аирт

Лідер Ольга Матюшина: Збереження парків і лісів

31 липня

Її найбільша відповідальність - збереження Біличанського лісу площею шість з половиною тисяч гектарів.

Ольга Матюшина, голова селища Коцюбинське, що на Київщині, та активістка в боротьбі з незаконним розмежуванням. Вона знає, як зберегти зелені гектари.

-  У 2015 році мене було обрано головою Коцюбинської селищної ради, мені було 29 років і я наймолодша жінка-мер. Моя найбільша відповідальність - це збереження Біличанського лісу, - розповідає Ольга.

Боротьба за Біличанський ліс точиться з 2008 року - цю війну очолила Ольга Матюшина. Вона - мер Коцюбинського з 2015, за три роки її вже п’ять разів незаконно усували з посади.

У них мета єдина, каже Ольга: дозволити вирубувати ліс під елітну забудову. Ще 10 років тому попередня селищна рада самовільно збільшила межі Коцюбинсього на чотири з половиною тисячі гектарів та розпаювала ліс на підставних осіб під забудову.

- Велика кількість огорож з’явилася саме тут. Мешканці і громада опинилися в тій ситуації, що банально вже наступного дня не було куди піти гуляти. На думку місцевої влади, це ідеальне місце під дорогу забудову в околицях столиці, - каже жінка.

І лише завдяки невтомності активістів 90% таких ділянок повернено в державну власність.

За указом Президента з 2014 - це національний парк: тут не можна рубати дерев, вести забудову та роздавати землю. Але за чотири роки жодних документів, які б чітко окреслили б межі парку та винесли їх в натуру.

Тому велика частина лісу пішла під спилювання та забудову. Місцеві депутати і нині продають свої ділянки у Біличанському лісі так, як на кадастровій карті поки це їхня земля, а не національний парк.

Аби врятувати ліс, Ольга Матюшина подала свій проект у “Нові лідери”, його мета - винести межі національного природного парку в натуру.

Після цього кабмін уже виділив гроші, тепер потрібно провести тендер та відбити межі.

- Я сподіваюсь, що вже у вересні ми з гордістю разом з організаторами цього проекту скажемо, що маємо вже перший результат. Ми запустили тендерну процедуру, завдяки медійникам, журналістам, активістам, громаді Коцюбинського, - каже учасниця проекту.

Пані Оксана згадує: у Коцюбинському на цьому озері  минуло її дитинство, тоді купалися у ньому все літо. Нині ж вода брудна, довкола сміття, а на поверхні плаває мертва риба - купатися у лісовому озері за санітарними нормами заборонено.

- Я живу за дві хвилини від озера. Моя мрія, щоб можна було вийти з дому і тут покупатися без всяких наслідків. Тут каналізація іде в лісове озеро, якщо перекрити, то воно самоочиститься і буде безпечне, - каже Оксана Недашківська жителька Коцюбинського.

Ольга Матюшина сподівається, що проект “Нові лідери” допоможе втілити мрію багатьох жителів Коцюбинського: зберегти 6,5 тис га унікального лісу для наступних поколінь.

- Воно варте того, щоб витратити декілька років свого життя задля пекучої боротьби, але при цьому залишити після себе результат, для своїх дітей, які житимуть тут, яким буде цікаво і вони пишатимуться тим, що виросли саме тут, і що саме вони та їхні батьки причетні до цієї історії, - впевнена Ольга

За програму Ольги Матюшиної проголосувало 495 виборців, тож у топ-50 Лідерів за результатами голосування Виборців вона не пройшла. Але її програму з-поміж 860 анкет претендентів відібрав Відбірковий комітет.

Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ІСТV:

Інші новини

Громадська наглядова рада