Бородін

Лідер Максим Бородін: Як боротися з екологічним забрудненням промислових міст України

28 серпня

Максим Бородін з Маріуполя впевнений, що громадськість може ефективно слідкувати за рівнем шкідливих викидів промислових підприємств та, більше того, зобов’язувати їх власників розвивати екологічні проекти. Причому, робити це не на папері, а в дійсності.

Навіть під час інтерв’ю він не випускає з рук мобільного та вкотре фіксує порушення природоохоронного законодавства одним з промислових підприємств міста. Максим Бородін — правознавець за фахом, який почав протестувати проти забруднення Маріуполя 6 років тому.

Тоді це були екопротести “Дайте кисню!”, “Зробимо Україну чистою” та “Стоп смог”. Такі акції почалися і в інших промислових містах України, вони мали чималий резонанс.

У той час у Маріуполі ще ніхто не вірив, що тут, де розташовані 2 потужні металургійні підприємства, на яких працює більшість жителів, взагалі можливо вимагати чистого повітря.

Нині Максим із командою розробляє проект громадського контролю за викидами промислових підприємств. Активісти, яким набридло дихати шкідливими газами, самі зібрали 80 тис грн, аби купити власну незалежну мобільну лабораторію, що працюватиме у місті цілодобово.

Тепер планує із командою створити ефективну систему державного моніторингу та встановлення газоаналізаторів на кожному великому джерелі викидів. Активіст каже, що лише так можна спонукати потужні підприємства дотримуватися екологічного законодавства. У разі відмови останнім доведеться платити чималий штраф.

Максим Бородін впевнений, що із вирішенням проблем екології на державному ріввні і за умови активної підтримки громадськості ми маємо шанс жити у чистій країні.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходили сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ICTV:

Інші новини

Громадська наглядова рада