Тарасов

Лідер Денис Тарасов: Як звільнити міста від реклами наркотиків

3 вересня

Запорізький правозахисник Денис Тарасов уже рік бореться із графіті-рекламою, через яку дилери розповсюджують дурман. Спочатку активісти діяли самостійно, однак згодом створили дієву модель співпраці із правоохоронцями і місцевою владою. Свою програму боротьби із наркотиками активіст Тарасов представив у проекті "Нові лідери". Цей невеличкий офіс у середмісті - перший запорізький центр громадського спротиву наркозлочинності. Ним керує 38-річний правник Денис Тарасов. Пригадує, як рік тому до його організації звернулися батьки, яким остогидло, що нині ледь не на кожному паркані дітям пропонують купити наркотики.

— Коли я почав озиратись по сторонах, то побачив, що у місті повно такої реклами, - каже Денис Тарасов. 

Адреси у месенджері, через які продають важкі наркотики, дилери малюють поспіхом уночі. Назви убивчого зілля - спайсів, солей, фену та "бошок" - рясніють усім містом.

— "Бошки" - це один із різновидів наркотиків з коноплі, які використовують для куріння, - розповідає Тарасов журналістам.

Купувати наркотики у такий спосіб, каже Денис, може будь хто. До того ж, цілком анонімно. Варто лише через інтернет переказати гроші дилеру та чекати від нього повідомлення. Після цього людині приходить інформація про місце, де очікують її наркотики. Контакту із рук в руки зараз фактично не відбувається.

Рік тому Денис разом із однодумцями започаткували громадський проект "Бошки стоп", гарячу лінію та спеціальну електронну адресу.

— На наш е-мейл люди надсилають адреси місць, де нанесена наркореклама. Такі листи надходять майже кожен день.

Зібравши дані, активісти вирушають за заданими адресами, одягають рукавички, беруть балончики із чорною фарбою і стають до роботи.

Товариш Дениса Сергій тим часом роздає перехожим агітаційні листівки руху "Бошки стоп".

— Тут є інформація для батьків про те, як виявити симптоми наркозалежності у дітей.

Щоправда, каже Денис, уже від початку стало зрозуміло: лише зафарбовуванням таких графіті - а їх активісти знищили понад 1000 - недостатньо, бо згодом їх намалюють знову.

Тут потрібний глобальніший підхід і сприяння влади. Але правоохоронці і урядники довго не хотіли підтримувати активістів.

— Спочатку ми відчули великий спротив від обласних чиновників та прокуратури,-  каже Денис Тарасов. 

Утім, активісти були наполегливими, і результатом цього стало те, що півроку тому в Україні створили спільну координаційну раду боротьби з наркозлочинністю. До неї залучили правоохоронців, урядників та педагогів. Тепер правоохоронці допомагають зафарбовувати надписи на стінах, учителі організовують семінари для школярів про небезпеку наркотиків, а поліція отримує від активістів оперативну інформацію про наркопритони.

— У волонтерів - маленька армія, тому це велика підмога нам у плані оперативного реагування і щодо обміну інформацією, - каже начальник управління протидії наркозлочинності ГУ НП України у Запорізькій області Ростислав Жихар.

Свій пілотний проект протидії наркоторгівлі Денис Тарасов подав у проект "Нові лідери". Запорізький правник запевняє - їхній досвід може стати прикладом для усієї України.

— Ми хочемо розробити успішний кейс боротьби із наркорекламою у місті, який потім можна буде поширити на теренах усієї країни, - зазначає чоловік.

Це особисте питання для чоловіка, адже разом із дружиною він виховує двох маленьких дітей, які, попри вік, уже знають, що саме рекламують написи на стінах.

За програму Дениса Тарасова проголосувало 307 виборців.

Детальніше про його програму дивіться у сюжеті "Вікна-СТБ":

Інші новини

Громадська наглядова рада