aEF

Чому в Україні немає реальних змін у переробці відходів

11 червня

В Україні нещодавно прийнята Національна стратегія поводження з відходами, яка передбачає збільшення переробки відходів. Чи зацікавлений в цьому бізнес? А влада?

Європа все більше посилює вимоги щодо поводження з відходами. Нещодавно Європарламент прийняв законодавство, згідно з яким до 2035 року на звалища має потрапляти не більше 10% побутових відходів.

Втім, на сьогоднішній день деякі країни ЄС вже досягли таких показників. Це Австрія, Бельгія, Німеччина, Данія, Нідерланди і Швеція. Так що закріплені на рівні законодавства допустимі обсяги - це скоріше орієнтир для інших країн, які повинні рівнятися на кращий досвід і "дотягнуться" до відповідного рівня.

Немає сумнівів, що саме так і буде. Адже в Євросоюзі борються з тим, щоб на його території не накопичувалися гори відходів. Європа зараз удосконалює Директиви, багато з яких були прийняті ще 10 років тому. Зокрема, запобігання утворенню відходів, їх повторне використання або переробку передбачає директива про відходи 2008/98 / EC, прийнята ще в 2008 році.

В ЄС різноманітні стимули для правильного поводження з відходами є у всіх - і у населення, яке заощаджує при сортуванні відходів (за контейнери для роздільного збору заплатить виробник товарів у тарі і упаковці), і у бізнесу, який отримує вторинну сировину і виробляє з нього нову продукцію і упаковку, включаючись таким чином у так звану "Циркулярну економіку". Адже переважна частина відходів може перероблятися повторно - це і папір, і скло, і пластик, і гума, і дерево, і тканини ...

Варто зазначити, що значною мірою успіхам Європи посприяло широке впровадження практики розширеної відповідальності виробника (РОП). Така модель, яка застосовується в більшості країн ЄС, передбачає відповідальність виробника за повний життєвий цикл виробленого продукту і тари або упаковки для нього. Виробники при цьому делегують частину своїх обов'язків організаціям, які вони, виробники, створюють, для виконання норм утилізації, встановлених Євро-директивами і відображених в локальних законодавствах.

Такі організації за рахунок виробників здійснюють збір відходів, їх вивезення та подальшу переробку у співпраці з органами місцевого самоврядування та компаніями, які займаються сортуванням відходами на місцях і виграли конкурс на таку діяльність. Бізнес фінансує створення таких компаній і їх функціонування. Виробники та імпортери продукції в упаковці роблять відповідні внески для утримання таких організацій розширеної відповідальності.

Детальніше - за посиланням: https://goo.gl/EagxMa

Інші новини

Громадська наглядова рада