Лису й депутатові Львівської обласної ради Олегові Домчаку нові молоді лідери Буського району змогли поставити питання й отримати відповіді. Щоб зрозуміти природу рішень діти також зустрілися із молодими лідерами, депутатами Юлією Гвоздович та Романом Лозинським.

Також діти відвідали полуничну ферму воїна Миколи Стецьківа, де почули історію зародження сьогодні вже стабільного бізнесу. Від ідеї до реалізації, як виявилося, лежить довгий шлях з праці й віри у себе. Тому вже наприкінці табору учасники «ГШЛ» розробляли рішення й визначили тих, хто їх має реалізувати. Виявилося, все дуже просто – саме вони й будуть змінювати свою громаду!

інфо

Тому вже восени «УГФ» завітає тричі у кожен населений пункт, щоб супроводжувати молодих проектних менеджерів та допомагати у реалізації. Чистка футбольного поля, поява спортивного майданчика, чисті узбіччя, подвір’я та саморобні смітнички – чекаємо результатів!

#Еко-Лідери – продовження «Галицької Школи Лідерства».

Цікаво, що більшість проектів були пов’язані із засміченням території сіл, спаленням сміття і відсутністю культури переробки відходів. Тому організатори вирішили дати відповідь учасникам й запросили усіх охочих на ІІ Буський районний фестиваль. Минулоріч перші фестини були результатом тижневої роботи майбутніх лідерів. Цього разу «УГФ» провела фестиваль «Еко-Лідери», аби навчити та дати приклад цікавого й корисного дозвілля.

26 серпня о 13:30 розпочався безкоштовний лекторій для учасників «Галицької Школи Лідерства» 2017-18 років. У міському парку просто неба координатори ініціативи «Чисте Місто» розповідали й запитували як правильно поводитися із сміттям. Дітей поділили на команди, яким належало правильно розподілити відходи по корзинах, відрізняти органіку від не органіки і розуміти, що сортування – ключ до чистої планети.

Опісля, «Українська Галицька Фундація» разом із співорганізаторами розпочали серію майстер-класів. Безкоштовний аква-грим для дорослих та наймолодших, художня зона, різні еко-заняття, велика фото-зона із фотобоксом, щоб кожен охочий міг зробити фото та одразу ж отримати його теж абсолютно безкоштовно.

Також в Буськ на запрошення фундації завітала майстер розпису хноєю. Окрім того, поміж парку усі охочі могли оглянути виставку картин від студентів ІІ-ІІІ курсів Кафедри архітектурне проектування НУ ЛП.

інфо

Наприкінці голова «УГФ» Валентина Веедровська подякувала усім причетним до проведення Галицької Школи Лідерства й розвитку молоді Надбужжя. Подяки отримали: голова Буської районної державної адміністрації Петро Мороз, заступник голови РДА Тетяна Сай, а також відділ культури та відділ освіти. Адже, будувати майбутнє можна лише разом, спільними силами й можливостями та на місцях.

Також важливо розуміти, що «Еко-Лідери» – це ще один крок до створення Молодіжного центру у Буську. Який буде майданчиком для розвитку нових лідерів, які готові власними силами змінювати систему й громаду. Незабаром «Українська Галицька Фундація» зорганізує масштабну зустріч для лідерів Надбужжя, яка й закладе наріжний камінь у Молодіжний центр.

Місце для роботи, комп’ютерний клас, простір для зустрічей, неформальної освіти, постійні тренінги, лекції про книжки, подорожі, кіно, соціальні проблеми, маленька кав’ярня – все це буде реальністю. Проте саме діти й молодь будуть підтримувати життя центру, бо під лежачий камінь вода не тече. Якщо хочеш змін – змінюй!

інфо

Бущина отримала можливість бути пілотним районом, який перший отримає можливості.  Саме національний телепроект «Нові Лідери» може допомогти  цій ініціативі стати всеукраїнською. Бо кожна громада заслуговує й повинна перетворитися на дім для своїх жителів. Де діти отримують якісну освіту та дозвілля, молодь може впливати на рішення, доросле населення працевлаштоване й готове змінювати.

Громада повинна жити, якісно і перспективно, - каже учасниця проекту «Нові Лідери» Валентина Ведровська. Вже в жовтні усі ми дізнаємося про результати відбору. Та незважаючи ні на що – проекту бути!

Мар’ян Ворончук

 

Інші новини

Громадська наглядова рада