лідери

Екологія чи інновації в Україні: що треба знати про проекти трійки фіналістів

13 листопада

У четвер, 15 листопада, відбудеться фінал національного телепроекту "Нові лідери". До топ-3 фіналістів увійшли Максим Бородін, Сергій Замідра та Ольга Матюшина.

Протягом всього проекту вони доводили, що гідні бути у фіналі та боротись за перемогу.

Лідери готові брати на себе відповідальність і творити майбутнє України. Кожен з них - професіонал у своїй сфері, який прийшов на проект, щоб показати - зміни можливі, потрібно діяти.

Пропонуємо дізнатись більше про трійку фіналістів та їхні програми.

Сергій Замідра

Сергій Замідра - селищний голова невеличкого містечка Немішаєво, що на Київщині. Він мріє створити населений пункт майбутнього і почав зі свого міста.

вапв

 

Вже два роки він впроваджує у селищі новітні технології і розробляє проект “Розумне містечко”.

Головна ідея проекту Сергія Замідри - прискорення інноваційного розвитку України через створення мережі невеликих розумних містечок та громад на практиці Немішаєва.

про

 

Сергій прагне популяризувати впровадження механізмів “розумної громади” у стратегіях новостворених ОТГ та поширити кращі світові практики.

Свою славу маленьке містечко на Київщині Немішаєво здобуло завдяки впровадженню електронної карти немішаєвця. На її створення знадобилось всього 10 тис. гривень, а заощадили завдяки їй - 290 тис. гривень.

Електронна картка дає змогу вести облік перевезених громадським транспортом пільговиків і компенсувати кошти перевізникам.

Власник такої картки сканує її у водія при вході в автобус - і інформація потрапляє в електронну базу данних.

Цим проектом зацікавилися не лише в інших українських містах, а й у Польщі

Ще одне досягнення Немішаєво - система вмикання і вимикання вуличних ліхтарів, яку можна регулювати у ручному режимі за допомогою смартфона.

па

 

На полях інституту картоплярства, що у Немішаєві, разом з ізраїльськими партнерами застосовують сучасні екологічні технології.

За допомогою дронів бачать, де на полі є колорадські жуки або ознаки хвороби на листках. Завдяки цьому менше використовують хімікатів.

вапмвп

 

Сергій Замідра зробив зі свого містечка Smart-громаду, і мріє прискорити інноваційний розвиток по всій Україні.

Сільського голову підтримують у Немішаєво і називають “голова-вундеркіндер”.

До всього, Сергій неодноразово заявляв, що його професійна амбіція - Прем’єр-міністр України.

Якщо ви підтримуєте Сергія Замідру і вважаєте, що його проект вартий перемоги, то надсилайте під час прямого ефіру 15 листопада смс з кодом 06 на короткий номер 3399.

Максим Бородін

Максим Бородін є головою фракції "Сила людей" у Маріупольській міській раді, який бореться з екологічним забрудненням промислових міст України.

парч

 

Україна серед п’ятірки країн світу за кількістю смертей через забруднення повітря. Мізерні штрафи та відсутність дієвого державного моніторингу забруднення повітря поставила на межу виживання мешканців промислових міст України.

Сьогодні мешканці більшості українських промислових міст (Маріуполь, Кривій Ріг, Запоріжжя, Дніпро тощо) страждають від значного забруднення повітря та води.

Ще шість років тому змінити ситуацію, захистити здоров’я та екологія вирішив простий бізнесмен Максим Бородін.

Зараз чоловік є громадським активістом та депутатом Маріупольської міськради.

Разом з однодумцями чоловік почав протестувати проти забруднення Маріуполя. Тоді це були еко-протести “Дайте кисню!”, “Зробимо Україну чистою” та “Стоп смог”. Такі акції почалися і в інших промислових містах України.

Але тоді у Маріуполі ніхто не вірив, що тут, де розташовані два потужні металургійні підприємства, на яких працює більшість жителів, взагалі можливо вимагати чистого повітря.

Нині Максим із командою розробляє проект громадського контролю за викидами промислових підприємств.

