Терещенко

Лідер Олена Терещенко: Як врятувати старовинну архітектуру від руйнування

28 серпня

Олена Терещенко — одна з-поміж сотні фіналістів проекту "Нові лідери” і захисниця історичних споруд столиці. Вона неодноразово спиняла техніку разом із однодумцями по всій Україні, аби та не руйнувала пам'яток. Втім, каже, значно складніше вберегти такі будівлі від поступового і свідомого занедбання.

Подружжя Терещенків щоразу із розпачем дивиться на те, як руйнується колишній маєток їхнього знаного роду.

Дідусь Мішеля Терещенко — відомий український підприємець і меценат. Колись він подарував УНР будівлю — там проходили перші засідання директорії. А зараз споруда у приватних руках.

— Недобросовісний власник будівлі свідомо доводить її до руйнування з метою зведення на цьому місці багатоповерхівки. Уже є відповідний проект, — розповіла Олена Терещенко.

Мішель, який більшу частину життя мешкав у Франції, здивований, що таке можливо.

— Це важко, це скандально! Бачити, що багато людей не зважають на цей пам'ятник архітектури, — обурюється він.

Саме боротьба за збереження історії звела Мішеля з дружиною Оленою, адже вона — відома в Києві захисниця культурної спадщини.

У межах проекту Олена шукає юристів-волонтерів, щоб розпочати судові процеси і вилучати історичні будівлі у несумлінних власників. Інший напрям — просвітницький.

— За що гинуть наші герої, якщо ми з вами не можемо об'єднати наших зусиль для того, щоб зберегти те, що маємо — майбутнє для прийдешніх поколінь? — намагається донести свою ідею активістка на дипломатичному форумі. Каже, що стукатиме в усі двері.

Валерій — фотограф, що доєднався до Олени у її боротьбі. Знімає занедбані історичні будівлі. Таку фотовиставку команда Олени хоче возити усією Україною.

— Хотів хоча б якось повпливати на те, щоб ці будівлі залишились на карті міста. Тому що, буваючи за кордоном, помітив, що мало кого цікавлять сучасні будинки зі скла і бетону, усі хочуть знати історію, — каже він.

За програму Олени Терещенко проголосувало 1087 виборців. 

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходили сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше - у сюжеті програми "Вікна-Новини" від СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада