см

Київські чиновники хочуть знищити Дністер, – Володимир Гергелюк (відео)

1 серпня

Вже третій рік триває боротьба активістів, науковців, представників місцевих громад проти будівництва шести гідроелектростанцій в Дністровському каньйоні, який входить в п’ятірку природних чудес України.

Ця ділянка Дністра об‘єднує Івано-Франківську, Тернопільську та Чернівецьку області.

Проект будівництва затвердив Кабінет Міністрів своїм рішенням в 2015 році. Роботи має виконувати кабмінівська фірма «Укргідроенерго».

«Ми ініціювали рішення сесій обласних, районних та сільських рад, були зібрані тисячі підписів, але проект продовжують просувати.

Складається враження, що київські чиновники хочуть знищити Дністер для власної наживи», – говорить активіст Володимир Гергелюк.

Він започаткував міжнародний рух #saveDnister_fromHPP, щоб привернути увагу світової спільноти до цієї глобальної проблеми. Українці в цілому світі підтримали флеш-моб проти ГЕС.

«Проект ГЕС був спланований ще в сталінські часи. І в дусі «стройок вєка» планується  звести шість бетонних дамб з водосховищами, одна з ГЕС має бути дериваційною, тобто русло Дністра хочуть загнати в трубу.

Для реалізації проекту Європейський банк реконструкції та розвитку виділяє кредит 1 млрд 100 млн. євро. Ми проаналізували економічну ефективність, і ось що виходить. Шість гідроелектростанцій вироблятимуть потужність 390 МВт. Ми порахували з фахівцями по сонячній енергетиці, що для будівництва сонячних станцій з аналогічною потужністю потрібно 390 млн євро, тобто 700 млн. євро можна зекономити. Це не рахуючи втрат навколишнього середовища», – заявляє Гергелюк.

Вже також є висновки науково-дослідних організацій щодо впливу на довкілля, в яких йдеться про затоплення населених пунктів, відселення людей, зсуви карстових порід.

Іхтіологи стверджують, що зникне популяція червонокнижних риб – веризуба, шипа (осетрові), які залишилися тільки в цьому басейні.

Нещодавно Всесвітній фонд природи WWF висловив свою офіційну позицію проти ГЕС на Дністрі.

Впертість, з якою «Укргідроенерго» просуває цей проект, ігноруючи здоровий глузд, позицію місцевих громад, авторитетні природоохоронні та наукові установи, говорить про корупційну суть цієї справи. Можливість роздерибанити мільярди гривень рухає цих ділків.

Керівник ГО «НАШ ЗАХІД» Володимир Гергелюк разом з іншими громадськими організаціями презентували свою стратегію розвитку туристичного потенціалу Дністровського каньйону. Це залучення інвестицій державного та приватного сектора для розвитку рекреаційної інфраструктури каньйону.

Володимир заявив: «Ми звертаємося до всіх українців – не стояти осторонь нищенню Дністра купкою ненажерливих чиновників. Позиція кожного тут, в Україні, та за межами нашої держави має бути одностайною: Ні ГЕСам на Дністрі!

Джерело: ukrainianpeople.us

Інші новини

Громадська наглядова рада