с

Як ефективно просувати ідею: Топ-10 порад від лекторів Університету Лідерів

15 серпня

Уже за кілька днів відбудеться завершення третього етапу проекту “Нові лідери”, і учасники активно публікують новини про реалізацію своїх ідей у себе на сторінках Лідерів і на офіційній сторінці проекту у Facebook. Паралельно із цим завершився і Онлайн-Університет Лідерів — останню лекцію для лідерів 14 серпня провела Юлія Мостова, редакторка всеукраїнського видання "Дзеркало тижня".  

Усього пройшло десять лекцій від відомих лекторів, які так чи інакше стосувалися просування ідей учасників проекту.

Проте можливість переглянути їх має кожен охочий, перейшовши за посиланням на наш офіційний сайт.

Ми зробили невеличкий огляд тем, які уже прозвучали у наших онлайн-трансляціях.

Клікайте на анонс лекції - це посилання на повну версію відео із лектором. 

Лекція 1. Що об’єднує і що роз’єднує українців?

Перш ніж планувати масштабування своєї ідеї на місто, область, або всю країну, громадський діяч має зрозуміти, з яким суспільством він має справу. Є цілком конкретні цінності та теми, в яких українці демонструють єдність. І якщо апелювати саме до цих ціностей, реалізувати громадський проект значно легше. Водночас слід враховувати, які теми розколюють суспільство.

Саме про це розповідає Ірина Бекешкіна,один з найавторитетніших українських соціологів, у найпершій лекції Університету лідерів.

— Не треба молитися на громадську думку, але її треба знати, аби бути успішним. Якщо не знати їх потреб та інтересів, успішним бути неможливо. Громадська думка має стаТи невід'ємним компонентом вашого знання про суспільство. Але це не значить, що треба завжди йти за громадською думкою. Бо це є популізм, - каже Ірина Бекешкіна під час лекції.

афуіц

 

Лекція 2. Як ефективно презентувати свою ідею?

Навички правильної презентації своєї ідеї в наш час є обов‘язковими для будь-кого, хто розраховує отримати підтримку свого задуму. Є чимало нюансів для результативного спілкування з аудиторією, яка складається з трьох, тридцяти, або трьохсот людей.

Власне, саме це вміння нерідко визначає успішність громадського діяча чи не більше, ніж потужність його проектів.

Сергій Гайдай, творець бренду ТМ «Ф’ючипси» і професійний політтехнолог, у лекції розповів про основні правила результативного спілкування з аудиторією, яка складається з трьох, тридцяти, або трьохсот людей.

От кілька лайфхаків від Гайдая, які допоможуть вам при підготовці презентації вашої ідеї:

1) Відмовитись від прикметників і оціночних суджень.

2) Відмовитись від паразитів, дієприкметникових зворотів, штампів та узагальнень

3) Відмовитись від наказів.

4) Дієслова і точні цифри.

5) Допомагати собі схемами і  ілюстраціями.

6) Помістити слухачів  всередину сюжету у теперішньому часі

7) Зробити случахів учасниками вирішення задачі.

8) Краш-тест ідеї.

9) Свою ідею критикуй сам.

іва

 

Лекція 3. Де і як знайти фінансування для громадського проекту?

Іветта Делікатна, власниця агентства ECOMM Communication Consulting, розповіла у лекції, що кошти для реалізації ідей можна знайти в різноманітних фондах, у комерційних структурах, у державному секторі. А також поділилась секретом, які особливості є у кожного з найбільших донорів, як правильно оформити заявку на фінансування, і які найбільші помилки найчастіше спричиняють відмови

Тож, шукаючи джерела фінансування, пам’ятайте:

  1. Єдиного джерела інформації щодо ринку соціальних грошей нема, тож доведеться моніторити її “вручну” на багатьох сайтах.

  2. Ще одна проблема: у 4 структур(бізнес, держава, ваші фанати, міжнародні фонди або програми), звідки у громадського діяча є змога залучити фінансування, проблема із комунікацією.

Але все ж є більш-менш універсальний алгоритм залучення коштів, як розповіла Іветта Делікатна.

1) Вивчіть їх "пташину мову" - що мають на увазі під тим чи іншим терміном?

2) Складіть карту стейкхолдерівв вашої теми - знайте, які донори у яких сферах працюють - не йдіть за грошима до того, хто не працює  у вашій темі чи працює у іншому її аспекті;

3) Якого типу проекти вони уже підтримують, як це відбувалось в динаміці - чи змінювались підходи чи типи проектів?

4) Які ще проекти працюють у цій сфері, що вони роблять?

Можливо, ваша ідея уже втілена у життя.

5) Озирніться навкруги, подивіться на світову чи регіональну практику, може все уже придумано до вас і треба просто "скопіювати" модель.

