Наступні десять років Україна отримає 10% европейского ринку газу - Анатолій Амелін

22 червня

За обсягами запасів природного газу Україна посідає 3 місце в Європі. А щорічний видобуток українського природного газу не перевищує 2% запасів. За нашими оцінками, вже за 3 роки Україна може вийти на самозабезпечення та експортувати в країни ЄС, через 9 років зайняти 10% європейського газового ринку. Досягнення таких обсягів видобутку потребує 21,5 млрд дол. інвестицій для буріння 3900 нових та розконсервування близько 140 старих свердловин.

Сировинний профіль. За даними Державної служби геології та надр України, газові ресурси на території нашої держави становлять 7,2 трлн куб.м. Розвідані запаси природного газу оцінюються в 924 млрд куб.м.

Основні запаси природного газу України сконцентровано у Полтавській, Харківській областях.

Видобуток та споживання природного газу 2011-2017 роках.

Річне споживання природного газу в Україні коливається від 59 млрд куб.м до 31,9 млрд куб.м. Станом на 2017 рік (рис.2), власний видобуток покриває 64% потреб, решта – імпортується з європейських країн. До речі, у 2016 році повністю відмовилися від російського газу.

Газова незалежність України та перспективи експорту до країн ЄС

Україна може забезпечити власні потреби у газоспоживанні лише за 3 роки при умові інвестування у видобуток – 2,4 млрд дол. (у т.ч. розконсервування 135 свердловин – 0,7 млрд. дол, буріння 355 нових – 1,78 млрд дол.).

Потреба в бурових станках для забезпечення власного газоспоживання на три роки становить – 123 одиниці, у т.ч. у перший рік – 28 од., другий рік – 33 од., третій – 63 од.

Частина бурових станків – вітчизняні, інша частина – устаткування іноземних інвесторів, які будуть отримувати в Україні ліцензії на розвідку/видобуток та прийматимуть участь у тендерах на буріння.

Повна версія тут.

Інші новини

Громадська наглядова рада