Оніпко

Лідер Наталія Оніпко: Як полегшити життя діткам із найтяжчими формами раку

4 вересня

Тут нічого не нагадує лікарню, панує атмосфера любові і підтримки. Унікальний центр для онкохворих дітей "Дача" - єдиний на всю Україну. Малеча із найтяжчою формою раку, яка через тривале лікування полишила рідне місто, може мешкати тут із батьками безкоштовно. Нині на "Дачі" 6 родин, проте щодня допомоги потребує 15 сімей. Цю будівлю "Дача" орендує, тож її очільниця Наталя Оніпко має звести власний і ще більший центр. Щоб зібрати гроші на будівництво, вирішила йти на проект "Нові лідери".

Центр для онкохворих дітей існує уже 8 років і щороку приймає понад 100 родин. На екскурсію журналістів веде натхненниця цього проекту Наталія Оніпко.

— Ми навмисне прикрасили стіни у коридорі фотографіями тих, хто одужав. Коли координатор "Дачі" зустрічає дітей, то каже, що усі ці люди на плакатах хворіли. Це дуже мотивує дітей, - каже Оніпко.

Усе почалося з того, що вона, випускниця філологічного факультету, випадково потрапляє до Інституту раку як перекладачка.

— Тоді я взагалі не знала, що діти хворіють раком. Мене вразило те, що коли я розповідала про це своїм друзям, вони казали: "Мовчи, бо ми не хочемо про це чути". Тоді вона стає волонтеркою для однієї дівчинки і бачить першу смерть.

Це спонукало жінку започаткувати систему допомоги онкохворим. Наталя вчилася за кордоном у міжнародних партнерів і за три роки створила доброчинний фонд "Запорука". А згодом і один із його проектів — центр "Дача".

Ззовні "Дача" нагадує елітний заміський котедж. У цьому орендованому коштами доброчинців будинку постійно мешкають 6 родин з усієї України.

Для діток-пацієнтів з Інституту раку це другий дім, куди вони повертаються після лікарні. Навіть слово "палата" тут - табу.

Подібних до цього центрів в Україні нема. Тут родина, на відміну від лікарні, може бути разом.

Живуть тут, доки є потреба. Єва з родиною - вже другий рік. У дівчинки - пухлина мозку. Вона майже втратила зір. Виснажена лікуванням Єва на "Дачі" грається з дітьми,  і у цей момент може забути про хворобу.

Тим часом її мама на кухні готує борщ, а за декілька годин тут збереться вся сім'я. Якби не "Дача", із татом вони були б нарізно. Родина - з Луганщини, з окупованих територій.

Часті гості на "Дачі" і ті, хто давно здолав недугу. Їх називають переможцями.

Портрет Юлії Савченко прикрашає стіни "Дачі". Шість років тому вона так само, як і Єва, жила тут зі своєю мамою.

— На той час я забувала про усю цю лікарню і потоваришувала з усіма дітьми на "Дачі", - каже вона.

Одужавши, Юля тепер сама допомагає, бо розуміє, що тепло і турбота теж зцілюють.

— Все-таки це оренда і невпевненість у завтрашньому дні. Окрім того, на жаль, ми можемо прийняти тільки 6 родин. А потребує такої допомоги 15. Тому я втомилась говорити, що місць на "Дачі" нема, - каже Наталія. 

Жінка вирішила побудувати другу "Дачу", щоб вирішити проблему проживання для всіх. У новому центрі зможуть розміститись 15 родин, з'являться кабінети психолога та фізіотерапевта.

— Дитина закінчила лікування у Інституті раку, їй поставили протез або ампутували ногу, і лікарі-онкологи зробили свою роботу. А далі їй потрібна допомога іншого спеціаліста. Для нової "Дачі" уже придбана земельна ділянка. розроблений сучансий архітектурний проект і отримані дозволи на прокладення комунікацій. Вже зібрали навіть третину потрібної суми. Участь у проекті "Нові лідери" - змога віднайти гроші на будівництво, - розповідає Наталя журналісту.

За програму Наталі Оніпко виборці віддали 405 голосів.

Детальніше - у сюжеті "Вікна-СТБ":

Інші новини

Громадська наглядова рада