чвм

Лідер Назарій Островський: Як відкрити власну справу із нульовим капіталом

23 липня

Львів'янин власним прикладом доводить: власний прибутковий бізнес в Україні — це реально. Він хоче створити мережу, де успішні українці зможуть допомагати у запуску власної справи. Умовно цю платформу назвав "Свідо" — свій до свого по своє. Він розповів, як працюватиме платформа у межах проекту "Нові лідери".

Модульний будинок, що з'являється у перших хвилинах сюжету, звели усього за 2 місяці; на 70% він був готовим уже на заводі у Львові. На місці тільки залишилось зібрати деталі докупи. Його розробники запевняють — будинок нашпигований розумними пристроями і зручними функціями.

— Система управління кліматом: встановлюєте комфортну для вас температуру у будинку дистанційно, — розповідає він.

Цей сучасний будинок — дітище Назарія Островського. Виготовляти таке розумне житло чоловік вчився у США. Там йому знадобилося лише 4 роки, аби з різнороба у бригаді стати керівником відділу великої будівельної компанії.

Стрімкий кар'єрний злет здивував і водночас надихнув хлопця.

—  Те, що країна дала тобі можливість розвинутися, це дуже важливий момент. У нас у країні мільйони потенційних бізнесменів, які просто емігрують, — каже Назарій Островський.

Втім, залишатися за кордоном Назарій не захотів. Вирішив робити бізнес на рідній землі. Гроші на його розвиток позичали добрі знайомі, і каже, якби не вони, плани навряд чи здійснилися.

На проект "Нові лідери" Островський подав заявку, аби тепер допомагати іншим втілювати у життя їхні бізнес-проекти.

Всім людям, навіть тим, які ще не встигли себе реалізувати, платформа "Свідо" покликана допомогти піднятись з колін на ноги.

На практиці це матиме такий вигляд: Назарій із командою хочуть створити платформу, де економісти та підприємці із досвідом навчатимуть початківців правильно вести справи. Наступний рівень допомоги — власне, фінансова підтримка привабливих бізнес-ідей.

— Перший напрямок — це кредит, але під нормальні "європейські" відсотки. Другий етап — платформа "Свідо" стає співінвестором вашого бізнесу. Допомагає вам розкрутитись і стати на ноги. Але за вами завжди залишає право викупу, — каже Назарій Островський.

Утримувати фонд, за задумом Назарія, будуть підприємці, які вже одержали допомогу спілки. Вони зобов’язуються віддавати 10 % від власних прибуків на втілення бізнес-ідей інших людей і благодійну діяльність фонду.

— Тобто тим самим фонд допомагає наступним молодим людям ставати на ноги. Якщо ми один раз запустимо цей маховик, він набере обертів і буде сам себе рефінансувати, — каже Назарій.

Зараз Островський із однодумцями завзято втілюють свою ідею: завдяки їхній ідеї працює мережа книжково-сувенірних крамниць і затишне кафе.

За умовами фонду підтримки власниця закладу щотижня виділяє від прибутку на харчування незаможних людей.

— Навіть деколи більше, ніж десятина. Із фінансами деколи бувало тяжко. Приходили такі моменти, коли здавалось, що все. — на наступний раз уже годування не буде, бо немає коштів. Але Бог кожного разу благословляв, — каже Мар’яна Ютяліс

Чоловік вірить — якщо українці підтримають його проект, і платформа запрацює, в Україні залишиться більше талановитих людей, що нині виїздять реалізувати свої ідеї за кордон.

За програму Назарія Островського проголосувало 1225 виборців. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми “Вікна” телеканалу СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада