Курус

Лідер Ігор Курус: Як запровадити інструменти прямої демократії в Україні

30 серпня

Посадовці мають звітувати перед виборцями і партіями. Але для цього треба змінити систему влади і повернути громадян, певен Ігор Курус, учасник "Нових лідерів". Він нині очолює музей Івана Франка, але добре розуміється на народовладді. Тож пропонує змінити законодавство, аби спростити комунікацію між владою та народом.

Рукописи, сімейні світлини, в куточку — старенька друкарська машинка — у двокімнатній квартирі помістилась ціла епоха Франків.

— Про Івана Франка усі знають, а про його дітей — мало хто. Маємо, наприклад, унікальний машинопис в оригіналі від Анни Франко-Ключко. Або от фото Тараса Франка серед тенісистів, — проводить журналістам “Вікон” екскурсію Ігор Курус.

Перед камерою тримається впевнено, бо 5 років обіймав посаду заступника голови національної ради з питань теле- та радіомовлення. Та любов до творчості земляка і видатного поета навернула його до геть іншого заняття. Нині він — директор фонду Івана Франка. Раз на рік їхні фонд обирає найкращих науковців з усього світу. Водночас Ігор веде активну політичну діяльність і пропагує народовладдя, щоб зрозуміло пояснити, що таке демократія.

— Пряма демократія — це коли після виборів чиновники не піднімаються нагору, а слухають людей, можуть стати із ними по інший бік влади і сказати "стоп". У разі, якщо цього не відбувається, народ має звільнити цього чиновника. Просто у країні величезна недовіра до всіх і до всього, — розповідає Ігор Курус.

Щоб це змінити, потрібно спростити процес комунікації між виборцями та владою. Щоб вони чули, а головне — дослухались одне до одного. Такою є програма Ігоря Куруса. У проекті "Нові лідери" він — у сотні найкращих.

Наводить приклади держав, де така форма врядування, як пряма демократія, успішно впроваджена і діє. Наприклад, скандинавські країни, США. Приміром, у Швейцарії громадськість може запропонувати зміни до Конституції. Або навіть накласти вето на вже ухвалений парламентом закон.

— Про Швейцарію мовчу, бо там влада питає дозволу у народу про усе, що вона хоче зробити. Навіть, про те, продавати золото чи ні. Виносять на референдум це питання, і громадяни вирішують, що продавати його країна не буде. Оце — найвищий рівень довіри влади до громадян і громадян до влади. Звичайно, що це можна зробити тільки через законодавчі акти, — зазначає Ігор Курус.

А для цього потрібна політична воля і час. Ігор вважає, що країна рухається у  правильному напрямку. Згадує практику петицій, закон про місцеве самоврядування та децентралізацію. Та працювати, каже Ігор, нам є ще над чим. Окремо і над відповідальністю, якої ще маємо навчитися.

— Знаєте, ми проїхали, напевно, областей 15, обговорювали цей проект і було дуже багато антитез: наприклад, що у разі впровадження інструменту прямої демократії у країні буде бардак. Так, може бути. Якщо люди не знатимуть, як цим користуватись, - знизує плечима чоловік.

Згадуючи історію народовладдя, Ігор Курус приводить нас на Андріївський узвіз. Ось на цьому місці, де зараз паркують авто, за часів Київської Русі був так званий бабин торжок — тут продавали різний крам, а ще — ухвалювали надважливі рішення.

— У ці часи князь виходив до своїх громадян і казав про рішення, яке хоче ухвалити. Вони підтримували, і тоді князь це робив. Вічева демократія, яка була у київські часи, повинна привести нас до прямої демократії. Людей не треба боятися. Якщо влада комунікує з людьми, тоді все буде гаразд, тоді буде довіра, — розповів журналісту учасник “Нових лідерів”.

За програму Володимира Ступака проголосувало 1011 виборців. 

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходили сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше - у сюжеті програми "Вікна-Новини" від СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада