ипи

Лідер Алла Гонтар: Дешеве паливо для всіх

25 липня

Алла Гонтар вже два роки голова села Журавичі на Волині. Її мета - розвиток. Почала з найменшого - привела в селі до ладу зупинки, встановила смітники, але прагне більшого - зробити Журавичі енергонезалежними. Газу в селі немає, зате є торф, його треба тільки видобути.

- Село не байдуже. З села починається краще майбутнє України, - каже Алла.

У цьому впевнена Алла Гонтар, колишня бізнес-вумен, яка понад два роки тому почала розвивати рідне село, ставши головою Журавич.

Почала з елементарного - навела порядок: зрізали старі дерева, відновили старі зупинки, встановили смітники.

- Ніби проста ідея - клумба, без дороговартісних затрат. Збудована зупинка - перебудовувати дорого, а ми купили фарбу і розмалювали: соняшник, з іншої сторони - калина, - показує Алла.

Жінка знає, що найбільше людей у невеличкому селі турбує паливо, адже газу тут немає. Будинки та соціальні заклади опалюють дорогими дровами і торфобрикетами.

За зиму родини витрачають три машини деревини по чотири тисячі гривень за кожну. На школу, садочок та медзаклади йдуть сотні тисяч, тож виникла ідея -  самим видобувати торф.

- Добування корисних копалин місцевого значення для забезпечення комунальних закладів та малозабезпечених верств населення. Сьогодні ми маємо покладни, які ще є на 20 років. У нас лежить проект, - розповідає учасниця проекту.

Люди знають, як це зробити, мають місце, потрібна лише техніка: трактор зі спеціальним оснащенням.

- Подивіться скрізь, високоякісний. Тут дорога, а тут під кожною рослиною, який у нас придатний до роботи, - впевнена жінка.

Ідею голови місцеві підтримують, адже це дасть змогу заощадити десятки тисяч гривень. Якщо все вдасться, то інвестор може з’явитися.

- Знайшлась людина, яка хоче, береться за це і пробиває далі й далі. Все гарно організовується. Ми віримо в Анатоліївну., - розповідає жителька села.

Пані Алла переконана, шлях до успіху починається з найменших кроків.

- Проект “Нові лідери” можливість для таких, як я здобути перемогу, впевненість у собі і змінювати село. А з села починається вся Україна, з нашого якісного гарного сільського життя, - впевнена Алла.

Свою ідею Алла Гонтар зареєструвала в останній момент, адже жінка постійно у відрядженнях та ще й здобуває вищу освіту юриста. Тепер сподівається на перемогу, аби втілити свою ідею у життя задля рідного села.

За програму Алли Гонтар проголосувало 1099 виборців. Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми Фактів ICTV:

Інші новини

Громадська наглядова рада