Зауральський Ростислав

Емоції після проекту та фаворит - інтерв'ю з Ростиславом Зауральським

29 жовтня

Фіналіст проекту Нові лідери Ростислав Зауральський - не лише відомий акушер-геніколог, волонтер і винахідник, він також входить у 15 провідних спеціалістів військової медицини по переливанню крові у світі. 

- На даний момент українська медицина перебуває у дуже складному стані. Із одного боку, ми хочемо піти від старої системи і прийти до нової, європейської, але, як показує практика, перехідний період є найскладнішим, - вважає Ростислав.

Так, через 100 плазм, у Ростислава буде 14 тисяч  успішних операцій по заготівлі аутоплазми, саме з цим проектом він подався на “Нові лідери”.

Спочатку пройшов у сотню лідерів від виборців з кількістю голосів 986, потім презентував свою програму перед відбірковим комітетом і потрапив у 10 найкращих з рекордною кількістю підтримки від глядачів — 96%.

На жаль, Ростислав покинув проект у першому прямому ефірі. Чоловік розповів, чим планує займатися найближчим часом, які у нього емоції від проекту та кому бажає перемоги.

Далі - пряма мова.


Факти та емоції

Я не задоволений тим, що сталося і відношення, відповідно, не хороше. Завжди програвший має себе стримати, посміхнутися і запевнити, що все добре.

Я прийшов на "Нові Лідери", щоб подарувати себе і мій проект Україні. У моєї програми немає аналогів у світі на сьогоднішній день. Можливо хтось захотів би це впровадити. Були б кошти, то ми могли допомагати грошима і це робити. Крім того, у мене була надія засвітитися - стати рупором у сучасній медицині, службі крові. 

Втрачений час і розчарування, бо з мене, з Нових лідерів зробили клоунаду - показали у контексті підняття і опускання яєчок та “обнімашки”.

Знаєте, що найстрашніше? Ти стоїш у центрі уваги, камер, а за хвилину кажуть, що ти вибув. Всі потиснули тобі руку, похлопали по плечу і ти розумієш, що вже все. 

У цьому проекті тебе вже не існує. Ти нікому не цікавий. Відчуття пустоти, непотрібності - це дуже неприємно. Це емоційна сторона.


Останній ефір

По-перше, я так і не зрозумів сенсу конкурсу в селі. Навіть, якщо село у країні є, то показати це у випробуванні не вдалося нікому. 

У підсумку - мука. Знімальна команда туди поїхали і подивилась, чи щось змінилось: як було, так і залишилося.

Щодо самого ефіру. Перше - тема ПДМШ. Весь ефір казали "а ми зробили, а ми зробили ". Ніхто нічого по факту не зробив. Неможливо за тиждень змінити село. 

Я підняв тему, і мені не дали сказати і почали тему наїзду на синіх. Це показали так, наче їх критикували і жовті, і комітет.

Я стою і думаю "дивно, що це таке". Я розумів, що виграють вони ще в селі, я ж психолог - я бачу.

Чому почав критикувати ПДМШ? З інших причин. Я волонтер і людина, яка їздить на війну і рахує кожен літр солярки. Саме тому я кричав, чому він тут, а не на війні.
А вийшло так, що я їх критикую тільки тому, що вони з іншої команди - у мого обурення був інший контекст.

Моя машина - кровомобіль, на яку люди зібрали 500 тис. гривень. На ній я вожу кров на війну. Авто нікуди не виїжджає, крім АТО і, інколи, у справах. Я не хочу заплямувати свою репутацію порядної людини, справжнього волонтера, який не заробляє на війні.

Мені не дали сказати в ефірі, чому я обурююсь. Стояли машини ПДМШ і на них написано: "Якесь там місто - воїнам". Де воїни в Іванківцях? Це мене роздратувало і слова мені з цього приводу не дали.

Сказали, що Зауральський критикує, бо сам нічого не зробив. А насправді, це одіозний випадок.

 

Друге - лекція. Як взагалі можливо, що з 2-х годинного інтенсиву видерли лише момент “яєчок”. Спеціаліста високого рівня опустити на рівень “хі-хі”. Звісно, це вплинуло і на голосування.

Мене відразу показали, як людину, що тільки і робить, що обіймається. Я Заславець обіймаю після того, як ми всією знімальною групою причеп носили. Який, до речі, сині обіцяли транспортувати. Дорослу, серйозну роботу не показали, до того ж - це було не на камеру, а звичайна допомога. 

Ну і останнє, сам процес. Гонять на синіх, не дають слова лідерам, говорить тільки комітет: старі підходи, гречка тощо. А в результаті - перемагають сині і вигнали жовтого. Логіка в цьому є?

Найважливіше питання: чому Відбірковий комітет не захистив команду жовтих після того, як розкритикував синіх? Експертам постійно давали слово, а вони не висловилися з приводу того, що результат і дії несправедливі.

Комітет мав, у моєму розумінні, запропонувати нікого не виганяти. Виходить, що справжній проект починається тільки зараз. 

Читайте: Нові лідери у справі: як учасники проекту змінювали життя села на Житомирщині

 

Я вважаю, що у сам процес формування нових лідерів я не попав. Тому що мені не дали себе показати, як людину, персону, спеціаліста.

Ще більше мене накрутив основний посил коментарів: "А навіщо ти туди поліз? Ти що не розумів, що там буде? ". А я сподівався. До того ж, за мене проголосували люди, а я так і не продемонстрував  те, що вони обрали.


До мене дзвонили дівчата зі знімальної команди. Я запитав: “Хто нарізав відео і навіщо мене так висвітлили?”.  Вони кажуть:  "Так прикольно. Всі, хто вибуватиме, будуть незадоволені”. Я відповів, що є різниця між незадоволенням і відчуттям, коли тебе принизили. Я навіть до проекту не дійшов.

Я впевнений, 10 потрібна була для того, щоб сформувати дві команди. А зараз уже у дев’яти лідерів починається індивідуальність, саме те, що мало бути у “Нових лідерах”! 

Жодних образ немає. Мене попереджали, що це шоу. Я підписав контракт, що мною повністю розпоряджаються і роблять так, як вважають потрібним. 

Всі бачили, як я поводив себе на шоу: не сварився, не скандалив і своїй команді не давав цього робити. Ми повинні бути новими лідерами. 

Репутаційний ризик. Мені сказали, що краще б я не входив у 10, бо тепер у всіх буде асоціація "Зауральський - яєчка". Хто дивився - всі до одного кажуть це слово.


Кому бажає перемоги

По актуальності найважливіший проект Іри Заславець. Це єдина ціль, яка залишилась, і де йде мова про життя. А немає нічого ціннішого людського життя.

Взагалі у тих, хто залишився, у голові зараз рейтинги, що буде далі.

Багато питань виникає. Якому проекту давати мільйон? Хто зараз реально може мільйон гривень реалізувати на розвиток свого проекту? У цілей немає конкретики.

Нагадаємо, що повний випуск першого прямого ефіру можна подивитися тут.

Спілкувалася Анастасія Скоблюк.

 

Інші новини

Громадська наглядова рада