свкуцкуц

Інвестиції для громад та автокіно: що хочуть змінити Лідери Івано-Франківщини

22 травня

Усього на проект “Нові лідери” подалось 15 франківчан. Ми зробили невеличкий розбір їх програм за напрямками. Як виявилось, найбільше жителів області турбують соціальні проблеми. Напрямки ж екологічні, військові та туристичні серед їх програм не зустрічаються взагалі.

Хтось хоче об’єднання активних та нереалізованих громадян, відродивши давній український звичай - толоку. Хтось піклується про новонароджених на національному рівні - адже через те, що на сьогодні відсутній обов’язковий ехоскринінг новонароджених, порушення слуху у дітей виявляють досить пізно.

Дехто обурений малою кількістю дитсадків у містах та хоче зобов’язати забудовників вирішити цю проблему, інші ж прагнуть відновити життєдіяльність села.

1. Володимир Гергелюк (40), Івано-Франківськ, 998 голосів

маів

Програмна мета: реалізація медійного проекту «Інвестор для громади» як механізму підвищення інвестиційної привабливості місцевих громад та України.

Ідея: презентація місцевих громад на прикладі конкретного інвестиційного проекту.

Ціль: створити алгоритм розкриття інвестиційного потенціалу населених пунктів України.

Завдання: об’єднати через спільну мету активістів, експертів, інвесторів, представників місцевих громад для реалізації конкретного проекту — від ідеї до впровадження У життя.

Шляхи реалізації:

- соціальні мережі;

- інвестиційні платформи;

- медіа;

- коворкінг-простори.

2. Вережак Іван (32) , Котиківка, 583 голоси

нрт5

Мета: проект, котрий докорінно змінить позиціонування села, врятує найстаріший триарковий діючий міст в Україні і дасть змогу людям розкрити свій потенціал та почати заробляти.

3. Горбань Олександр (35), Долина, 435 голосів

икпки

Розвиток України без корупції, Україна правова держава

Стратегія та план дій

1. Створити Антикорупційний Суд.

2. Скасувати можливість внесення застави для корупціонерів.

3. Заборонити корупціонеру перетинати кордон на час слідства.

4. Конфіскація майна і коштів корупціонера та конфіскація майна й корупційних коштів родичів корупціонера на користь держави, якщо слідством і судом буде встановлено і доведено, що майно було придбане саме за корупційні кошти.

5. Створити незалежні державні ревізійні фірми та комісії, які будуть:

  • контролювати і перевіряти державні установи/організації на прозорість проведення тендерів, якість виконання робіт і закупку матеріалів, які здійснюються за державні кошти;

  • перевіряти фінансово-господарську діяльність державної установи/організації та дотримання ними законодавства з фінансових питань;

  • перевіряти достовірність обліку і звітності, викривати недостачі, розтрати, привласнення та крадіжки коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань в державних установах/організаціях.

4. Олександр Стефюк (32), Заболотів, 200 голосів

го

Моя програмна мета:  об’єднання активних та нереалізованих громадян для досягнення суспільно корисних робіт (послуг) за допомогою відродження давнього звичаю української громади "Толока". Спільними діями зробити конкретну роботу.

  • Організація контролю ОТГ Заболотів через об’єднання громадян, котрі будуть контролювати владу. Запобігання проявам корупції та її виявлення.

  • Організація безоплатної правової допомоги (консультація).

  • Організація спільних дій для досягнення конкретних цілей, які будуть затребувані у ОТГ Заболотів.

  • В моїй громаді є проблема, яка пов'язана із публічністю та доступом громади до інформації щодо рішень які приймає місцева влада. Я пропоную об’єднати активних людей, що будуть залучені до збирання інформації щодо рішень, які будуть прийматися місцевою владою і, тим самим, з боку громади буде здійснюватись громадський контроль, щоби рішення не шкодили ОТГ Заболотів. Вся зібрана інформація буде публікуватись у відкритому доступі.

Шляхи реалізації

  • Моніторинг проектів рішень та пропозицій, які будуть виноситись на сесії ОТГ Заболотів

  • Моніторинг тендерних процедур щодо закупівель у системі Prozorro, які проводить ОТГ Заболотів.

  • Організую об’єднання людей для досягнення конкретної цілі (мети). Ціль (мета) буде вибрана шляхом опитування у ОТГ Заболотів

Реалізація ідеї матиме три етапи:

  • Пошук приміщення для навчання та надання безоплатної правової допомоги.

  • Пошук Громадських організацій з досвідом контролю державних органів щодо запобігання корупції для навчання та надання своєї методології.

  • Навчання учасників ГО "Толока"

5. Мінкін Ярослав (34), Івано-Франківськ, 74 голоси

икеп

"Захисники демократії - план дій для українських молодіжних та культурних центрів". Це програма із розвитку участі громадян у процесі прийняття рішень на місцевому, регіональному та національному рівнях.

Ціль: надання слова потенційно активним громадянам задля посилення участі низової громадськості.

Корумпованість та расизм, зв'язок між локальними лідерами та організованими злочинними угрупованнями, ксенофобія та мігрантофобія, є важкими хворобами місцевих можновладців - від Галичини до Донбасу.

Надання слова потенційно активним громадянам, а також представникам різноманітних груп є важливим кроком у посиленні участі громадськості в реалізації євроінтеграційних реформ на локальному та загально національному рівні.

Моя програма базується на ст.2, ст.5.3, ст.6 Угоди про Асоціацію Україна-ЄС, пріоритету 4 спільного документу “Східне Партнерство - Концентруючись на ключових пріоритетах та конкретних досягненнях” та ст.7 рекомендацій від інституцій громадянського суспільства.

Основними інструментами впровадження програми з розвитку участі громадян у процесі прийняття рішень є:

- діалогові заходи в публічному просторі українських міст, ОТГ та сіл;

- створення образу громади, який би демонстрував її можливості та потенціал;

- створення спільних культурних та освітніх продуктів за участі широкого кола громадян, груп, людей з різних поколінь;

- проведення міських форумів та фестивалів думок у найбільш активних громадах задля створення просторів.  

6. Тодорів Назарій (25), Коломия, 50 голосів

мс2йц

 

Моя програмна мета: запустити процес розвитку держави шляхом зупинки розумової та фізичної міграції населення.

Задачі

  • Створення ряду інститутів для вивчення проблемних сфер та подання проектів для їх вирішення (наприклад: інститут ринку праці, інститут реорганізації та удосконалення якості освіти, інститут перебудови держави у сферах її потенціалу, інститут по наданню грантів для наукових досліджень у перспективних напрямках).

  • Популяризація та зацікавленість людей дефіцитними професіями у державі, одночасно - створення відповідних умов та місць праці із забезпеченням спеціального соціального пакету.

  • Створення привабливої інвестиційної політики держави.

  • Кооперація бізнесу та навчальних закладів за схемою “бартер” (бізнес створює додаткові умови для практичного навчання студентів, навчальний заклад надає ресурс майбутніх працівників).

  • Створення нового житлового фонду для надання квартир на пільговій основі людям, котрі влаштовуються на державні місця по контракту на довготривалий термін

  • Реформа центру зайнятості

7. Микитюк Петро (38), Белелуя, 25 голосів

емек

Відкриття невеликих супермаркетів-дискаунтерів  та експрес-маркетів у малодоступних містах і селах України на основі занедбаних державних магазинів та універсамів спілки споживчих товариств.

Місцезнаходження: будь- який невеликий та малодоступний  населений пункт із населенням більше 1 тис осіб.

Часові рамки реалізації: відкриття одного торгового об’єкту займає  6 - 12 місяців, від аналізу ринку до реконструкції та аналізу асортименту.

Концепція: сучасний супермаркет із топовим асортиментом, найновішим обладнанням та конкурентною ціновою політикою.

Фінансування: основним джерелом фінансування є інвестори, також можна розглядати варіант франчайзингу.

План запуску:

  • Пошук приміщення, яке входить до спілки споживчих товариств.

  • Розроблення бізнес плану спираючись на кількість населення, можливих конкурентів, та платоспроможність того чи іншого регіону.

  • Підбір персоналу, навчання персоналу.

  • Проведення ремонтних робіт у приміщенні.

  • Розроблення концепції та асортименту торгового закладу.

  • Укладання угод із місцевими дистриб’юторами.

  • Підготовка до відкриття, завіз обладнання та товару.

  • Відкриття торгового закладу.

Соціальна складова проекту: задоволення споживчих потреб населення малодоступних регіонів, збільшення робочих місць із конкурентною заробітною платнею.

Економічна складова проекту: наповнення місцевих бюджетів. Збільшення платоспроможності населення малодоступних регіонів.

8. Русин Людмила(31), Івано-Франківськ, 15 голосів

акуй

 

Мета: зниження рівня смертності дітей віком до одного року, яке спричинене неналежним виконанням батьками своїх обов’язків.

Вчасно виявити загрозу життю та здоров’ю дитини. Педіатр чи патронажна медсестра щомісяця оглядають дитину віком до одного року.

Зобов’язати подавати сигнали до соціальних служб у випадку, коли:

  • Не відвідують педіатра.

  • Не роблять дитині щеплення та не пишуть від них відмову.

  • Одяг у дитини не відповідний до погодних умов.

  • Наявність на тілі дитини ознак грубого поводження.

  • Батьки в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

За умови виявлення працівниками соціальних служб не належного виконання батьками їх обов’язків:

  • надати консультації по догляду за дітьми;

  • показати, як правильно дотримуватись дитячої гігієни;

  • за потреби залучити волонтерські організації.

Головною метою соціальних працівників повинно бути: збереження сім’ї - дитина повинна залишатись з батьками, якщо її життю та здоров’ю нічого не загрожує.

Лише якщо всі попередньо описані рекомендації виконані, а позитивного результату патронажний соціальний працівник не бачить, тоді необхідно створити комісію і визначати наступну долю дитини.

9. Дзюба Тарас (31), Івано-Франківськ, 14 голосів

еп

АВТОКІНОТЕАТР «НА ПАРКОВІЙ»

Яка саме продукція буде вироблятися?

Індустрія розваг недаремно вважається однією з найбільш прибуткових, поряд зі сферою обслуговування, торгівлею. Перегляд хорошого кінофільму на свіжому повітрі – відмінний спосіб розслабитися після робочого дня або провести час з друзями у вихідний день. Планується відкрити ділянку, розраховану на двадцять авто.

Яка загальна вартість проекту та за рахунок яких коштів передбачається його реалізація?

Реалізація проекту передбачається за рахунок грантових коштів.

Які потреби покликаний задовольнити даний продукт?

Альтернитава закритим кінотеатрам.

• перегляд у власному авто;

• оптимізація витрат.

10. Мельничук Сергій (31), Коломия, 11 голосів.

ка

Метою мого проекту є донесення до свідомості українських громадян, що низький рівень життя — це не тільки заслуга політиків нашої держави, але кожного з нас. Щоб підвищити рівень життя, перш за все, необхідно почати робити зміни з самого себе, зокрема, з образу мислення.

Задати  собі питання: а що я зробив, щоб покращити рівень свого життя? А тоді вже звинувачувати всіх інших, тільки не себе в проблемах, які створюються.

11. Роман Реведжук (30), Космач, 10 голосів.

мауц

Моя програмна мета: створити керовану систему для досягнення стрімкого розвитку і розбудови України на базі самодостатніх регіонів (територіальних громад) шляхом впровадження інноваційних програм національного і регіонального розвитку, розкриття та використання наявного потенціалу кожного українця, забезпечення регіонального лідерства України.

