Славський

Лідер Олександр Славський: Як розвивати соціальне підприємництво в Україні

30 серпня

Про розквіт соціального підприємництва в Україні мріє Олександр Славський, успішний підприємець, автор програм для розбудови бізнесу серед ветеранів АТО та переселенців. Чоловік уже кілька років навчає, як заробляти самим і приносити користь суспільству. Аби долучити до своєї ініціативи якнайбільше людей, він і взяв участь у проекті "Нові лідери".

Надсучасний центр, де можна створити будь-що: від модного елементу декору до дива електроніки — це і є новітня лабораторія.

— Ви думаєте про те, що непогано було б зробити новий трон. А в Одесі вам зробити його ніде. Фізично немає місця, куди б можна було прийти і зробити трон. Цей хаб — і є те місце, куди можна прийти і зробити його, — розповідає він, обходячи поверхи хабу разом із журналістом.

Хаб "Одеса" розмістився аж на 4 поверхах коворкінгового простору. Тут і конференц-зала, і центр соціальних інновацій, і майданчик для культурного дозвілля. А ще Олександр Славський навчає тут соціального підприємництва. Це коли люди починають займатися бізнесом для владнання соціальних проблем, чинять добро навколо себе і одночасно заробляють.

— Суспільні активісти дуже швидко "вигорають". Адже людині треба заробляти, годувати родину, і тому часто вона змушена покинути суспільну діяльність. Інструмент соціального підприємництва дозволяє не обирати між прибутком та користю для суспільства, а натомість заробляти і вирішувати соціальну проблему одночасно.

У цій галузі Олександр має неабиякий досвід. Один з його науспішніших проектів — ініціатива "Новий відлік". Це спеціальна програма для переселенців та ветеранів АТО.

— Майже 70 проектів — випускники нашого інкубатора "Новий відлік", де ветерани АТО і переселенці мали можливість навчатись. Трохи менше 70 % з них відкривали свою справу, і більшість із них працює.

Переселенка з Донеччини Наталя — одна з випускниць бізнес-школи "Новий відлік". Каже, саме завдяки Олександру змогла втілити свою давню мрію — відкрила агенцію інтернет-реклами.

— Тут настільки сприятлива атмосфера для створення бізнесу. Під час навчання нам  розповідають, як організувати власну справу, а також бухгалтерську та юридичну підтримку і багато моментів, які до цього ми не знали. Тому усе це дуже допомогло на шляху до відкриття агентства. Ми створюємо рекламу для малого бізнесу, у нас доволі демократичні ціни на послуги, а місія — допомогти малому бізнесу просунути свої ідеї, товари та послуги, — каже Наталя Пронькіна, випускниця "Нового відліку".

Рекламна агенція Наталі працює вже третій рік, здобула гідну репутацію, збільшує штат, має постійних клієнтів.

Аби таких, як Наталя, побільшало, Олександр вирішив взяти участь у проекті "Нові лідери".

— Участь у проекті "Нові лідери" може дати мені нову аудиторію, ідеї. Може допомогти мені налагодити контакти із тими чиновниками, які використовуватимуть соціальне підприємництво у своїй повсякденній практиці, - розповідає Славський.

За програму Олександра Славського проголосувало 255 виборців. 

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходили сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше - у сюжеті "Вікна-Новини" від СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада