пккуп

Київ-Маріуполь - 18 годин у дорозі. Як скоротити час руху потяга до цього міста?

19 липня

Координаторки проекту «Потяг на Маріуполь» Христина Морозова та Ольга Гвоздік розповіли, як можна змінити ситуацію, скоротити час маршруту та що кожен із нас може для цього зробити.

«Як нам розповідали раніше, вже були ініціативи з боку окремих депутатів, ініціативи від самих мешканців, активістів, молодіжного крила Маріуполя. І заклик був дуже простий: вирішити проблему залізничного сполучення з Маріуполем і перестати перетворювати місто на острів. Наша ініціатива стартувала 22 січня — символічно в День Соборності.

Для нас вона почалася з поїздки в Маріуполь, коли ми на власні очі побачили, як виглядає цей потяг і поїздка тривалістю 18 годин 45 хвилин», — розповідає Христина Морозова.

Ольга Гвоздік розповіла про свій досвід поїздок із Києва до Маріуполя, пов’язаний із її громадською діяльністю.

Окрім того, що в дорозі туди й назад витрачається більше доби, за цей час розряджаються телефони та ноутбуки, адже в плацкартних вагонах немає розеток. «Коли ви їдете в Маріуполь і приїжджаєте туди посередині дня, у вас не залишається достатньо часу, щоб проводити певні активності. Щоб здійснити певну активність, вам треба залишатися ще на ніч у Маріуполі, потім знову повертатись. Добу ви витрачаєте на дорогу, що є не зовсім зручним. Так само проблема в тому, що за 18 годин розряджаються телефони, ноутбуки – ви залишаєтесь повністю без зв’язку з зовнішнім світом. За 18 годин можна з’їздити в іншу країну, а в межах своєї країни ми не можемо добратися до визначеного місця».

Координаторка проекту Христина Морозова розповіла, що разом з експертами Віктором Гарвоною (співзасновник Громадського контролю залізниці) та Олександром Рудомановим (журналіст, блогер lb.ua) команда підготувала два сценарії реалізації проекту: «Ми знаємо, як скоротити час руху з Києва до Маріуполя в першому сценарії до 15 годин 30 хвилин, а в другому випадку – до 13 годин 30 хвилин. Дуже важливо, що ці сценарії фактично не потребують фінансових затрат, тут потрібно просто трішки змінити маршрут у першому випадку, а у випадку 13 годин 30 хвилин — придбати буквально двадцять вагонів – приблизно такі, як Крюківського заводу, і просто взяти з депо два електровози.

Ми закликаємо долучатися до проекту і людей, які не живуть в Маріуполі або рідко там бувають, тому що це тільки початок. Ми прекрасно знаємо, що сполучення з Луганщиною також жахливе, а доїхати зі Львова в Маріуполь взагалі займає 30 годин.

Якщо у нас вийде реалізувати проект з Києва до Маріуполя та назад, це буде підставою говорити з Укрзалізницею про інші сполучення».

Детальніше за посиланням.

Тут можна знайти відео про проект.

Сторінка на .

Пост із пропозицією маршрута.

Інші новини

Громадська наглядова рада