арсен

Для кримських татар важливо почути від України, що їх бачать і визнають - Арсен Жумаділов

25 вересня

Арсен Жумаділов став учасникам проекту "Нові лідери", аби допомогти таким самим, як він. Через окупацію Криму змушений був залишити на рідній землі все. Він прагне створити законодавство та відкрити пансіонати для кримських татар, щоб там навчались діти з окупованої території. 

- Україна не допрацьовує в питанні Криму, деокупації та захисту прав і свобод громадян на окупованій території. Нічого не вказує на зміни в майбутньому, - наголошує Арсен. 

Місія Арсена – створити автономію , яка дасть право кримськотатарському народу на самовизначення та закласти правові підвалини для їх збереження та розвитку як складової української політичної нації.

Далі - пряма мова.

Про проект

- Про Крим говорять багато брехні, яка засвоюються не тільки росіянами, а й у цілому світі. І навіть в Україні ми дедалі менше розуміємо, що таке Крим, який він є історично, який є зараз та яким має бути завтра. 

Перша частина проекту – розробка змін до Конституції, розробка законопроектів, які дадуть відповідь на те, що є Крим. 

Сьогодні є реальний ризик того, що ми просто втрачаємо наших дітей, молодь в Криму. Вони стають дедалі віддаленіше від України. Ми маємо забезпечити те, щоб були люди, які розділяють наше бачення не тільки на материковій Україні, але і в Криму. Тобто тут йде мова про освіту для наших майбутніх поколінь.

Для того, щоб абітурієнти були зацікавлені у вступі до українських вишів вони мають пройти українську школу, бо інакше їм це просто не цікаво. І, як засвідчують 2017 та 2018 вступні роки, менше, ніж 2% випускників кримських шкіл вступають в українські виші. Тобто ми втрачаємо тих дітей. Сюди вступають і ті, хто патріотично налаштований, але й ті, хто просто не зміг вступити у кримські університети. На це не можна закривати очі і займатись самообманом. З року в рік дедалі менше буде у нас школярів, які колись вивчали українську мову і взагалі, що таке Україна. 

Що треба зробити?  Забезпечити доступ до вищої освіти, яка є конституційним правом кожного громадянина, на рівні загальної середньої освіти. Ми з експертною групою напрацювали методологічну , теоретичну, юридичну, матеріально-технічну базу щодо того, яким чином це має відбуватись.

Зараз ми готові відновити на материковій Україні той заклад освіти інтернатного типу, який в Криму існував і досі існує, але окупанти його майже знищили.

Про школу

- Школа має включати всі прошарки населення, тому відбуватиметься набір дітей з Криму та материкової України. Ця школа має стати взірцем такої цілісної України, яку ми бачимо, коли діти з різних регіонів навчаються та живуть разом. 

У школі виконуватиметься державна програма, те, що необхідно для успішного складання ДПА та ЗНО. Водночас буде сильний наголос на розвитку особистості, враховуючи її схильності та талант.  

Всі діти вивчатимуть державну, англійську та кримсько-татарську мови. Плануємо деякі предмети викладати саме англійською, щоб наші випускники були конкурентно спроможними та долучались до наукового світу. 

Плануємо у 2018 році набрати 6 і 9 класи, два класи по 20 осіб, тобто 80 осіб. Для того, щоб вчити одну дитину на рік необхідно 130 тис. гривень. Для того, щоб ця школа нормально існувала ми маємо отримати фінансування 8 млн гривень. 

Я сподіваюсь, що наші випускники зроблять реальний внесок під час реінтеграції окупованої території. Адже нам будуть необхідні місцеві люди, які є проукраїнськими за своїм світобаченням. Саме в цьому діти, які навчатимуться в нашій школі відіграють важливу роль. 

На якому етапі проект

- Ми напрацювали законопроекти "Про статус кримськотатарського народу", "Про коренні народи в Україні". Вони готові до розглядання та підписання Верховною Радою України.  