6) Знайомтесь із потенціальними спонсорами особисто, тусуйтесь, ходіть на їх семінари та тренінги, підтримуйте відносини навіть тоді, коли вони не підтримали ваш проект.

7) Вибудуйте систему їх постійного моніторинга.

зщ

 

Лекція 4. Антикризовий PR

Репутація та імідж – головний капітал публічного громадського діяча. Він здобувається довгою важкою працею, але може бути втрачений за мить. Вміння відбивати інформаційні атаки, і ефективно контратакувати в медійному полі нерідко визначає успішність як невеликих, так і глобальних проектів.

Лектор Михайло Шуранов, один із найкращих PR-фахівців країни, у своїй лекції розповідає, як втримати репутацію у час кризи і вести інформаційні війни із конкурентами.

— Криза - це ситуація, коли ви не розумієте, що відбувається, не розумієте реакцій інших на те, що із вами відбувається. Якщо ви думаєте, що із кризи можна повернутись до ситуації, яка була на початку, то помиляєтесь. Під час проблемної ситуації відбуваються зміни, а оскільки зміни відбулись, ми змінились. Тому після кризи відбувається новий етап: ми можемо побудувати щось краще, або щось гірше. Подивіться на кризи у власному житті - після сварки не можна повернутися і сказати, що нічого не було: щось залишається в минулому, натомість починається щось нове. Ви не можете підготуватися до кризи, але ви можете зменшити кількість напрямків, звідки вона приходить, - розповів він і навів кілька класифікацій проблем, які допоможуть розібратись як із локальною, так і всеукраїнською репутаційною проблемою.  

ч

 

Лекція 5. Ефективний публічний виступ.

Щоб проект реально відповідав суспільним потребам, слід вміти відкрито звернутись до великої аудиторії, і бути не просто впевненим, а максимально переконливим. Для цього достатньо знати кілька обов‘язкових правил, кілька маленьких хитрощів, та кілька великих таємниць.

— “Карнегі-фонд”, Стенфордський та Гарвардський університети провели дослідження, що налаштовує людей до нас, чим ми можемо бути цікавими їм? І вивели табличку, де на першому місці - наш щирий інтерес до людей, на другому - мистецтво комунікації. Третю і четверту сходинки посідають лідерські якості і віра в свої ідеї. І на останньому місці - наші професійні навики. Тобто, наші професійні навики є не настільки важливими для людей, як вміння із ними комунікувати. Вміння володіти словом може допомагати руйнувати бар'єри спілкування, перемагати країни, досягати мети, і навіть заміняти діло - на жаль, - розповідала слухачам на лекції доктор політичних наук, професор НТУУ Лідія Смола.

З її лекції ви дізнаєтесь:

1) Що важливо, коли ви виступаєте перед людьми, що може бути для вас опорою.

2) Як побудувати ваш виступ, як донести  інформацію до слухача, враховуючи, що ми живемо у дуже стрімкому світі і вам ніхто не дасть багато часу щось розповідати.

3) Які аргументи є найбільш переконливими для людей.

щ

 

Лекція 6. Як створити подію, яка зацікавить журналістів

Як громадському діячу правильно організувати комунікацію зі ЗМІ, які новини керівники телевізійних новин вважають важливими, а які не мають жодних шансів потрапити в ефір — про це на шостій лекції розповіла шеф-редактор програми "Факти" Олена Фроляк.

— Журналістів боятися не треба, з ними просто треба вміти спілкуватися. Я скажу вам чесно, вони цікавляться людьми, які щось роблять, щось можуть розповісти, яким є що сказати і які можуть чогось навчити. Якщо ви такі, дорога в новини вам відкрита. Ми приїдемо, але ви нас зацікавте. Не лінуйтеся дзвонити до редакції, не лінуйтеся про себе розповідати, - радила вона слухачам.

Олена Фроляк розповідає, що журналісти виїжджають на зйомку, коли:

1) трапилось щось нове;

2) щось трапилось вперше;

3) трапилась подія, яка викличе у глядачів нові емоції.

ж

 

Читайте також: Я ДОТРИМУЮСЬ ПРИНЦИПУ “ГОВОРИТИ, ПОКИ МЕНЕ НЕ ПОЧУЮТЬ” - БАРАБОШКО ПРО ПРОЕКТ НА НОВИХ ЛІДЕРАХ

Лекція 7. Як залучати ентузіастів до реалізації проектів та будувати міцні команди однодумців

Наступна лекція Університету лідерів під назвою "Як залучати ентузіастів до реалізації проектів та будувати міцні команди однодумців" відбулась 24 липня.

Її проводила Анна Бондаренко, власник Ukrainian Volunteer Service. Дівчина розповіла про універсальні рецепти, використання яких дасть змогу авторам суспільно важливих ідей не просто залучати ентузіастів до реалізації проектів, а й будувати міцні команди однодумців.

