пкп

Про проблеми утилізації старих авто

19 липня

Запровадження програми #доступні_авто не призведе до перетворення країни на європейське автозвалище.

Проте, якщо українці отримають можливість без обмежень купувати дешеві вживані авто з Європи, то досить швидко 20-річні Volkswagen замінять 40 річні “Жигулі”.

Зрозуміло, що “шедеври” радянського автопрому треба утилізувати. Декілька мільйонів одиниць за декілька років. Тобто, більше мільйона тонн відходів на рік. Ось, де зрада заховалась?

Одна беззаперечна перевага радянських автомобілів - це високий вміст металу. За свідченнями практиків, Москвич 412 з 1050 кг маси авто містить аж 900 кг металу. https://m.gazeta.ua/…/_staryj-moskvich-vygodnee-prod…/328629 

Якщо припустити, що на метал та акумулятор, який теж переробляється, припадає близько 80% маси авто, на неперероблені відходи припадає 20% або близько 200 кг. Мільйон утилізованих авто на рік, навіть з такою примітивною переробкою, як у нас, додасть всього 200 тис. тонн твердих відходів. Це аж 2% від усього сміття, що продукується в Україні.

Навіть, якщо ми утилізуємо усі радянські машини за рік, сміттєвого колапсу не буде. Натомість промисловість отримає цінне джерело лому чорних металів. Українськи металурги не вперше стикаються з дефіцитом цієї сировини.
https://mbiz.censor.net.ua/…/ukraina_ostalas_bez_metalloloma

Сподіваюсь, що Україна поступово імплементує директиви ЄС щодо утилізації відходів. Це автоматично вирішить багато проблем з відходами і утилізацією не тільки авто.

#доступні_авто не вирішать сміттєвої проблеми в Україні, але імпорт доступних машин з Європи точно не спровокує сміттєвий апокаліпсис в Україні

Інші новини

Громадська наглядова рада