Соціально-економічне завдання - створення в масштабах України фінансово, енергетично, продовольчо та соціально самодостатніх регіонів (територіальних громад), які визначають і корегують свої стратегічні та поточні пріоритети; широко впроваджують інноваційні технології, створюючи нові високооплачувані робочі місця, екологічно безпечні та комфортні умови життя для своїх мешканців, забезпечуючи комплексну глибинну переробку усієї наявної сировини та відходів, отримання продукції з максимально можливим рівнем доданої вартості; які забезпечують постійне зростання доходів населення; нарощують свій експортний потенціал; створюють умови для підготовки висококваліфікованих спеціалістів та функціонально повних команд, здатних взяти на себе відповідальність за створення нових «точок росту» та поширення уже апробованого позитивного досвіду в масштабах усієї України.

Форми реалізації:

Практичне досягнення визначеного завдання відбувається шляхом впровадження цільових регіональних програм (Програми регіонального  розвитку) у формі конкретних інноваційних проектів.

Терміни реалізації:

Терміни вирішення завдань залежать від умов у кожному конкретному регіоні.

Адміністративно-організаційна підготовка і запуск проекту потребує до 3-х місяців.

Для вирішення поставленого завдання у регіоні повинна бути створена відповідна Система зі своєю власною інфраструктурою.

ПРОПОНУЮ:

1. Створити на рівні областей Комітет територіального захисту та затвердити його Положення на сесії обласної Ради (документ готовий).

2. Затвердити постановою Комітету територіального захисту Регламент Уповноважених Комітету (документ готовий).

3. Наділити нашу команду (фахівці-управлінці, розробники концепцій, програм і проектів регіонального/національного розвитку) необхідними повноваженнями, а створеним органам управління надати необхідний адміністративно-правовий статус.

12. Косович Ольга (28), Івано-Франківськ, 1 голос

5н

Моя програмна мета: проект "Симфонія" про те, як кожен має право отримати шанс вирватись із світу тиші. А у нас є ресурси зробити це можливим.

Проблема: в Україні на сьогодні відсутній обов’язковий ехоскринінг новонароджених. žЯк наслідок – порушення слуху виявляють досить пізно, що часто призводить до непоправних наслідків.

Етапи проекту

1. 17 областей України забезпечити апаратами для ехоскринінгу. У розвинутих країнах існує система скринінгу слуху новонароджених дітей та відповідної ранньої інтервенції. В Україні системи раннього виявлення порушень слуху немає. Діагностичні та лікувальні можливості в Україні обмежені.

2. Усі області України. Після впровадження діагностики новонароджених, здійснити діагностування усіх діток до 3-ох років.

3. Україна + Білорусь. Обмін досвідом, стажування лікарів. Імплантації Кохлеарних Імплантів для білоруських та українських діток.

13. Семенюк Олег(31),Івано-Франківськ, 0 голосів

скау

 

Моя програмна мета під назвою «Попіклуйся про дітей» або Забезпечення повноцінного дитинства дітям України.

Проблема: усі молоді батьки, у яких нещодавно народилась малеча, знайомі із проблемою влаштування дитини у дитячий садок. А саме: якщо у Вас народилась малеча  орієнтовно у травні - червні місяці (тут потрібно індивідуально уточняти у кожному місті України, в Івано-Франківську саме так), то 90%, що Ви уже не потрапляєте у садочок, і не те що до дитячого садка біля Вашої домівки, а взагалі до жодного у місті. Тобто, батьки мають планувати не лише народження здорової дитини, але й точний місяць народження, щоб потім не було проблем із влаштуванням дитини до дитячого садочку.

Вирішення: всі ми бачимо, як активно в наш час розвивається в нашій країні будівельний бізнес, а саме як активно «виростають» нові будинки і розширяються міста.

Я вважаю, що потрібно зобов’язати кожного забудовника, будувати дитячий садок після того як забудовник збудував 10 (дану кількість будинків потрібно розглядати під кожне місто індивідуально) будинків. А уже організовувати та фінансувати подальшу роботу у цих дитсадках повинна місцева влада. Тобто забудовник будує та робить ремонт, далі все організовує місцева влада за кошти держбюджету.

Результат: збільшиться народжуваність в країні, тому що батьки будуть впевненні, що зможуть віддати свою дитину до садочка, а не сидіти у декреті до 6 -7 років.

