цв

Лідер Геннадій Друзенко: Якісні медобстеження для жителів "сірої" зони

15 червня

Три з половиною роки тому правник-міжнародник з британською освітою та держслужбовець першої категорії Геннадій Друзенко разом із друзями створив перші імпровізовані мобільні медичні групи, що почали надавати допомогу активістам Майдану під час зіткнень на Банковій 1 грудня 2013 року. У 2014 році медична ініціатива Геннадія та побратимів поступово трансформувалась у Перший добровольчий шпиталь імені Пирогова. Зараз Геннадій Друзенко планує обстежити людей у “сірій” зоні, бо, за різними даними, там лишилось близько 40 тисяч мешканців, які не мають доступу до якісної медицини.

Свій проект "Мобільна клініка" чоловік оцінює у 8 млн гривень, тож грошовий приз, який хоче виграти у проекті “Нові лідери”, пішов би на добру справу.

У медики Геннадія Друзенка підштовхнув Майдан - тоді юридичні знання допомогли йому облаштувати шпиталь у комітетах Верховної ради. Тоді вдалось врятувати кілька десятків людей, пізніше, під час війни, лік пішов на тисячі. Офіційно перший добровольчий мобільний шпиталь створили після трагедії в Іловайську.

— Потрібно везти не пораненого сотні кілометрів — навіть в чудову лікарню Мечникова, а привезти кваліфіковану медицину якомога ближче до лінії фронту.

Набір добровольців триває постійно - за 3,5 роки волонтерами на фронт відправили 400 людей.

— Люди, які вже їздили, їдуть знову — їх затягує. Це як сипучі піски - ти потрапляєш на фронт, і уже вийти із цього кола не можеш, бо ти їдеш допомогти, - розповів  журналісту ветеран ПДМШ імені Пирогова Ігор Буйвол.

Добровольці їдуть у шпиталь приблизно на місяць. Державі це коштує місячної зарплати медика, волонтеру - відчуття обов'язку та головного болю: де знайти машину, пальне та необхідні ліки.

За три з половиною роки волонтери мобільного шпиталю врятували 40 тисяч пацієнтів. Нині на фронті трохи спокійніше, та лікарі вкрай необхідні в селах біля лінії зіткнення.

— Чим ближче до передової, тим більше нестача медиків. В тій же Попасній головний лікар уже три роки ходить із ключами трикімнатної квартири: мовляв, приїжджайте та живіть. Але от черговий обстріл - і навіть ті медики, хто збирався, різко передумують, - каже Геннадій Друзенко.

Найбільші проблеми - на Луганщині, тож за допомогою проекту "Нові лідери" Геннадій хоче створити мобільну клініку для так званої "сірої зони", яка курсуватиме селами та обстежуватиме тих, хто живе під обстрілами.

Загальна вартість проекту - 8 мільйонів гривень. Якщо вдасться виграти мільйон - волонтерам вистачить його на кілька місяців роботи.

Геннадій каже, його проект не тільки про миттєву допомогу хворим,  він про те, щоб показати людям на лінії зіткнення — про них не забули.

— Починається все з конфлікту з сином, який привіз свого батька лікарю й каже: "Ты что, на нормальном языке говорить не умеешь?". А закінчується ввечері, що він йому приносить пляшку і починає суржиком вибачатися. Мудрість, любов, сонце в очах ламають оці криги, які десятиліттями складалися в тому регіоні, - каже Геннадій Друзенко.

За програму Геннадія Друзенка виборці віддали 135 голосів, а пізніше Відбірковий комітет обрав її як одну із найбільш реалістичних та таких, що відповідають меті проекту.

Остаточна доля його проекту Мобільна клінікабуде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше про проект Геннадія Друзенка дивіться у сюжеті “Факти ICTV”.

Інші новини

Громадська наглядова рада