лгвел

Багатьом стане соромно за купу бруду, яку вилили на проект - Світлана Матвієнко

21 серпня

Член Відбіркового комітету та Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, Кураторка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко поділилася своїми враженнями від трьох днів кастингів на проекті "Нові лідери".

Відбірковий комітет провів більше 40 годин у студії, обираючи 10 з сотні лідерів. За словами пані Світлани, це був справжній лідерський марафон.

Далі - пряма мова.

матвиенко

 

- Важливо не просто поділитися своїми думками, а спробувати зазирнути трохи наперед. У мене це вийшло у форматі питань.

  • Чи здивували мене 100 лідерів?

Ні. За понад 10 років роботи в NGO (а у мене вона специфічна -якраз люди з найрізноманітніших сфер та мережі) для мене не були відкриттями багаторічна відданість одній справі чи ідеї, яскраві учасники з регіонів, жінки, які займають проактивну позицію, люди, які значну частину життя поклали на допомогу людям...

Здивуванням стало інше: як часто месійністю вважається просте відповідальне громадянство.

  • Чого я очікувала?

Чесно кажучи - очікувала нижчий рівень проектів загалом. 50 лідерів онлайн-голосування та 50 лідерів від Відбіркового Комітету разом дали хорошу комбінацію: то вражали люди, які не мали і 10 голосів онлайн; то розчаровували лідери, які мали понад 1000. Учасники загалом прекрасні.

ЧитайтеУКРАЇНА НА МЕЖІ. ЇЇ МАЙБУТНЄ - У МІСЦЕВИХ ГРОМАДАХ - КІЛЬКА ГІПОТЕЗ ВИШНЕВСЬКОГО ПРО ВІДБІР ТОП-10 ЛІДЕРІВ

вкурткен

 

  • Чи є визначальним вміння презентувати себе? 

Визначальним - ні. Важливим - так. Інколи просто тихий голос і професійність викликали в мене більшу довіру, ніж ідеальний вигляд та манери Стіва Джобса. Думаю, тут мова про фальш. Ідеально завжди бути собою.

  • Що таке лідерство?

Проаналізувавши всіх учасників, я вивела таку послідовність: найбільш вражаючих результатів вдалося досягти тим, хто у своїй роботі свого часу чітко і чесно (без дипломатії) висловлював незадоволеність станом справ у тій чи іншій галузі, потім показував результат, а потім - не забував повернутися до опонентів і долучити їх також.

Лідерство - це не просто взяти і повести за собою. Інколи це йти позаду всіх, аби всі дійшли точки призначення.

Ніхто не загубився і не відстав. Особливо - бідніші, знедолені та нужденні. Не вірю в лідерство без емпатії.

рьлпел
  • Що мене зачепило?

Можна мати супер харизму, супер резюме, але це ніколи не замінить професіоналізм. 

  • Чи я задоволена?

Не просто задоволена. Адже найголовніше у цьому проекті - просвіта. І мені було надцінним чути про те, що сама участь в проекті вже допомогла багатьом учасникам.

А те, що 10 з них побачить Україна на національному телеканалі - це великий крок. Бо мета була не створювати якихось лідерів, а показати їх та їхні моделі успіху.

  • Чи нам вдалося?

На цьому етапі так. І не просто вдалося. Певна, коли ви побачите 10-ку - відпаде дуже багато питань і багатьом стане соромно за купу бруду, яку встигли вилити на прекрасну ідею і світлий проект.

одмпд

 

Нагадаємо, відбір топової десятки відбувся 17-19 серпня. Що цікавого відбувалося на знімальному майданчику, якою була атмосфера та фоторепортаж відбіркового етапу дивіться тут.

Інші новини

Громадська наглядова рада