— Ми маємо в Україні шалену кількість якісних соціальних проектів, громадських організацій та благодійних фондів, які були створені у 14-15 році. Але при цьому загальний рівень залученості до соціальних проектів є досить малим. Ми, соціальні активісти, перебуваючи у своєму закритому інформаційному просторі, часто не можемо розказати про те, що ми робимо, людям у сусідньому будинку, - розповіла вона на лекції.

Анна Бондаренко розповіла про інструменти волонтерського менеджменту, які допоможуть залучити людей до ваших проектів. Серед них - базові умови участі волонтера у проекті. Це повинен бути баланс із наступних критерів:

- Доступ до необхідних ресурсів.

- Зрозумілий обсяг роботи та завдання.

- Позитивне ставлення та атмосфера.

- Емоційна та фізична безпека.

- Відшкодування витрат.

сма

 

Лекція № 8. Управління змінами.

Управління змінами – відносно нова, народжена на Заході, система знань, що дозволяє успішно втілювати нові ідеї та здійснювати найрізноманітніші трансформації у швидкозмінних та часто несприятливих умовах.

Розповідав на лекції про те, як мобілізувати команду і виводити локальні проекти на новий рівень, член Наглядової ради та Відбіркового комітету проекту "Нові лідери", екс-заступник Міністра юстиції України, виконавчий директор ГО "Адвокат майбутнього" Андрій Вишневський.

— Якщо подивитись на нормальний розподіл ставлення людей до змін, або так званий розподіл Гауса, то ми побачимо, що лояльними до змін є завжди меншість. Першими йдуть візіонери - їх зовсім мало, далі йдуть першопрохідці, активні підтримувачі, і їх сукупно завжди меншість. І далі йде величезна частина скептиків - люди, які займають вичікувальну позицію. Далі йдуть пасивні гальмівники, і останніми йдуть пасивні блокатори. Кожна з груп у лівій частині схеми більше, ніж груп праворуч. Що з цим можна робити.? На лекції ми розглянемо методи, способи і рецепти для того, щоб за такого ставлення суспільства досягти цілей і зміни впровадити.

сма

Для успішних змін, як розповів Вишневський, потрібно виконання такої формули:

Ціль + Кваліфікація + Мотивація + Ресурси + План дій = Успішні зміни

Щоб дізнатись про повний інструментарій, клікайте на банер лекції.

с

 

Лекція № 9. Правила успішних переговорів

Нюанси цього виду ділового спілкування уже давно викладають у бізнес-школах. На перший погляд, нічого складного в них немає, але, зрозуміло, лише практичний досвід дає впевненість у їх використанні.

Досвідом проведення переговорів на дев’ятій лекції Онлайн-Університету Лідерів ділився голова Української асоціації виробників Олександр Громико.

-— За ефективністю ні WhatsApp, ні електронна пошта не замінить особисте спілкування. Перемовини "очі в очі" дають можливість досягти ефективніших результатів.

Серед порад Олександра Громико - відзначати сильні сторони вашого співбесідника. Робити компліменти, але не підлещуватися.

— Наприклад, ви уже знаєте, що ваш опонент, бізнесмен і власник заводу, захоплюється кайт-серфінгом. “Я знаю, що ви профі у цій сфері. Як ви встигаєте при цьому керувати заводом” - так починаються перемовини. Ви повинні знати основну інформацію про людину, з якою спілкуєтеся. Тема одразу підхоплюється, довго обговорюється, а потім співбесідник стає більш лояльним, - розповів він на зустрічі.

 с

 

Лекція № 10. Головні особливості політики по-українськи

Просто неможливо реалізувати масштабний соціальний проект в Україні, не стикнувшись із політикою.

Одні намагаються її ігнорувати, інші – використовують.

Про те, як влаштована реальна українська політична кухня, на останній лекції Онлайн-Університету Лідерів розповідала Юлія Мостова, головний редактор «Дзеркала тижня».

— Моя особиста думка: на цих виборах дуже важливо, щоб на чолі держави були люди за якістю, які не готові і не прагнуть йти на другий термін. Вони мають вичистити ці авгієві конюшні, вони мають відтворити управління державою, де проходять сигнали згори донизу і виконуються. Коли це стосується будь-яких реформ, управління державою - відновити. Бо зараз вона некерована. Це ілюзія управління на тлі корупційно-комерційних пірамід, про які я кажу. Тому людина, яка прийде зараз, має бути підкріплена серйозною командою у Верховній Раді. Це буде дуже невдячна історія. Необхідно приводити країну до тями як механізм, який має працювати на неї, а не на окремих людей. Знаєте, чим відрізняється гарна влада від поганої? Гарна влада - це та, яка робить добре тим, кого не знає особисто, - розповіла вона на лекції.

Про те, як потрапивши в політику “свіжим огірком”, не засолитись у бочці із солоними, дивіться, клікнувши на банер лекції.   

п

 

Інші новини

Громадська наглядова рада