Активісти, яким набридло дихати шкідливими газами, самі зібрали 80 тис грн, аби купити власну незалежну мобільну лабораторію, що працюватиме у місті цілодобово.

Тепер у Маріуполі є можливість знати реальну ситуацію з викидами.

Однак із цими замірами йти у суди немає сенсу, бо у 2014 році були відмінені нормативи, які регулюють гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин у житлових масивах.

Тобто сьогодні фактично нікого не можливо притягнути до відповідальності.

Тому Максим разом з командою планує змінити законодавство так, щоб можна було на щось опиратись.

Для того, аби змусити потужні підприємства дотримуватись екологічного законодавства планує створити ефективну систему державного моніторингу, та встановити газоаналізатори на кожному великому джерелі викидів.

Максим зізнався, що проти його боротьби за чисте повітря виступає власник найбільших заводів Рінат Ахметов.

впачвап

Бородін впевнений, що громадськість може ефективно слідкувати за рівнем шкідливих викидів промислових підприємств та зобов'язати їх власників розвивати екологічні проекти.

Одним із кроків боротьби за чисте повітря, на думку Бородіна, є підключення українських та європейських фахівців у екологічній сфері для суспільного обговорення та втілення змін у нашому законодавстві.

Якщо ви підтримуєте позицію Максима Бородіна, то голосуйте 03 на номер 3399 під час ефіру 15 листопада. 

Ольга Матюшина

Ольга Матюшина - наймолодша жінка-мер в Україні м. Коцюбинське. Вона прагне зберегти 6,5 тис гектарів Біличанського лісу, оскільки ця територія слугує природним бар’єром для Києва та постачає кисень для всього правого берега міста.

цаууці

 

Боротьба за Біличанський ліс почалась у 2008 році. За час, поки Ольга була головою Коцюбинського, її намагались п’ять разів прибрати з посади та погрожували фізичною розправою.

У противників Ольги єдина мета - дозволити вирубувати ліс під елітну забудову.

Ще 10 років тому попередня селищна рада самовільно збільшила межі Коцюбинського на чотири з половиною тисячі гектарів та розпаювала ліс на підставних осіб під забудову.

Завдяки активістам, 90% таких ділянок повернули у державну власність.

Землі Біличанського лісу чи не найдорожчі в околицях столиці.

віаві

 

За указом Президента з 2014 - це національний парк: тут не можна рубати дерев, вести забудову та роздавати землю.

Але за чотири роки не було жодних документів, які б чітко окреслили межі парку та винесли їх в натуру.

Тому велика частина лісу пішла під спилювання та забудову. 

Аби врятувати ліс, Ольга Матюшина подала свій проект у “Нові лідери”, його мета - винести межі національного природного парку в натуру.

Матюшина хоче реалізувати адвокаційний проект, кінцевою метою якого буде винесення меж НПП в натуру, а відповідно і повне виконання Указу Президента України.

пвіп

 

Ольга Матюшина увійшла до трійки фіналістів національного телепроекту “Нові лідери”.

На момент прямих ефірів мільйон для реалізації свого проекту активісти разом із селищною головою знайшли вже. Кабмін виділив НПП "Голосіївський" близько мільйона гривень на винесення межі Біличанського лісу в натуру, і у вересні тендер на виконання цих робіт було вже проведено.

Тому Ольга Матюшина заявила, що у разі своєї перемоги 1 млн гривень витратить на реалізацію проекта лікаря Ростислава Зауральського (заготівля, зберігання і використання аутоплазми, - Ред.) у Коцюбинському. 

Якщо ви підтримуєте Ольгу Матюшину і вважаєте, що саме вона гідна перемоги - голосуйте 08 на номер 3399.

іваів

 

Кожен з учасників гідний перемоги, адже їхні ідеї необхідні Україні. Якщо ви прагнете змінити країну, то підтримайте лідера, який, на вашу думку, повинен перемогти.

Читайте: Доля лідерів у руках глядачів: як голосувати 

Нагадаємо, тут ви можете проголосувати за того, кого з фіналістів підтримуєте. 

 

Інші новини

Громадська наглядова рада