им

Розроблені концептуальні моменти, які стосуються школи. І сподіваємось, що скоро співпрацюватимемо з Міністерством освіти та науки України, з відповідними державними адміністраціями, щоб відновити функціонування такої школи на материковій Україні. Плануємо, що повна реалізація проекту відбудеться у 2019 році. 

Підтримка

- Нас підтримує голова Меджлісу кримськотатарського народу, який хлопоче перед Міністерством освіти. Ми звернулись до низки приватних осіб, благодійників за підтримкою.

Сподіваюсь, що на етапі запуску проекту, та після участі у "Нових лідерах" ми матимемо підтримку українського суспільства та ширшого кола українських благодійників.

Шляхи повернення Криму

- Той шлях, який зараз взято, треба помножити на два. Ми маємо тиснути дипломатично, посилювати санкції проти Російської Федерації і всіх тих суб’єктів, які дотичні до окупації, що триває. 


Необхідно підтримувати зв'язок з тими людьми, які є на території Криму. Коли вони приїжджатимуть на материкову Україну, ми маємо створити максимально комфортні для них умови.

Повернення Криму - це руйнація "русского мира"

- Для кримських татар важливо почути від України, що їх бачать і визнають. Для наших співвітчизників у Криму - це яскравий маяк, до якого ми обов’язково допливемо. 

Ми повинні сказати правду на ввесь світ і перебити ту брехню, що Крим нібито "исконно русская земля". Деякі симпатизують Путіну і незважаючи на те, що з юридичного боку він вчинив неправильно, вважають, що він мав повне морально право забрати Крим. 


Насправді ж росіяни в Криму правили як Російська держава загалом не більше 150 років. Крим ніколи не був російським. Не більше, як 75 років тому, у Криму росіян стало більшість у звязку з депортацією кримських татар. Ні по праву, ні по моралі Путін не мав рації, він вчинив проти закону, проти справедливості.

Крим - це Україна. Це так, тому що територіальна цілісність держави була порушена і там є кримські татари, які сформувались як нація і самовизначають свій статус саме як корінний народ в Україні. 

Коли ми говоримо лише про порушення прав людини, росіяни говорять, що вони будують школи, садочки, мечеті, роблять дороги.  Але вони ніколи не визнають того, що кримські татари є корінним народом, бо це буде всупереч всій філософії захоплення Криму. Вони ніколи не наділять кримських татар автономією. 

Крим для Путіна – це священний грааль або голка кощія. Якщо ми заберемо це і скажемо, що це наше, то для нього це буде не лише ситуативною поразкою, а руйнацією "русского мира", а це є головним завданням взагалі цивілізованого світу станом на сьогодні.

Автономія кримських татар

Автономія - це спеціальний правовий режим, який дасть змогу кримським татарам відновити свої сили та мову після геноциду у 20 ст.  

Сьогодні наша мова зникає, вона залишається дедалі більше на матеріальних носіях. Зникає як спосіб спілкування, а це наша історія та культура.

Якщо ми говоримо, що наша мова має використовуватись на рівні з державною мовою цієї автономії, то навіть, незважаючи на те, що сьогодні Крим окупований ми маємо забезпечити, щоб фундаментальна наука у кримськотатарській філології запрацювала. Щоб кримськотатарська мова була готова до використання у всіх сферах суспільного життя, як і державна мова в Україні.  


Автономія повинна забезпечити гарантоване представництво кримськотатарського народу в українській Раді. Якщо ми вважаємо, що Крим - це територія України, то він має бути представлений в єдиному законодавчому органі України у Верховній Раді. 

В автономії Курултай кримськотатарського народу як представницькі органи братимуть участь у розробці та ухваленні рішень органів державної влади в Криму.

Це важливий пунк, зважаючи на те, що сьогодні відбувається в Криму, наприклад, екологічна катастрофа в Армянську, або побудова траси Таврида, яка нанесла дуже серйозні втрати екології Криму. Ми зможемо набагато активніше, ніж зараз, захищати цю землю і людей.

Спілкувалась Ірина Самосват

Інші новини

Громадська наглядова рада