Збільшиться кількість бажаючих працювати за рахунок батьків, котрі вийдуть із декрету, тому що віддадуть своїх дітей до дитячого садка.

Також всі розуміють, що кожна дитина, яка відвідує дитячий садок, набагато швидше розвивається, вчиться, пристосовується до життя в колективі та у повсякденному житті. Тобто отримує «повноцінне дитинство».

14. Луканюк Григорій (55), Богородчани, 0 голосів

му

 

«Щаслива сім’я - міцна країна»

Опис проекту та основні напрямки:

Участь у бойових діях, обстріли, людські жертви, смерть побратима  чи перебування у полоні неминуче позначаються на психологічному стані тих, хто побував в зоні АТО та брав участь у воєнних діях.

На наше переконання, таким громадянам необхідно вчитися долати негативні стани. Воїни, які повертаються із зони АТО, переживають важкі душевні травми, далеко не завжди можуть впоратися із поствоєнним синдромом. Це призводить до руйнування та розпаду сімей. Тому необхідно у державі створювати центри для надання комплексної психологічної допомоги учасникам АТО та їх сім’ям. Тому вважаємо за необхідне якнайшвидше ввести в експлуатацію Центр «Щаслива сім’я».   

У Центрі  працюватимуть  психологи, психотерапевти, лікарі-реабілітологи, соціальні працівники, юристи, які надаватимуть комплексну допомогу за методикою, що розроблена світовими фахівцями у галузі військової психології.

У Центрі передбачаються наступні види релаксаційних заходів: терапія за участю собак, іпотерапія, апітерапія, масаж, сауна, лікування у соляній печері рибна ловля, трудотерапія, екстримтерапія, гончарство, танцювально-рухова терапія, заняття на тренажерах, фототерапія.

Перевагою Центру  є перш за все місце його розташування, що сприятиме поліпшенню психоемоційного стану людини. Тут кожен матиме можливість використовуючи цілющу силу природи, отримати весь спектр психологічних послуг.  

Напрямки проекту:

•    консультування;

•    скрінінг;

•    діагностика;  

•    стабілізація;

•    соціально-психологічна реабілітація та психотерапія.

Виконання проекту забезпечить:

•    Відновлення фізичної, емоційно-вольової стійкості, повернення до професійної діяльності, закріплення позитивної установки на подальше мирне життя, проведення профілактичних заходів із метою попередження рецидивів психічних розладів, збереження і зміцнення психологічного здоров’я учасників АТО.

•    Стабілізація психологічного стану учасників АТО, мінімізація асоціальних проявів у життєдіяльності громади, передусім попередження насильства в сім’ях, підсилення ролі сімейних цінностей у суспільстві, підвищення рівня поінформованості учасників АТО, членів їх сімей та населення вцілому з питань соціальної підтримки та комплексної психологічної допомоги учасникам АТО, їх родинам

15. Волощук Галина (33), Коломия, 0 голосів.

икмпи

 

Мета: спрямування  сил на утвердження і розвиток в суспільстві історичних святинь та архітектурних пам’яток, національних ідеалів та духовної культури, виховання нової генерації української молоді, здатної будувати правову демократичну українську державу.

Завдання:

  • відродження національних традицій та звичаїв;

  • сприяння створенню національної  системи освіти та виховання;                                                                           

  • опікування дитячими закладами, охороною здоров'я матері і дитини;

  • створення благодійних фондів;

  • видання газет, журналів, іншої друкованої просвітницької та інформаційної продукції; організація тематичних конференцій, семінарів, диспутів, лекцій та зустрічей;

  • участь у громадсько-політичному житті;

  • співпраця з політичними і громадськими організаціями демократичної орієнтації.

Про те, яким чином відбувається перевірка голосів Лідерів, читайте у статті Заява громадської Наглядової Ради та Відбіркового комітету проекту “Нові лідери” щодо надійності та безпеки онлайн-голосування.

Інші новини

Громадська наглядова рада