аоа

Цифрова Україна стартувала: Дем'яненко про електронний документообіг, ProZorro і самоорганізацію

19 вересня

У п'ятницю, 13-го вересня, пройшла перша зустріч робочої групи Ініціативи Цифрова Україна. Одна з основних завдань Ініціативи - діджіталізувати українські держпідприємства.

Що мене вразило найбільше - це готовність і бажання учасників самоорганізовуватися. Було відчуття, що всі чекали цієї ініціативи: розуміють завдання; знають, що робити; готові діяти.

У зустрічі брали участь "Укрпошта", ВДНГ, "Вчасно", "IT Інтегратор", "Агентство Медичного Маркетингу", "Доктор Сем" і D2.

Сергій Кривошеєв, "Вчасно прийшов" в Цифрову Україну з завданням перевести держпідприємства на електронний документообіг. Цю мету підтримує і ВДНГ. У виставкового центру 500 контрагентів, і пачки паперу, які щомісячного витрачаються на бухгалтерію, - це "убивчо", як висловився генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін. Електронний документообіг для пацієнтів медзакладів - завдання, яке взяв на себе директор "Агентства Медичного Маркетингу" Юрій Чертков.

Керівник мережі клінік і аптек "Доктор Сем" Сем Аганов поділився досвідом участі в діджіталізаціі медицини США:

- Це була вимога уряду з чіткий дедлайном - 2011 рік - під загрозою позбавлення медичних ліцензій.

"Укрпошта" розповіла, як зараз працює над комп'ютеризацією сіл з населенням понад 2000 жителів.

- Цифровий фундамент найбільшого логістичного оператора закладений, але до цілей 2022 року ще рости і рости, - сказав Андрій Скоцик.

Денис Слюсарчик з "IT Інтегратора" заявив, що зацікавлений в діджіталізаціі максимального числа держпідприємств і створенні системної цифрової трансформації державного сектору. D2, в свою чергу, вважають важливим завданням автоматизацію маркетингу: продажів, відносин продавець-покупець, комунікації бренду.

Учасники Цифрової України зійшлися на тому, що одне з перших питань, яке потребує термінового вирішення для діджіталізаціі українських держпідприємств, - це закупівлі програмного забезпечення.

- Якщо "залізо"ми більш-менш адекватно купуємо через ProZorro, то технології через ProZorro держпідприємство нормально купити не може, - сказав Андрій Скоцик.

Це з боку продавця технологічних рішень підтвердив і Денис Слюсарчик з "IT Інтегратор".

Наприклад, крім поставки технології, є її впровадження, що не враховується в системі держзакупівель. В результаті впровадженням займаються люди з недостатньою кваліфікацією, і результат виходить нижче очікуваного. Робоча група вирішила провести окрему зустріч з ProZorro. Я знаю, що вони відкриті до вдосконалень.

- На закінчення було вирішено запустити в рамках Ініціативи пілотний проект: взяти держпідприємство, яке відкрите до вирішення завдання діджіталізаціі, і допомогти йому в діджіталізаціі силами експертів робочої групи, по ходу описуючи процес, складаючи "методичку" і удосконалюючи регламент.

Упевнений, що робоча група Цифрової України також зможе відібрати міжнародні стандарти розробки і сертифікації підрядників, необхідні для закупівлі та впровадження IT продуктів. Запропонує регламент процесу закупівлі і впровадження цифрових рішень державними структурами. Пілотний проект покаже "дорогу", по якій підуть інші підприємства.

Думаю, що для вирішення таких амбітних завдань України і замислювалися "Нові Лідери".

Володимир Дем'яненко

Інші новини

Громадська наглядова рада