ваір

Лідер Євгенія Аратовська: Як перетворити сміття на гроші замість того, аби забруднювати довкілля

21 червня

Українці мають сортувати сміття, а у кожному регіоні мають бути сортувальні станції —  із такою метою на проект "Нові лідери" прийшла Євгенія Аратовська.

Вона вже четвертий рік займається проблемою переробки сміття. Відкрила у Києві три сортувальні станції, одна з яких - повного циклу. На досягнутому зупинятися не збирається.

"Україна без сміття" - так називається громадська організація Аратовської, і вона впевнена: колись так справді можна буде сказати про нашу країну.

— Пластикові пляшки перероблюються і стають одягом. Упаковки від молока переробляться на папір, і можуть стати книжками. З металевих бляшанок теж можна робити рами від велосипеда, наприклад. Щонайменше, на 55 мільйонів доларів щороку наші підприємства закуповують папір чи паперове сміття з інших країн через те, що ми його не збираємо у достатній кількості, - каже Аратовська.

Чотири роки Євгенія Аратовська переконує українців: сміття - це гроші, його треба переробляти, а не скидати в ліси та річки.

Її сортувальна станція вже третя в Києві, відкрита громадською організацією Аратовської "Україна без сміття"  і єдина повного циклу. Тут сортують та пресують непотріб, а вже готову для переробки сировину відвантажують компаніям. Невдовзі навіть самостійно збираються виготовляти декоративні горщики для квітів. Для цього вже збирають кошти на спеціальне обладнання.

— Ці горщики - для квітів або для фруктів - виготовляються зі звичайних кришечок. Їх подрібнюють, потім потім створюються спеціальна нитка, яка дуже красиво виглядає, і з якої можна виготовляти будь що. У вересні ми почнемо роботи і плануємо запрошувати студентів та старшокласників, щоб вони на власні очі переконались - сміття можна переробити у щось неймовірне, - розповідає вона.

Таких станцій бракує у столиці, не кажучи вже про регіони.

Цього року на законодавчому рівні українцям заборонили скидати усе сміття у один контейнер. Проте досі незрозуміло, хто має платити за установку контейнерів, збір відходів та роботу сортувальних станцій. Для цього теж потрібні законодавчі зміни. І вигадувати велосипед не треба.

— У всьому світі компанії, які витотовляють різні види пакування — з паперу, скла, пластику, самі ж і створюють інфраструктуру під збір сміття. І відшкодовують витрати заготівельникам на збір цієї сировини, - каже активістка. 

Саме за таким принципом запрацювала сортувальна станція ГО "Україна без сміття". Приватна іноземна компанія вклала 500 тисяч гривень у її створення. Аби заохотити відкривати такі пункти у інших регіонах, Євгенія вирішила взяти участь у проекті "Нові лідери".

Каже, хоч закони недосконалі, а відповідального бізнесу небагато, усе можливо, якщо кожен українець буде свідомим.

Інші новини

Громадська наглядова рада