Таранцова

Лідер Анна Таранцова: Як навчити українців правильно сортувати сміття

16 липня

Вона мріє про чисте довкілля та європейську культуру поводження з відходами в Україні. Проект Анни Таранцової - навчити українців сортувати правильно сміття.

Кращий світовий досвід свідчить, що це не так складно, як здається. Головне - створити правильне законодавство і поставити роздільні баки у кожному дворі, саме цим і займається наша героїня.

- Суть мого проекту - це запровадити кращі практики поводження з відходами, які застосовуються у світі, в першу чергу,  у країнах ЄС, - розповідає Анна Таранцова.

Менше споживати, сортувати та переробляти відходи. Позбутися безкрайніх сміттєзвалищ провідним країнам світу допомогли саме ці три правила, допоможуть і Україні впевнена Анна Таранцова. Тому активно бореться зі сміттєвим колапсом в Україні, працюючи над профільними пілотними проектами і законодавством.

Перші успіхи вже є - контейнери для роздільного збору відходів у Вишгороді.

- Сортувати відходи, насправді, не важко - треба просто викидати пластикові відходи до жовтого контейнеру, а скляні - до зеленого, - пояснює Анна

Аби досягнути успіху, так повинен робити кожен з нас. Тому Анна хоче поширити культуру сумлінного поводження з відходами шляхом інформаційних кампаній для дітей і дорослих. А також окремо - для місцевої влади. Для початку - для Києва, Львова та Маріуполя, звідки нова практика згодом поширюватиметься на всю Україну.

- Моя мета і моя мрія, щоб контейнери для роздільного збирання з’явились біля кожного будинку і щоб люди навчились правильно поводитись з відходами, розділяти їх. Адже відходи - це цінний ресурс для повторного перероблення, - запевняє учасниця проекту.

Допомогти в цій місії покликана розширена відповідальність бізнесу. За задумом, виробники товарів інвестуватимуть у нову інфраструктуру сортування відходів. Тож звичайне побутове сміття, нарешті, зможе перетворитися на корисну сировину.

У світі - це поширена практика, українці ж усе марнотратно викидають на смітник.

- Склотарні, картонно-паперові комбінати вимушені імпортувати сировину у вигляді вторинних ресурсів із-за кордону. В той час, коли в Україні, майже всі відходи, в тому числі і ті, які б могли бути перероблені і стати вторинною сировиною, потрапляють на звалище, - каже Анна.

Як наслідок, Україна нині потопає у смітті, зокрема в сумнозвісних пакетах. Хоча зменшити їхнє використання досить просто - замінити пакети на багаторазові торбинки.

- Я закликаю всіх відмовлятися використання одноразових поліетиленових пакетів. Заміняти їх багаторазовими сумками, які коштують дорожче, але служать багато років і не забруднюють навколишнє середовище, - переконує учасниця проекту.

Такі прості поради допоможуть зменшити кількість побутового сміття та відсортувати його. А це стане першим кроком для подальшої переробки відходів і побудови економіки замкненого циклу:без засміченого довкілля та байдужих громадян.

За програму Анни Таранцової проголосувало 890 виборців, тож у топ-50 Лідерів за результатами голосування Виборців вона не пройшла. Але її програму з-поміж 860 анкет претендентів відібрав Відбірковий комітет.

Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ІСТV:

Інші новини

Громадська наглядова рада