Ковбасюк

Дмитро Ковбасюк про «Нових лідерів» і боротьбу з трудовою міграцією

27 червня

12 березня стартував національний суспільно-медійний проект «Нові лідери». «Нові лідери» - це можливість проявити себе для людей, які прагнуть і активно беруть участь у громадському житті країни. Проект є відповіддю на суспільний запит щодо нових лідерів, залученням креативних, амбіційних людей з чистою репутацією до вирішення проблем державного рівня. Переможець отримає соціальний капітал і медійність, а також грошовий приз для реалізації ідеї.
Перше місце від Одеси і третє місце по Україні після першого етапу голосування зайняв Дмитро Ковбасюк зі своїм проектом UFuture.

- Дмитро, розкажіть про ваш проект UFuture.

- Це не тільки мій проект, це проект всієї нашої команди, яка працює над ним. Ми знаємо, що багато людей не можуть знайти роботу за фахом і змушені працювати не за професією, а то і ще гірше: їхати за кордон на заробітки, - наприклад, збирати полуницю. Як роботодавці ми часто стикаємося з проблемою під час пошуку кваліфікованих кадрів. Є розуміння, що професіонала потрібно вирощувати з самого дитинства, а саме: зі шкільної лави.

- Якими були перші кроки, адже ваш проект вже працює?

- На початку навчального року 2017/2018 ми зустрілися з представниками шкіл, відділів освіти та багатьма іншими фахівцями, обговорили проблему і вирішили, що зможемо розробити програму і реалізувати її. Ми пропрацювали все до дрібниць. З трьох шкіл Лиманського району, а саме: Фонтанки, Крижанівки і Чорноморського, ми відібрали 12 стипендіатів. Взагалі програма розрахована на 5 школярів з кожної школи, але на жаль: у інших середній бал був нижче, тому в перший рік відібрали тільки 12 хлопців.

У самій програмі беруть участь учні 11-х класів, чий середній бал за 10-й клас не нижче 9,5. Також за спеціальною системою враховуються додаткові показники, а саме участь в олімпіадах, спорт, творчість і багато іншого. Учасникам програми ми весь рік виплачували стипендії в розмірі 1500 грн на місяць, оплачували заняття з репетиторами з предметів ЗНО, оплачували курси для вступу до вузу, проводили семінари по саморозвитку із залученням лідерів громадської думки. Кожен семестр ми контролювали успішність. Зараз всі ці хлопці успішно здали ЗНО з дуже хорошими результатами. Коли вони навчатимуться у вузах, ми будемо виплачувати їм стипендії в розмірі 2500 грн і контролювати успішність. А після закінчення вузу допоможемо у працевлаштуванні за фахом.

- Розкажіть докладніше про участь в проекті «Нові лідери».

- Ми хочемо усіма силами змінити ситуацію, яка складається в системі освіти. Стимуляція допоможе дитині краще вчитися і стати затребуваним фахівцем. Для того, щоб наш проект UFuture вийшов на новий рівень, потрібно, щоб про нього дізналися, адже тільки тоді вийде залучити інвесторів, як зараз це зробили ми, або навіть на державному рівні передбачити підтримку цього проекту - підтримку молоді. Тому я вважаю, що «Нові лідери» - це чудова і унікальна можливість, якою ми не могли не скористатися. Вже на першому етапі за проект проголосували 1922 людини, що дозволило мені зайняти третє місце в рейтингу по всій країні, але ж учасників було понад 1500! Кажу: проголосували за проект, а не за мене, - тому що люди віддавали свої голоси саме за нашу ідею, а не за мене як особистість.

- Що далі?

- Нас залишилося 100 людей. На даному етапі учасники повинні реалізовувати свої проекти. У нас є професійна команда і чіткий план. Зараз ми залучили багато людей для реалізації цього проекту. Найактивніші - Марія Слепченко, Андрій Серебрій і Олексій Кулик, з ними ми розробляли наш проект. Ми також ведемо активну роботу, взаємодіємо з нашими стипендіатами та зі школами, в яких вони навчалися, з майбутніми стипендіатами, а також підписуємо меморандуми з максимальною кількістю підприємців.

Таких документів вже підписано близько 25. Згідно меморандумів ці компанії будуть нас підтримувати, а потім розглянуть кандидатури учасників програми у якості майбутніх працівників. До кінця літа ми плануємо включити до складу нашого проекту ще 15 стипендіатів, тим самим збільшивши число учасників більше, ніж удвічі. З перемогою в проекті сподіваємося, що вдасться зробити ще більше для талановитих школярів, адже хороші кадри потрібні Україні, і ми не хочемо, щоб вони їхали з країни на заробітки.

Підписати меморандум з проектом UFuture вирішила і редакція інформаційного агентства «Одеса-медіа», щоб дати дорогу майбутнім журналістам

Інші новини

Громадська наглядова рада