uik

Фінансова грамотність – базова компетенція людини в сучасному світі

6 серпня

Проект Сергія Вожжова про відкриття 150 клубів фінансової грамотності в усіх куточках України у «Нових лідерах»

Навчити дітей фінансовій грамотності по підручниках просто неможливо. І перевчити дорослих через лекції так само. Але фінансова гра – це той самий інструмент, завдяки якому і дітей, і дорослих можна та треба навчити фінансовій грамотності. Як ефективно планувати свої особисті фінанси? Як накопичувати заощадження? Як створювати родинний капітал через грамотне інвестування? У клубах фінансової грамотності це роблять, фактично, граючись.

«Життєвий Капітал» - соціально-економічний симулятор із управління ресурсами. Це настільна гра, розроблена колективом українських авторів, серед яких Сергій Вожжов – учасник проекту «Нові лідери». Ця розробка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права від 05.04.2018. Гра проводиться в формі тренінгу, під час якого учасники в ігровій формі навчаються використанню різних життєвих ресурсів: знань, досвіду, компетенцій, комунікацій, відносин, фінансів та інших матеріальних активів, а найголовніше -  часу свого життя. В співпраці з державним ВНЗ «Університет банківської справи» розроблено методику проведення цієї гри-тренінгу, як для дорослих, так і для дітей.

інфо

 

Сергій Вожжов - підприємець та консультант по фінансовій грамотності. Він впевнений, що бідність українців - це результат фінансової безграмотності, адже все, що заробляють українці, вони здебільшого витрачають. Сам вже 20 років у бізнесі, пережив різні фінансові часи та отримав власний різноманітний фінансовий досвід – і гарно заробляв, і багато втрачав, і створював свій бізнес, і інвестував в чужий… Саме через особистий досвід Сергій прийшов до необхідності покращувати рівень фінансової грамотності в суспільстві. Він діє за формулою «Навчився сам – поділись з іншими».

За останні декілька місяців клуби фінансової грамотності на базі гри «Життєвий Капітал» вже запрацювали в Києві та Харкові, Маріуполі та Тернополі, Ужгороді та Сумах, Миколаєві та Хмельницькому, Полтаві та Вінниці, Каменському та Коломиї… і список цих місць постійно розширюється. За найближчі 2 роки Сергій Вожжов планує збільшити їх до 150.

Щомісяця через діючі клуби фінансової грамотності проходить вже біля тисячі учасників і життя кожного з них реально змінюється після гри-тренінгу. «Життєвий Капітал» вже застосовується на базі державних центрів зайнятості для навчання молодих підприємців та перекваліфікації трудових ресурсів, а також громадськими та комерційними організаціями для тренування навичок своїх працівників. Саме на базі гри  «Життєвий Капітал» лише за останній рік проходили такі масові заходи, як турнір з фінансової грамотності при підтримці губернатора Харківської області (листопад 2017р) та молодіжні інвестиційні фестивалі за підтримки Сумської міської ради (січень та травень 2018р).В березні цього року у стінах Національного банку України 120 студентів провідних економічних вишів взяли участь у соціально-економічній грі "Життєвий Капітал". Цей захід проходив в рамках Всесвітнього тижня грошей “Global Money Week”. Організаторами події стали Національний банк України, Проект USAID «Трансформація фінансового сектору», Міністерство освіти і науки України, Університет банківської справи й Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

На сьогодні по всій Україні активно йде навчання професійних ведучих гри «Життєвий Капітал». Проведено вже два десятки Шкіл ведучих в містах Харків, Київ, Тернопіль, Миколаїв, Суми, Кропивницький, Полтава і цей перелік постійно зростає. Станом на 1 липня 2018 року 178 учасників пройшли навчання, 91 вже пройшли стажування та отримали сертифікат ведучого гри «Життєвий Капітал». 7-9 травня 2018 року в місті Ужгород відбувся Перший всеукраїнський фестиваль тренерів та ведучих гри «Життєвий капітал». Були присутні представники з 11 міст України, які створили громадську організацію «Діловий клуб «Партнер» для взаємодії з метою покращення фінансової грамотності пересічних громадян України.

2-3 липня цього року під час проведення національної (не)конференції «Ed Camp Ukraine» почався процес збору заявок від представників навчальних закладів з різних куточків України на відкриття клубу фінансової грамотності в їх навчальних закладах. На сьогодні вже майже 100 шкіл з усієї України подали свої заявки і прийом їх продовжується.

інфо

 

Фактично, пророблена величезна попередня підготовча робота – розроблена та випущена настільна гра, розроблена методика проведення тренінгу для дорослих та для дітей, спільно з освітянами проведена апробація гри та методики, підготовлені фахівці для масштабного запуску цього проекту, протестована система відкриття клубів фінансової грамотності в різних куточках України… Для повної реалізації цього проекту залишилось знайти біля 3 мільйонів гривень. За власний кошт з цією задачею Сергію Вожжову впоратися буде важко. Тому й пішов у проект «Нові Лідери» - аби перемогти і перший мільйон гривень, як переможець, направити на втілення своєї ідеї.

Інші новини

Громадська наглядова рада