Мельник

Лідер Микола Мельник: публічність та прозорість у процедурі банкрутства

3 липня

Як захистити бізнес від фіктивного банкрутства знає Микола Мельник - учасник проекту “Нові лідери”. Юрист за освітою, він має особистий досвід порятунку підприємства, яке намагалися пустити з торбами по світу “добросовісні керівники”. І нині, розробляє систему громадського контролю, яка убезпечить малий та середній бізнес від рейдерства.

Проект Миколи про захист бізнесу.

- Програма, на перший погляд, складна, але вона дуже проста у своїй природі, - каже учасник проекту.

Микола узявся змінювати усталену процедуру банкрутства. Пояснює - юридичні терміни на простих прикладах.

- Банкрутство буває природне, як і рибалка і неприродне , так зване, фіктивне, - пояснює Микола.

Для останнього, каже, що причин є багато. Інколи - це банальне рейдерство і підприємства банкрутують ніби законно, але не завжди, чесно. Малий та середній бізнес геть незахищені.

- Суть моєї програми, щоб усі процедури пов’язані з банкрутством, відновленням платоспроможності були публічні, прозорі і контрольовані громадськістю. На сьогоднішній день, у нас немає дієвих інститутів, які контролювали б ці процедури, - розповідає Микола Мельник.

Така мета сформувалася не випадково: кілька років тому, він прийшов працювати юристом на підприємство, що виробляє снеки. Завод процвітав ніби-то. Але в один день усе змінилось.

- До нас сторонніх кредиторів вимог було на 50 млн. Попередні керівники поробили фіктивні договори на надання позик, матеріальної фінансової допомоги, - згадує Микола.

Успішне підприємство, раптом потрапило під прес фіктивного банкрутства. Кілька років боротьби, 75 судових засідань. Керівники, що ледь не вбили бізнес, одразу повтікали, навіть документів своїх не забрали. Робітники на кілька місяців залишилися без зарплатні.

Замість того, щоб розтягти завод по частинах і розбігтися - люди залишилися.

Фіктивні кредитори розсіялися у судах: Микола Мельник відвоював підприємство. Нині, воно потроху відроджується.

- Шість місяців приходить батько чи мати додому і не приносить хліба. Це, мабуть, бажання цих працівників зберегти завод, - ділиться учасник проекту.

Микола каже, що перемога далася надскладно. Далеко не кожен бізнес зможе таке витримати, але він відчув усе зсередини і знає, що саме потрібно змінити, аби врятувати малий та середній бізнес в Україні.

- Я не хочу, щоб вони робили такі ж помилки, які зробив я. І ті помилки виникали в силу того, що не було прозорості й публічності, - каже Микола Мельник.

За програму Миколи Мельника проголосувало 1243 виборці. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Вікон СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада