ептп

Лідер Єгор Чернєв: Як здійснити в країні інноваційний переворот

3 серпня

Фахівець із впровадження новітніх технологій, Єгор Чернєв дбає про розвиток вітчизняних стартапів.

Зрушує зміни у державних компаніях та прагне, аби українська економіка не залежала від природних ресурсів, а розквітала завдяки технологічним інноваціям.

З Єгором Чернєвим ми зустрічаємося біля головної пошти країни. Він - фахівець із розвитку новітніх технологій.

У кабінеті нас чекає Ігор Смілянський - керівник “Укрпошти”. Єгор розкриває лептоп та розказує про нову платформу, де команди стартаперів пропонуватимуть державним компаніям нові рішення для старих проблем.

Приміром, як полегшити комунікацію між підрозділами, як покращити послуги або зменшити витрати та збільшити прибутки. Ідея менеджера зацікавила.

— Ми сформуємо запит на вирішення цих проблем серед стартапів, окрім того, ще сформуємо експертну групу, яка оцінюватиме ці стартапи, - пояснює Єгор.

— Де набрати, наприклад, стільки інноваційних людей на всі наші державні компанії. Вони десь бігають, да? Чи вони десь щось залишать і кудись прийдуть? Тому саме от через таку платформу люди, які не можуть собі дозволити за державні заробітні плати, а лиш бажають якось долучитися до реформ в країні. Це така платформа, яка може об’єднати цих людей, - каже Ігор Смілянський.

Це креативний квартал - простір для інтелектуальної праці та творчості. Саме у таких місцях, зазвичай, народжуються ідеї у молодих винахідників та підприємців.

Євген теж розвиває інновації. У цих креативних осередках він збирає команди стартаперів для вирішення конкретних завдань, а тому розуміє і підтримує Єгорову ідею створити платформу та звести два світи: прогресивних інтелектуалів і бюрократичну державну машину.

- Уявіть, коли Україна може хвалитися тим, що найкрутіші стартапи чи інноваційні командисз усього світу працюють і трансформують наше міністерство, наші порти, залізну дорогу, пошту, - каже підприємець у галузі ІТ-технологій Євген Сарнцов.

У нової онлайн-платформи вже є перше замовлення: до національної поліції звернулася асоціація батьків дітей з аутизмом. Хочуть, аби їхня малеча завжди була на зв’язку, але не знають як це організувати.

- Діти губляться, і навіть не допомагає, коли їм там надягають якісь браслети з маячками чи якісь девайси - вони їх знімають. Цю проблему потрібно вирішувати іншим чином, якимось інноваційним, - пояснює Єгор.

Саме зростання попиту на новітні технології у середині країни є запорукою успіху, певен Єгор.

Передусім, каже, слід поліпшити інвестиційний клімат, потім створювати та збільшувати фонди, які даватимуть гроші на інновації.

Торік в Україні у стартапи вклали 258 млн. дол., для порівняння в Ізраїлі майже п’ять мільярдів. Нам треба ще чимало надолужити, наполягає Єгор.

— Зараз вже деякі країни працюють за шостим технологічним укладом - це нанотехнології. Ми працюємо за четвертим - це індустріальний уклад, це ще машини десь автоматизовано, десь ні, - розказує чоловік.

Аби допомогти подолати цю прірву, Єгор узяв участь у розробці концепції розвитку цифрової економіки - написав розділ про кібернетичну промисловість.

Документ узяли на озброєння урядовці і до 2020 року впроваджуватимуть інновації в усіх галузях.

— Наша задача - розкрити ці проекти, привернути сюди інвесторів, спеціалістів, зацікавити і державні, і місцеві органи влади. В тому, щоб ці проекти стали реальними і були частиною цифрових перетворень в Україні, - каже виконавчий директор ГО “Хай-Тек офіс Україна” Андрій Бірюков.

Стимулювати вітчизняні стартапи, осучаснювати виробництво та докорінно змінювати економіку, аби донести ці ідеї усій країні - для цього Єгор Чернєв узяв участь у проекті “Нові лідери”.

Він мріє, аби Україна славилася не лише аграрною продукцією та корисними копалинами, а й новітніми технологіями.

- Залежати від ресурсів і залежати від кон'юнктури цінних ресурсів на зовнішньому ринку - це шлях в нікуди. Тому нам потрібно розвивати цей напрямок інновацій в усіх сферах. Я хочу, щоб якомога більше людей зрозуміли, що це єдиний шлях до розвитку і навіть до виживання, - впевнений учасник проекту.

За програму Єгора Чернєва проголосувало 309 виборців, тож у топ-50 Лідерів за результатами голосування Виборців вона не пройшла. Але її програму з-поміж 860 анкет претендентів відібрав Відбірковий комітет.

Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми "Вікна" телеканалу СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада