рипркп

Демонтаж "схеми" - крок до економіки замкнутого циклу

18 липня

Ще одна важлива реформа в Україні, здається, отримала шанси на втілення в життя. Йдеться про демонтаж схеми поводження з твердими побутовими відходами, десятиліттями забруднюють навколишнє середовище.

Крім звалищ - як санкціонованих, так і стихійних - ця схема породила мережу корупційних зв'язків, в яку втягнуто органи місцевого самоврядування, державні контролюючі інстанції, підприємства з вивезення побутових відходів та компанії, які контролюють звалища. Схема просто висмоктує гроші муніципалітетів, зібрані у населення в якості тарифів за вивезення відходів і перетворює їх в дорогі автомобілі і будинки для "схемщиків" - корупціонерів.

Перевантажені смітники, відсутність роздільного збору і, як наслідок, забруднення навколишнього середовища відходами та продуктами їх розкладання - це лише "безневинний" побічний ефект.

І ось, схоже, ця схема доживає останні місяці - міністр екології представив в Кабінеті міністрів принципи і структуру Національної стратегії поводження з відходами, розроблену спільно з міжнародними партнерами. Відповідне місце в документі відведено і поводження з твердими побутовими відходами, частиною яких є відходи упаковки - цінна сировина для переробної промисловості.

масштаб проблеми
Щоб зрозуміти важливість проблеми твердих побутових відходів і небезпека, яку представляють звалища і полігони по їх захоронення, досить уявити собі вантажний потяг довжиною від Києва до Чикаго складається, з 650 тис. Вагонів, наповнених побутовими відходами (це 48 млн куб. М або 11, 8 млн. т)!

І це тільки враховані і санкціоновані відходи, зібрані лише в 2015 році. Оскільки системою збору побутових відходів охоплено лише 78% населення України, то реальний обсяг ще на 15-25% більше. Зрозуміло, що відходів буде ставати все більше по мірі зростання споживання товарів населенням. Потенціал України в цьому сенсі ще далеко не вичерпаний.

Куди діваються ці 650 тисяч вагонів відходів щороку? Відповідь проста - їх відвозять на звалища.

За офіційними даними, в 2015 році 94% твердих побутових відходів було відправлено на поховання на полігони. Лише 5,93% відходів були утилізовані, в тому числі 2,73% (1,3 млн м3) спалені на єдиному сміттєспалювальному заводі в Україні, розташованому в Києві. Він був побудований ще в 1986 році і далекий від сучасних подібних підприємств.

Від 30% до 40% цієї величезної маси становлять відходи упаковки: полімерні матеріали (ПЕТ-пляшки, поліетиленова плівка, пластикова тара і т.д.), папір і картон, скло, метал. Це мільйони тонн цінних ресурсів, яких так не вистачає переробним підприємствам.

Детальніше: https://goo.gl/QJrCHU 

Інші новини

Громадська наглядова рада