123

Переможця “Нових лідерів” обиратимуть глядачі. Чому треба готуватись до вибору

7 вересня

Перефразовуючи слова Вінстона Черчилля: нічого кращого для висловлення думки більшості, аніж голосування, поки не придумали. Саме тому рушійною силою під час обрання переможця проекту “Нові лідери” стануть телеглядачі.

Із 4 жовтня розпочнеться телевізійний етап проекту “Нові лідери”, головна мета якого дати можливість ініціативним громадянам реалізувати свої корисні для суспільства ідеї. Серед поданих проектів траплялись і політичні, але їх суспільна користь була базовим критерієм, за якими Відбірком оцінював презентації сотні лідерів.

Враховуючи той факт, що проект має на меті показати новий тип громадських активістів і управлінців, його успіх та результат практично повністю залежатиме від простих українців.

Звісно, хтось буде по-конформістськи ігнорувати відбір переможця - прямо як із президентськими чи парламентськими виборами - і це повністю його право. Хтось може поставитись до шоу як до тренування перед виборами-2019 і ретельно слідкувати за фаворитами аудиторії. Не можна виключати і того, що із допомогою інноваційного для України формату шоу його команді та телеглядачам вдасться у тепличних умовах створити “феномен Макрона” — і новачки-активісти за зваженістю рішень та якістю соціальних проектів зможуть конкурувати з патріархами системи.

Принаймні, передумови для цього вже є. Так, член Відбіркового комітету, Голова Правління, Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська написала про наступні враження від презентацій сотні проектів:

“Я жила в полоні певних стереотипів, які вдалось подолати за ці 3 дні щодо прогресивності найлокальнішого рівня місцевого самоврядування. Сільські та селищні голови були крутіші, ніж подекуди окремі урядовці і настільки правдиві, що не перейматись їх ідеями мені буде важко”.

До її слів долучився у своїх висновках після більше 40 годин, проведених у студії “Свободи слова” у якості члена Відбіркового комітету і Андрій Вишневський.

“Найбільші можливості цей проект створює для лідерів малих територіальних громад, місцевих громадських активістів та місцевих активістів непарламентських політичних партій проєвропейського спрямування. Саме вони виявилися найбільш вмотивованими до участі у проекті і найкраще показали себе під час відбору”, - написав він на своїй сторінці Facebook.

Право на вибір накладає і відповідальність за наслідки його вибору. Можна слухати серце під час голосування за лідера чи обирати “менше зло”, але, зважуючи на наслідки спонтанного вибору у масштабах України, можна із впевненістю стверджувати: до конструктивного результату це не призведе.  

А можна, спираючись на загальноприйняті практики голосування, спробувати обрати вашого кандидата у переможці “Нових лідерів” свідомо. Наприклад:

1. Перед голосуванням перевірте біографію та програму учасника проекту у мережі Інтернет. Спираючись на наш досвід роботи із учасниками проекту, можемо сказати, що не завжди їх біографії та задекларовані програми відповідають дійсності.

Приміром, одна із учасниць проекту свідомо завищила свій вік, не зважаючи на віковий ценз у 25 років.

Інший видавав за свою програму напрацювання однієї громадської організації.

Читайте також: Яких учасників проекту “Нові лідери” дискваліфікують і за що?

2. Перевірте, наскільки завдання, заявлені Лідером у анкеті, збігаються із їх виконанням. Для цього продивіться на сторінці учасника проекту розділ “агітація” - саме тут протягом третього етапу команда проекту розміщувала інформацію, яка стосувалась проекту лідерів.

3. Слідкуйте за шоу. Іноді ідеально прописана програма учасника не співпадає із методами, які він використовує при досягненні цілей.

Також читайте про механізми відбору, які застосовував Відбірковий комітет під час виступу сотні лідерів, у коментарі від Ольги Айвазовської.  

Інші новини

Громадська наглядова рада