са

Гарячі дискусії Відбіркому та виступ замість мальтійської відпустки: як пройшов відбір топової десятки

21 серпня

Дискусії Відбіркового комітету до трьох ночі, учасник, що повернувся з Мальти, аби виступити на проекті - три дні кастингу десятки найкращих проекту “Нові лідери” завершились, сповнені гарячих виступів і питань до лідерів - подекуди викривальних.

фві

 

 

Підготовка до кастингу розпочалась за кілька днів до старту - закінчували встановлювати декорації у студії, учасники проекту в останню мить перероблювали презентаційні матеріали, а телефон редакції сайту “Нові лідери” розривався від дзвінків.

м
Підготовка до знімального процесу розпочалась задовго до 17 серпня, а власне сам знімальний майданчик готували кілька тижнів. 
 

З самого ранку 17 серпня перші лідери почали прибувати в місце збору всіх лідерів, де їх гримували, проводили інтерв‘ю, і де можна було відпочити перед виступом.

За хвилину до виступу перед входом у залу з відбірковим та глядачами кожного із сотні лідерів зустрічав Сергій Притула та розігрівав лідерів питаннями, інколи провокативними та незручними, часом підбадьорював та аналізував виступ учасника.

Першою презентувала свій проект Владислава Рутицька. Хвильку поспілкувалась із ведучим проекту Сергієм Притулою, а далі перед Відбірковим комітетом та аудиторією почала презентувати програму про відновлення інвестиційного клімату в сільському господарстві та створення робочих місць на селі.

 с
Владислава Рутицька першою зі 100 лідерів презентує свою програму - відновлення інвестиційного клімату в сільському господарстві та створення робочих місць на селі.
 

Загалом кастинг десяти найкращих лідерів тривав з 17 по 19 серпня. На увесь процес - виступ, питання від Відбіркому, інтерв'ю з Притулою - віддавалось близько 20 хвилин. Однак у перший же день презентації учасників затягнулись, і Відбірковий комітет вислуховував виступи до глибокої ночі.

Не обійшлось і без сюрпризів - на третій день проекту Сергій Притула ночував у гримерці, а судді опівнічним рішенням скасували усі виступи в онлайн-режимі, а їх було три. Так, Дмитро Наталуха планував відеоконференцію з Мальти, але, дізнавшись про зміну правил, полишив свої справи і прилетів в Україну, аби виступити на проекті.

ро
У Дмитра Наталухи була запланована відпустка на острові Мальта, а програму він планував презентувати онлайн. Дізнавшись, що онлайн-презентації Відбірком вирішив відмінити, він відклав відпустку і терміново прилетів у Київ 
 

Чому Відбірком вирішив скасувати онлайнові виступи, читайте за посиланням:

Серед найкрутіших лідерів - сільські голови

Як розповів виконавчий директор ГО «Адвокат майбутнього» і член Відбіркового комітету Андрій Вишневський прямо перед технічною перервою, він був приємно вражений проектами учасників.

— Після трьох днів роботи я отримав підтвердження власної гіпотези — головний потенціал для розвитку країни лежить у територіальних громадах. Мене найбільше вразили виступи сільських і селищних головів. Так, на даному етапі деякі з них не дуже тягнуть на загальнонаціональних лідерів, але якщо говорити про стабільний розвиток країни, то тут однозначно є потенціал, - зазначив він.

ічв

Відсоток популістичних проектів, за словами Вишневського, невеликий.

— Тут треба віддати належне і Виборцям, і Відбірковому комітету, які відбирали сотню - популісти є, але відсоток їх зовсім незначний - одиниці, - розповів він.

Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин розповів, що в різних сферах - від медицини до соціальних проектів - є ініціативи, які западають в серце.

— Як ми аналізували, дуже часто нестача ресурсів на таких проектах - навіть не корупція і халатність, а просто свідчення того, що проблем надто багато. Позитив “Нових лідерів” у тому, що такі проблеми - і їх рішення - виносяться нагору і висвітлюються. Я, на жаль, не можу зараз говорити конкретно про те, що це за проекти, бо триває відбір. Але мені здається, що навіть якщо їх не буде відібрано в 10-ку, у нас є всі можливості як просто у активних громадян і жителів цієї країни допомогти тим людям, які ініціювали старт таких проектів. Думаю, що коли глядачі будуть дивитися відеоверсію “Нових лідерів”, то відчують їх так, як відчули ми.

