ппк

Смерть з доставкою: як відкрито рекламують наркотики в Запоріжжі

18 липня

У Запоріжжі з'явився новий супермаркет - наркотиків. Тільки один клік на вашому смартфоні - і амфетамін або екстазі вже у вас в кишені. Сучасні технології відіграють на руку наркоділерам, а реклама з'являється прямо на стінах вашого будинку. Не помічали? Після прочитання матеріалу просто озирніться по сторонах.

Здавалося б, зовсім звичайні написи, а вони можуть коштувати вам життя. РепортерUA спробував дізнатися, хто залишає «написи смерті» на запорізьких будинках, скільки за це платять, як працюють наркоторговці і чи можна очистити місто від наркореклами.

Маріхуана, спайс, героїн, «бошки» - реклама наркотиків навколо нас. У це важко повірити, але дані написи оточують нас всюди: на зупинках, багатоповерхівках, школах і навіть біля відділів поліції. Сьогодні навіть ваша дитина може купити наркотики, просто маючи смартфон.

Як це працює?

На будівлях розміщують адреси каналів в Telegram, інтернет-сайтів, через які можна замовити будь-який наркотичний засіб. Прямого контакту «продавець - покупець» немає, робота йде через залишення «закладок». Тобто, після того як ви зробили замовлення, провели оплату, вам надсилають фото, інформацію, в якому місці і де можна його забрати.

Оплата проходить через систему WebMoney або банківську карту. Банківські картки також оформляють на третіх осіб. Найчастіше це студенти, які отримують за дану послугу свої символічні 100-200 гривень. Компанії безпосередньо віддається людині, який приймає платежі, і зберігається вона не більше двох тижнів, що ускладнює пошук організаторів.

Також, ускладнена і процедура отримання постанови на обшук і проведення слідчих дій, тому що правоохоронцям доводиться чекати дозволу суду, а в цей час банківська карта може бути знищена. В основному цільова аудиторія - молодь, яка сприймає дане заняття як своєрідний квест, не до кінця розуміючи всю серйозність ситуації.

В даній схемі задіяні професіонали, які консультують, як правильно потрібно працювати, і запорізькі громадські працівники не виключають той факт, що за цим можуть стояти і співробітники правоохоронних органів.

Денис Тарасов - громадський активіст, організатор акції «БошкиСтоп» в Запоріжжі - вже рік разом з іншими членами громадських організацій займається боротьбою з появою цих написів в місті.

Детальніше за посиланням.

Інші новини

Громадська наглядова рада