прр

Лідер Лілія Кісліцина: Перинатальний центр для Краматорська

30 липня

Подарувати Краматорську сучасний перинатальний центр мріє Лілія Кісліцина. Жінка не мислить свого життя поза Донецькою областю, хоча, каже, її кликали переїжджати до інших регіонів України, навіть за кордон.

Кісліцина вважає, що має достатньо ентузіазму, аби забезпечити жінок Краматорська правом народжувати в комфорті та ростити дітей у дружньому місці.

Якщо виграє мільйон, витратить його на апарат УЗД або зробить перший внесок у створення перинатального центру.

Лідія Кісліцина - людина-енерджайзер: щойно повернулась з конференції у Житомирі і Києві, і вже наступного ранку у парку Пушкіна зустрічається з мамами Краматорська.

Волонтер, бізнес-вумен, місцевий депутат і борець за права жінок нині взялась організовувати у Краматорську перинатальний центр. Каже, до війни майбутні мами, часто їздили консультуватись у Донецьк, нині ж такої можливості нема, а у Краматорську народжують і місцеві жительки, і мами з окупованих територій.

Юля, наприклад, три роки тому втекла з Горлівки.

- На фоні того, що я могла народжувати там: під звуки бомбардувань, все було, в цілому, добре. Дивилася на приклади інших пологових будинків. Побачила, що обладнання і ліжка бувають краще, - каже Юлія.

Наталя народжує у Краматорську уже третю дитину. Має свого перевіреного фахівця у тутешньому пологовому. Якщо необхідні складні аналізи та дослідження, без коштовних лабораторій в інших клініках не обійтись.

Лілія запевняє, що саме вона переконувала місцеву владу дати гроші на ремонт та ось ці нові ліжка.

- Бачите, воно металеве - його легко витерти можна вимити, зробити сан-обробку, - показує Лілія.

Нині, хоче зробити так, щоб жінки залишались народжувати у Краматорську. Адже фахівців тут вистачає, однак, і складних випадків побільшало через війну.

- Перинатальний центр - це поліпшена медична допомога. Лікарі беруть головою і руками, тому що такі умови у нас, - каже лікар-акушер Ірина Попова.

Лікар каже, у перинатальному центрі за жінкою могли б слідкувати від самого початку вагітності - це також підвищило б статус закладу.

Депутати підрахували: на повноцінний перехід від пологового будинку до перинатального центру необхідно 100 млн. гривень. Лілія ж поки хоче через проект “Нові лідери” заробити гроші на перший крок - якісний апарат ультразвукової діагностики.

- Жінки бояться іти до лікарів. У жінок немає грошей, щоб іти займатися своїм здоров’ям, -  розповідає учасниця проекту.

А ще своїм прикладом вона хоче довести - є люди, які не збираються тікати ані з України, ані зі свого, хоч і суворого, але улюбленого краю.

- Я народилася на цій землі і я її дуже люблю. Я не збираюся нікуди їхати і я хочу, щоб цей край, який наповнений унікальними людьми, фахівцями - щоб він розквытнув, - ділиться Лілія.

За програму Лілії Кісліциної проголосувало 460 виборців, тож у топ-50 Лідерів за результатами голосування Виборців вона не пройшла. Але її програму з-поміж 860 анкет претендентів відібрав Відбірковий комітет.

Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ІСТV:

Інші новини

Громадська наглядова рада