мв

Лідер Мар'ян Заблоцький: як суттєво знизити ціни в Україні

3 липня

Не лише на ягоди, а й на усі товари в Україні можна суттєво знизити ціни. У цьому переконаний один з учасників проекту “Нові лідери”. У високих цінниках закладені зайві мита та акцизи та збори, які не дозволяють придбати товар дешевше.

В результаті, харчі, одяг чи ті ж автомобілі в Україні вартують подекуди більше, ніж у заможному ЄС. Тож мета економіста Мар’яна Заблоцького знизити ціни в Україні, і він знає як.

За всі товари і послуги українці переплачують від чотирьох до п'ятдесяти відсотків упевнений економіст Мар’ян Заблоцький. Так суттєво наші чеки збільшують різноманітні мита, акцизи та збори. Як наслідок, багато товарів нині дешевше купити за кордоном.

Я вважаю, що це абсолютне свинство, коли одна й та сама сукня, наприклад, один і той самий одяг, в одній і тій самій торговій мережі продається в Україні, наприклад за 2000 гривень, а в Польші за 1400, - обурений Мар’ян.

До таких економічних парадоксів призвела неправильна політика протекціонізму, переконаний Заблоцький.

Держава роками захищає цілі галузі, встановлюючи величезні мита на імпортні товари. Про те, користь від того отримують, хіба що вітчизняні монополісти. Без конкуренції вони суттєво завищують ціни.

Читайте: Україна імпортує 300 тис. т макулатури, коли власна сировина є на звалищі - Таранцова

За підрахунками економіста, за умови скасування обмежень - вартість одягу знизилась би десять відсотків, цукру та солодощів на 20%, а електрики - аж на третину. І кожна українська родина заощадила б понад дві тисячі гривень.

Допомогти реалізувати свою мету Мар’ян Заблоцький прагне у проекті “Нові лідери”.

Моя програма полягає в тому, щоб скасувати всі бар’єри, які не дозволяють бути цінам на певні товари в Україні, такими ж низькими, як і в сусідніх країнах, - говорить Мар’ян.

На думку економіста, в Україні можна здешевити ще й пальне, мобільний зв’язок і авіаквитки. Крім того, скасування псевдопітримки окремих галузей розв’яже ще й проблему, так званих, “євроблях”. Не нові автомобілі з ЄС для українців стануть удвічі доступнішими. Усе одно вітчизняний автопром, так і не став конкурентоспроможним.

Навіщо нам змушувати українців платити дорого за авто, якщо - це, все одно, не працює. Якщо, все одно, наші заводи не виробляють більше авто і все, що вони зробили за останні 25 років - це “Ланус” і “Таврія Нова”, - говорить економіст.

- Владі слід жорстко боротися з монополіями, стимулювати конкуренцію, - каже Заблоцький. Економіст уже працює над відповідними законопроектами й вірить, невдовзі, ціни в країні, нарешті не зростуть, а знизяться. А бізнес вестимуть по-чесному.

За програму Мар'яна Заблоцького проголосувало 1590 виборця. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ІСТV:

Інші новини

Громадська наглядова рада