головна

Установча зустріч ТОП-50 лідерів: Питання-відповідь

4 червня

3 червня об 11:00 відбулась трансляція зустрічі Лідерів з командою Нових лідерів.

На зустрічі були присутні голова Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, директор департаменту спеціальних проектів ICTV Михайло Павлов та президент медіагрупи StarLightMedia Олександр Богуцький.

Усі питання та відповіді - далі у нашому матеріалі.

—Якщо я вирішу стати кандидатом у депутати, чи є це причиною дискваліфікації з проекту?

—На вас будуть розповсюджуватись певні обмеження: ви не можете використовувати проект з метою агітації, тому що це порушує закон про вибори.

Ми маємо встановити юридичні обмеження, тому що на будь-якому ток-шоу або публічному заході який транслює засіб масової інформації ви можете підставити телеканал і частково аудиторію та нас, як членів Відбіркового комітету. Дискваліфікація у разі вашої участі у виборах - неможлива. Ми не можемо порушувати ваші конституційні права.

—Нам треба зробити банер певного розміру, він знадобиться нам для подальшої участі у проекті чи просто, щоб позаду нас висів під час виступу?  

—Перед тим, як ви вийдете захищати свою презентацію ми продемонструємо ваш банер та лозунг глядачам в аудиторії і вони проголосують за вас лише візуально. Після вашого виступу глядачі знову проголосують за вас, але вже як за лідера і за той зміст, який ви донесете до аудиторії.

Стосовно голосування - це досить цікавий експеримент, тому що і ви і ми будемо бачити, як реагує аудиторія на ваш виступ. Банер з вашою гарною фотографією - це нульова позиція. Коли ви вийшли виступили, відповіли на питання і презентували свою ідею, то тільки тоді ми бачимо як змінилась ситуація і як відреагувала аудиторія на ваш публічний виступ. Не менш важливий елемент - реакція аудиторії буде впливати на загальний бал, який ви отримаєте.

—Ми приходимо 13-14 червня на зйомку,чи скажуть нам точно о котрій годині ми будемо виступати?

—Для кожного буде написаний графік, який буде узгоджено з Ольгою, керівником департаменту відділу інтернет-проектів. Потім ви переходите під керівництво до адміністративної групи, яка буде проводити вас через увесь проект.

1

—Чи можна приводити з собою людей, які є результатом програми, яку я запропонував на проекті? Чи це буде входити у мої 5 хвилин виступу?

Читайте: Донорство - це шанс врятувати життя: проект Романа Куця

—Ми вирішили поставити всіх у рівних умовах і групу підтримки не допускати, але у презентації ви можете це відобразити.

Як і минулого року в студії лідер був сам. Інколи брали з собою групу підтримки для комунікації з ведучим, але це не віднімало і не додавало бали.

—На сайті “Нові лідери” вказано, що учасникам проекту надається медіапідтримка, і про деяких вже відзняли позитивні сюжети. Чи про всіх учасників будуть сюжети? Також 31 травня з'явилась інформація про те, що ми можемо самостійно надсилати новини на сайт про розвиток свого проекту.

—Про всіх 50 лідерів будуть відзняті сюжети, як пообіцяв Олександр Богуцький. Ті 50 лідерів, які продовжуватимуть розвивати власні проекти будуть висвітлені або на сайті “Нові лідери” або на каналах ICTV та СТБ.

Стосовно додаткових сюжетів: можливо телеканали і хотіли б, але ми як Відбірковий комітет - проти. Рівні умови - це ключове. Щодо всіх мають бути відзняті сюжети, а стосовно додаткових новин по-перше, ніхто не встигне зробити, тому що залишилось 9 днів до зйомок, а по-друге, це все ж таки будуть різні умови для учасників.

У нас є діджитал майданчик, де у кожного з вас є персональна сторінка, на якій можуть з’являтися агітаційні матеріали по вашому проекту. Якщо до початку кастингу у вас є інформація по вашому проекту, то надсилаєте її на електронну адресу [email protected]. Люди, які будуть дивитися ефір, які стежитимуть за вами будуть бачити, що у вас з’являється оновлена інформація. Частину із них ми будемо ставити у наші соціальні мережі, - додала директор департаменту інтернет-проектів “SLM-Новини” Ольга Тищук.

—Чи можна дізнатись про хронологію подій? Ми збираємось 13-14 червня для зйомки, потім буде голосування, і як ми попередньо дізнаємось про умови проведення наступного етапу?

—13-14 червня відбудеться презентація ваших проектів та голосування у результаті третього етапу відбору вийде перша програма - 27 червня. Як тільки буде оголошено 8 лідерів, то з ними вийде окрема програма.

Читайте: Для чого лідеру потрібні агітаційні матеріали і куди їх ставитимуть

—Ви сказали, що не потрібно порушувати законодавство. Що саме не треба казати під час ефіру?

—Якщо говорити про порушення будь-якого законодавства під час ефіру, то це хуліганство, заклики до насильницького повалення державного устрою тощо. Якщо говорити про виборчий процес, то немає бути заклику голосувати чи не голосувати за певного кандидата, ви не можете озвучувати ваші програмні завдання як кандидата.

Ви не можете розповідати про позиції вашої програми, яка буде доступна на сайті ЦВК або політичної партії і вдаватись до закликів голосувати чи не голосувати за будь-кого з кандидатів. Це ключові позиції, яких вимагає від нас закон, тому що і програма і заклики є елементом агітації. Не використовуйте брендів, логотипів цього проекту, звичайно телеканал не надає вам жодної підтримки як кандидату, якщо ви плануєте балотуватись у депутати. Не одягайте на зйомку нічого, що буде з брендуванням вашої компанії.

2

—Скажіть будь ласка, за якими критеріями ви будете відбирати у 8 лідерів?

—Відбірковий комітет складається з 6 осіб. У кожного будуть ваші біографічні відомості, програма, можливо деякі інсайди, все, що знайдемо до ефіру та 4 групи критеріїв.

Кожен член Відбіркового комітету ставить власну оцінку і це не є результатом обговорення. Потім ці оцінки зводяться і виводиться загальний рейтинг. Минулого року ми не коригували його, окрім того, що двоє учасниць визначили, що їм більш потрібний соціальний медіа пакет. Учасниці отримали широку медіапідтримку двох проектів соціального характеру.

4 групи критеріїв за якими будуть оцінювати лідерів:

  • Підтримка аудиторії.

  • Професійність.

  • Харизма і лідерство.

  • Власне ідея, де буде зрозуміло: що ви хочете, в чому є проблема, які ресурси для цього потрібні, які етапи реалізації ідеї, хто за неї, а хто проти, ваші партнери, опоненти.  

Не презентуйте нам це як мікропроект, розповідайте нам історію не забуваючи відповіді на ключові питання і не розповідайте про проблему.

Читайте: Розвиток туризму в Україні - проект Алли Квач на Нових лідерах 2

—Переможець проекту отримує головний грошовий приз, який він зобов'язаний витратити на реалізацію політики (Policy), яку він представляв у фіналі проекту. Отже, чи може переможець передати частину коштів на інший проект з ТОП-50 Нових лідерів?

—У нас був такий прецедент і ми його не оскаржували. Мова йшла не про витрачання коштів на якісь персональні потреби: відпочинок, купівля квартири, машини, а передачі цих коштів у разі перемоги на інший проект. Ольга Матюшина обіцяла передати гроші на проект Ростислава Зауральського, але вона не перемогла і факту передачі не відбулося.

—Скажіть будь ласка, якщо під час проекту учасник стане державним службовцем і виграє конкурс, яким чином відбуватиметься декларування цих коштів?

—Коли ви виграєте мільйон, вам потрібно буде його витратити на реалізацію свого проекту. Ви повинні відобразити цей вийграш у своїй декларації, як вийграш. Якщо будете витрачати ці кошти і сума буде перевищувати 10 неоподаткованих мінімумів, то ви повинні у 10 денний термін це відобразити у своїй декларації.

—Можете привести декілька прикладів, бажано не тієї людини, яка виграла у першому сезоні, а когось з 10 лідерів коли проект допоміг їм з реалізацією їхньої ідеї?

—Проект унікальний тим, що за його результатами реалізуються не лише ідеї, а і учасники відчувають у собі спроможність досягати більшого. Цей проект допоміг учасникам у самооцінці, самоідентифікації, допоміг зрозуміти де у них прогалини, які в них амбіції і чи хочуть вони саме цим займатися. Щодо позитивних прикладів - це Ірина Заславець. Виходивши захищати свою презентацію вона говорила, що цей проект їй допоміг, а саме:

1. Зрозуміти свої амбіції.

2. Чітко сформулювати план дій.

3. Залучити більшу аудиторію, яка їй допомогла просувати законопроект.

Інша учасниця - Анна Петрова. Вона відверто говорила, що їй не вистачає знань в деяких сферах, але добре розуміється на питаннях малого і середнього підприємництва. Їй проект допоміг побачити свої слабкі та сильні сторони.

3

—Чи можемо ми розраховувати на медіа підтримку, якщо учасник не переміг або не увійшов у 8 лідерів?

—Так, ми надаємо медійну підтримку. Вам необхідно надіслати на [email protected] завчасно інформацію про вашу подію, бажано за тиждень і аргументувати чому це цікаво. Ми передаємо інформацію знімальній команді і вони дивляться, наскільки це масштабна подія і чи можливо відзняти матеріал. Якщо так, то вам необхідно подумати чи є спікери крім вас, чи є люди, які можуть розповісти про вас та вашу подію.

—Якщо використовувати відео, то чи добре воно буде виглядати на екрані телевізора?

—Відео орієнтовано на наш Відбірковий комітет. Звичайно воно має бути хорошої якості, щоб ми могли його поставити в ефірі. Єдине прохання - не заміняйте свій виступ відео.

—Телеголосування буде таким же складним, як і онланй?

—Ви надсилаєте смс, вам приходить підтвердження, що ви проголосували, але більше з цього номера ви не зможете проголосувати. Це не складно.

Нагадуємо, що Відбірковий комітет оголосив критерії відбору для лідерів.

Інші новини

Громадська наглядова рада