ап

В Україні лише близько 130 “живих” партій: вінницький стартап “Відкриті партії” презентував перші результати роботи

12 липня

Платформа, яка надає вичерпну інформацію про політичні партії, не залежить від них і доступна для всіх вже скоро може стати реальністю. А поки ведуться роботи із втілення цієї ідеї в життя, розробники та політологи обговорили її потенційне майбутнє.

У Креативному просторі “Артинов” відбулося обговорення проекту “Відкриті партії”. Авторів ідеї та розробників представляли Христина Коваленко, Іван Мазур та Руслан Бурлаченко. Також було запрошено київського політтехнолога Олександра Антонюка.

Наступним кроком команди проекту після презентації стало надсилання політичним партіям пропозицій надати інформацію про себе та вдосконалити власну внутрішньопартійну систему. Станом на 2017 рік в Україні налічувалось 352 партії. Після детального аналізу, який включав перевірку наявності в партії сайту чи хоча би електронної пошти близько половини партій відсіяли. Контактні дані мають тільки 169 партій.

– Часто ми брали електронку зі звітів НАЗК. Тобто розуміємо, що це ще більш-менш “жива” партія, якщо вона здає звіти НАЗК, – розповідає Христина Коваленко.

Із 169 надісланих листів 37 повернулися, що свідчить про недійсну адресу абощо. На даний момент було отримано тільки одну відповідь, яка надійшла від “Республіканської християнської партії”. Там йшлося про те, що в них “немає проблем з внутрішньопартійною демократією”.

Проблематика політичних партій в Україні

На думку Олександра Антонюка, в Україні відсутні політичні партії як такі. Окремі партії-старожили мають осередки, внутрішні інституції, представництва в органах місцевого самоврядування тощо.  

– В переважній більшості це все політичні сили, які були створені з різними мотивами, але, як правило, це проекти технічні. Вони використовуються під вибори в якості спойлерських технологій. В них подібні назви, подібна реєстрація, – зазначає політолог.

Він вважає, що політичні сили, які не подають ознак життя протягом міжвиборчого пероду, варто знімати з реєстрації.

– Ми маємо заполітизований і політично безграмотний електорат. З іншого боку – де взяти ту грамотність? Мало хто може сказати яку ідеологію сповідує наприклад, “Батьківщина”. З однієї сторони – лівоцентрична риторика, а з іншої ми розуміємо, що кінцеві цілі, які лобіює цей проект далеко не соціалістичні. Те ж саме можна говорити про велику кількість політичних сил, – пояснює Антонюк.

Велика соціальна група, яка з початком російської агресії на сході стала на захист країни – це люди з консервативним або ліберальним світоглядом. На думку політолога, це люди, які вже здатні приймати рішення.

– Якщо повертатися до вашої платформи, то я розумію, що в першу чергу вона стане цікава саме цій електоральній групі людей. Це точно не будуть класичні проекти, які довго сидять на політичному ринку і тільки змінюють назви. Мені здається, що саме “Відкриті партії” можуть стати своєрідним драйвером запуску нових політичних процесів саме на оновленій електоральній групі. Нам потрібні не нові обличчя, а люди з іншим, можливо, світоглядом та вмінням приймати рішення, – зазначає Олександр Антонюк.

Прогнози на майбутнє

Політолог прогнозує, що з “Відкритими партіями” в першу чергу почнуть співпрацювати ті політичні сили, які вперше потрапили до парламенту. А в кінцевому результаті розвиток проекту може бути подібним до розвитку платформи Prozorro.

– Спочатку в добровільному напрямку провести тестування, якісь політичні сили з цього навіть отримають бали. А пізніше, думаю, після наступних виборів, можливо буде узаконити цей інструмент, який став би у підпорядкування Міністерству юстиції та Центрвиборчкому. Мотивувати можна наступним чином – платформою обов’язково мають користуватися всі парламентські сили. Чому? Тому що саме вони отримують фінансування з держбюджету, – прогнозує Антонюк.

На даний момент в пересічних громадян є можливість переглянути окремі звіти партій, але досить часто незрозуміло як і що фінансують ці політичні сили. Фінансування, вважає експерт, має видаватись на якісне кадрове забезпечення, а не на телевізійну рекламу. “Відкриті партії” передбачають, що політичні сили публікуватимуть повну інформацію про свої з’їзди, конференції, прийняті рішення. Це дозволить їм бути відкритими і показувати чим вони живуть і як працюють в повсякденному житті.

– І ми можемо дійсно багато питань вирішити, починаючи від відкритих списків і в плані культури проведення виборчих кампаній. Особливо в частині реклами – наскільки ваш рекламний слоган відповідає вашому повсякденному життю?

Як працюватиме платформа?

На початку існування платформи “Відкриті партії” планується надавати можливість політичним силам реєстуватись та реєструвати своїх членів. Це буде основою, яка дасть поштовх подальшому розвитку проекту, вважають розробники.

– Наша система, наразі, лише інструмент. Ми надаємо партіям цей інструмент, щоб вони могли ним скористатися. Це дасть їм можливість показати, що партія відкрита, є опублікований статут, є члени партії, вказано хто і коли прийшов, коли зареєструвались тощо. Це все вже не вдасться змінити. Використання технології блокчейн, саме такого децентралізованого реєстру, дозволяє уникнути маніпуляцій, – описує проект технічний директор компанії “Appgress” Іван Мазур.

Наступним етапом буде надання можливості партіям публікувати свої рішення, інформацію про з’їзди тощо.

Платформа допомагатиме не тільки партіям, а й журналістам та громадським діячам. Вони матимуть можливість будь-якої миті зібрати інформацію про конкретну політичну силу, відслідкувати переходи конкретних політиків з однієї партії в іншу тощо.

– Якщо вже буде такий інструмент і він буде використовуватись, знайдеться група лобістів, які це будуть рухати далі, то ті партії, які не хочуть в це вникати, все одно матимуть певного роду необхідність там зареєструватися, – розповідає один із розробників Руслан Бурлаченко.

Над проектом розробники працюють вже протягом певного періоду часу, а в даний момент опрацьовують модель роботи платформи та аналізують думки активістів.

Джерело: vezha.vn.ua

Інші новини

Громадська наглядова рада