Відбірковий комітет

Інтерв'ю з членами Відбіркового комітету проекту "Нові лідери"

11 жовтня

Не так давно на українському телебаченні стартував національний проект «Нові лідери». Його творці ставлять перед собою амбітну мету – показати українцям, що кожен громадянин нашої країни може впливати на майбутнє України через активну громадську позицію.

«Нові лідери» – це відповідь на потребу українського суспільства в діяльних, розумних людях з незаплямованою репутацією. Проект дає можливість проявити себе усім тим, хто прагне вирішувати проблеми державного рівня і активно бере участь в житті країни.

4 жовтня на телеканалі ICTV глядачі вже побачили перший випуск програми. За правилами проекту, його учасники повинні були презентувати свої ідеї експертам з відбіркового комітету і аудиторії в студії.

Десять Лідерів, які наберуть найбільшу кількість балів, стануть героями телевізійного формату. Ну а переможець проекту отримає грошовий приз, який допоможе реалізувати його ідею або почати політичну кар'єру.

Потенційних лідерів оцінювали авторитетні громадські діячі – Ольга Айвазовська, Роман Бондар, Гліб Вишлінський, Андрій Вишневський, Світлана Матвієнко, Таміла Ташева, Ярослав Юрчишин.

Ми вирішили дізнатися у членів Відбіркового Комітету, яким вони бачать Нового Лідера і які враження вони отримали від виступів сотні лідерів.


Що таке Новий лідер і якими якостями він повинен володіти?

Таміла Ташева, координатор ГО «КримSOS»: В першу чергу для мене це добропорядна людина. Це людина, яка не порушує закон, не обманює. Це людина, яка має сильну команду і йде до своєї мети, тому що без підтримки однодумців досить складно втілювати ідеї одному. Це людина, яка відчуває в собі силу, щоб змінювати країну.

Ми шукаємо людей, які є лідерами нової якості, які можуть дати як на локальному, так і на загальнонаціональному рівні інше бачення розвитку України і інше бачення себе в цьому процесі.

Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна: Важлива якість справжнього лідера – це вміння реалістично оцінювати свої можливості і розуміти, які ресурси – людські, матеріальні, особисті – необхідні для реалізації його проекту. Новий лідер вміє спілкуватися з публікою, але не заходить в банальний популізм; він вміє говорити досить відкрито, але зрозуміло; він вміє консолідувати навколо своєї ідеї людей і починати реалізовувати свої ініціативи незалежно від того, чи приймає він участь у конкурсі чи не приймає. Тобто демонструвати ефективність своєї роботи.

І звісно основний ключовий момент для мене – це питання доброчесності. Тобто, у людини не повинно бути скелетів у шафах, вона не має ховати свою політичну, ділову або будь-яку іншу діяльність, якої можна соромитися.

Поділіться вашими враженнями від виступів учасників проекту. Ви побачили у них потенціал стати новими лідерами?

Ярослав Юрчишин: Я побачив, що і виборці, і Відбірковий комітет на етапі формування сотні попрацювали досить добре. Завдяки Університету лідерів рівень проектів реально виріс, рівень подачі матеріалів теж змінився у кращу сторону, хоча є й винятки. Були кандидати, які імпровізують на ходу: змінюють назву, проекти, ідеї – і від цього насправді дуже серйозно програють. Я задоволений базовим рівнем підготовки учасників проекту, тому що – скажу чесно – ми очікували, що може бути і гірше. Але, на щастя, середній рівень досить високий і це вселяє оптимізм.

Дуже цікаві представники регіонів, тому що ми розуміємо: все-таки в Києві можливостей для реалізації істотно більше. Є кілька дійсно сильних проектів, хороших презентацій, продуманих виступів, тому я думаю, конкуренція буде дуже серйозна.

 

Андрій Вишневський, виконавчий директор ГО «Адвокат майбутнього»: Виступи тих учасників, презентації яких ми мали можливість послухати, перевершили мої очікування.

Мені імпонує те, що учасники за рівнем своєї професійної компетенції, лідерських якостей і особистої харизми більш-менш рівні. Мій скепсис значно зменшився вже після першого дня відбору.

Стосовно потенціалу учасників – я думаю, що це залежить від них самих і від того, яким чином вони зможуть капіталізувати те, що їм дає участь в цьому проекті. А участь в «Нових лідерах» дає можливість професійного тренування, можливість встановлення контактів зі своїми однодумцями, можливість розширення кола впливу і поширення інформації про свої ідеї. Що буде відбуватися з учасниками проекту як потенційними лідерами і з їх програмами далі – залежить тільки від них.

Читайте: Підозрював, що будуть репутаційні ризики, але не шкодую, що долучився - Сергій Притула

Чи може харизма учасника витягнути посередній проект?

Таміла Ташева: Харизма і лідерські якості людини – це тільки один із компонентів, на який ми звертаємо увагу. Ми дивимося також і на програмну мету – наскільки чітко вона сформульована; ми дивимося на те, що людина вже зробила для реалізації своєї ідеї. Ми дивимося на компетенції людини і обов'язково звертаємо увагу на те, підтримана ідея аудиторією чи ні. Звичайно, в деяких випадках харизма може затуманити тверезий погляд, але саме для цього є бал, який лідери отримують від аудиторії.

Ми як експерти, залучені до Відбіркового комітету, оцінюємо людину з різних сторін.

Ярослав Юрчишин: Насправді ні, тому що комплексність оцінки забезпечує те, що харизма або вміння подобатися публіці – це лише менше половини оцінки. Адекватність проекту, компетенції лідера – це дуже важливий компонент, без наявності хоча б частково якого тільки на харизмі виїхати не вдасться.

Джерело: nv.ua

Інші новини

Громадська наглядова рада