с

Прийшли подивитись на нових лідерів, бо старі набридли

Серед нововведень, про які стало відомо буквально в останні дні перед виступом - аудиторія зі 100 українців, яка на рівних із членами Відбіркового комітету оцінювала виступи лідерів.

Глядач Олександр, приватний підприємець з Києва, розповів, що популістичних програм було небагато - десь відсотків із 30, інші ж 70 - суттєві і дієві.

—  Мені найбільше запам’яталась і сподобалась швидка мобільна допомога для жителів сірої зони. Дуже багато програм про громади. І дуже багато програм схожі на тренінги по бізнесу: ніби навчають заробляти гроші, але насправді сируваті і ні про що - чисто як стати успішним і як заробити багато грошей, - розповів він.

Інша учасниця аудиторії, Поліна, розповіла, що вирішила брати участь у відборі лідерів, тому що це цікаво і старі вже набридли - хочеться подивитись на нових людей, які пропонують свої проекти.

— Більше за все мені запам’ятались проекти людей, які пропонували реформи у сфері медицини. Приміром, проект реформи у пологових будинках. Також хотілось би відзначити людей, які намагаються вносити корективи у сферу юриспруденції - це теж актуально: у нас у країні багато кодексів та законів, які не діють, - розповіла вона під час обідньої перерви журналісту “Нових лідерів”.

Сергій Притула про фаворитів на проекті

Сергій Притула - ведучий проекту “Нові лідери”, який буде поряд із десяткою найкращих лідерів протягом усіх телеефірів шоу “Нові лідери”. Ми запитали у нього, чи визначився за три дні кастингів зі своїм особистим топом учасників.  

вуцс

— Фаворити є і є величезна проблема, тому що їх більше, ніж 10. І, відверто кажучи, я не знаю, як комісія буде обирати 10-ку - там всі круті, там у всіх чудові ідеї. Інша справа, що зараз потрібно шукати якесь соломонове рішення: або ті… вершники апокаліпсису (про суддів - Ред.) будуть обирати людей, у яких є круті ідеї — і тоді постраждає проект, який шукає молодих і амбітних людей, які потім можуть піти в політику. Або вони відберуть на проект цікавих персонажів з точки зору їх росту і потенційних політиків, але не буде реалізована якась з ідей, які пройшли на цей фінальний етап. Мені найпростіше, насправді, в цьому сенсі - я не долучений до вибору. Тому я дихаю спокійно, а ці семеро ходять, переживають. Я бачив навіть, як один із чоловіків навіть плакав - я, звісно, не скажу вам, хто це, - зітхнув він.

Як пройшов фінал кастингів

19 серпня кастинг учасників тривав аж до третьої години ночі. Член Відбіркового комітету, Голова Правління, Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська написала на сторінці Facebook, які висновки зробила для себе після триденного марафону.

 с

“Лідерство - це про довіру, а не харизму. Якщо учасник щиро презентував просту ідею, але він її прожив не під проект, а використав шоу для просуванні цінностей чи місії, то в цьому була складова успіху: довіра до кандидата і з боку Відбіркового комітету, і аудиторії в студії”.

Наразі триває відбір десяти найкращих лідерів, які уже восени стануть героями телевізійної частини проекту “Нові лідери”. Поки Відбірковий комітет тримає інтригу щодо того, хто із 96 лідерів це може бути і коли озвучать топ-лідерів.

вуцс

 

кер

 

пр

 

т

 

ено

 

у

 

нгбош

 

гошд

 

пгш

 

6ен7

 

ен

 

цу

 

акепт

 

-

 

щ

 

з=

 

вім

 

ї

 

ї

 

=

 

ї

 

щхї

 

=

 

=

 

-=

 

д

 

Інші новини

Громадська наглядова рада