Давиденко

Довіру до української політики повернуть нові жіночі обличчя: стартує надихаючий ютуб-проект

4 липня

Українські депутатки дієвіші за своїх колег-чоловіків. Про це свідчать дані численних досліджень та висновки експертів, які можна знайти в інтернеті. Але про реальні приклади ми майже не чуємо. Щоб виправити ситуацію, вінницька політкиня Ганна Давиденко запускає свій ютуб-проект.

Депутатка Вінницької міської ради, проректор Університету «Україна» вийшла у третій етап масштабного конкурсу «Нові Лідери», який проводить ICTV у партнерстві з іншими телеканалами. В рамках конкурсу Ганна Давиденко представила свій проект — Національну платформу політичної освіти жінок. Реалізацією цієї ідеї вона займається вже кілька років.

В середині червня у Києві організатори «Нових Лідерів» зібрали 100 переможців другого этапу на першу спільну зустріч. Там їх чекало спілкування з директоркою фонду «Демократичні ініціативи», відомою соціологинею Іриною Бекешкіною. Зустріч транслювалася в ефірі ICTV.

Своє питання пані Ірині задала і Ганна Давиденко:

— Чи можна поліпшити якість української політики шляхом залучення більшої кількості жінок?

Ірина Бекешкіна відповіла ствердно. Сказала, що якщо порівняти середню якість чоловіка-депутата і жінки-депутата, то різниця буде на користь останньої.

— Просто тому, що жінкам потрібно бути не на одну голову вищими, а на три голови, для того, щоб кудись піти, — каже соціологиня.

І це саме те, про що постійно говорить сама Ганна Давиденко. Жінки в радах різних рівнів здебільшого проводять більш активну роботу, ніж їх колеги-чоловіки. Цьому можна знайти багато пояснень, зокрема, і те, що жінкам потрібно постійно доводити не словом, а ділом свою рівність з чоловіками. Хоча у радах їх меншість. В парламенті — 12%, у місцевих радах — в середньому 15%.

Ганна Давиденко є однією з лідерок «Української жіночої демократичної мережі», яка в свою чергу є частиною великої міжнародної організації. Зараз мережа в Україні налічує близько 300 членкинь. І в основній своїй масі вони представляють якісно нове покоління політиків.

Зараз у рамках реалізації своєї програми у проекті “Нові Лідери” пані Ганна запускає відеопроект. В  якому вона буде розповідати про діяльність найактивніших своїх колег. Сама вона є депутаткою від «Батьківщини», але героїнями її відеоблогу стануть представниці абсолютно різних політичних сил. Головний критерій відбору — наявність відчутної для громади користі, яку політкиня принесла своєї роботою.

Перша на черзі — 35-річна Оксана Савчук. Вона секретар міської ради Івано-Франківська, представниця партії «Свобода».

— Приклад Оксани Савчук має надихнути багатьох, — каже Ганна Давиденко. — Мені особливо цікаво, як вона сприяє розвитку медицини у місті, хоч це і не входить до прямого кола її обов’язків. І робить це часто без залучення бюджетних коштів. Так зовсім нещодавно вона організувала у Франківську місячник, під час якого близько тисячі жінок змогли пройти безкоштовне обстеження. І все це — без черг. В результаті кількох жінок ощасливили звісткою про те, що вони вагітні. А у багатьох знайшли проблеми зі здоров’ям, зокрема підозри на онко. Ця діагностика допоможе врятувати життя. Окрім цього Оксана Савчук піклується про ремонти медичних закладів у місті. Вона знаходить художників-волонтерів, які перетворюють похмурі стіни дитячих відділень у яскраві, веселі полотна.

Імена героїнь інших випусків свого відеоблогу Ганна Давиденко не розкриває. Тримає інтригу. Але дещо розповіла про діяльність кількох з них:

— Одна моя колега у себе в місті добилася повного скасування поборів з батьків у школах та садочках. Інша колега, зі Словянська, будучи депутаткою опозиційної до тамтешньої більшіості, добилася впровадження у місті бюджету громадських ініціатив та запровадження прозорої системи розподілу комунального майна. Ще одна жінка, депутатка об’єднаної територіальної громади, добилася прозорого розподілу земельних ділянок. Зокрема свої законні гектари там отримали усі учасники АТО, а зловживання із виділенням землі повністю припинилися.

Цими розповідями Ганна Давиденко хоче надихнути на дії інших жінок. Втім, і чоловіків також.
Вона вважає що ці незнайомі більшості обличчя влади повернуть довіру до українських політиків. Покажуть, що є абсолютно інший тип державний діячів, який істотно відрізняється від тих маніпуляторів, яких ми звикли бачити на екранах телевізорів. З часом вони перейдуть на вищі рівні влади і тоді, можливо, почнеться справжнє відродження України. І в тому, що важливу роль тут відіграють саме жінки, пані Ганна не сумнівається.

Про це вона, зокрема, говорила на Першій конференції жінок-депутаток Вінниці і Вінницької області, що пройшла наприкінці червня. Пані Ганна виступила організаторкою конференції. На заході йшлося про реформи в Україні та сприяння їх просуванню на місцях.

— Такі зустрічі потрібні, щоб надихати депутаток, — каже Ганна Давиденко. — А натхнення нам дуже потрібно. Коли я розповіла про свою ідею з відеоблогом — усім дуже сподобалось. Кажуть, це саме те, що треба.

Відеоролики, які викладатиме пані Ганна будуть короткими: 2-3 хвилини. Їх вінницька депутатка зніматиме в рамках третього етапу конкурсу «Нові Лідери». Але обіцяє продовжити і після закінчення проекту. Тому підписуйтесь на її ютуб-канал, щоб не пропустити жодного відео.

Читайте також за посиланням статтю про те, скільки жінок серед нардепів, міністрів, мерів та голів сільрад: https://goo.gl/uhQdeU.

Інші новини

Громадська наглядова рада